2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Latvija prioritāri atbalsta vilcienu maršruta Rīga-Daugavpils-Viļņa izveidi

Latvija prioritāri atbalsta vilcienu maršruta Rīga-Daugavpils-Viļņa izveidi

Latvija atbalsta vilcienu satiksmes atjaunošanu starp Latviju un Lietuvu un prioritāte ir maršruts Rīga-Daugavpils-Viļņa. Tas veicinās iedzīvotāju mobilitāti starp abām valstīm un vienlaikus uzlabos pasažieru pārvadājumus maršrutā Daugavpils – Rīga. Pašreiz norit abu valstu pārrunas par pasažieru vilcienu satiksmes atjaunošanu, lai rastu abpusēji efektīvāko risinājumu, portālu Radio1.lv informēja Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļa. 

SM uzskata, ka prioritāte ir maršruts Rīga-Daugavpils-Viļņa. Patlaban norit abu valstu pārrunas par pasažieru vilcienu satiksmes atjaunošanu, lai rastu abpusēji efektīvāko risinājumu.

Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA) cer, ka dzelzceļa pasažieru pārvadājumu operatori jau tuvākajā laikā nāks klajā ar izsvērtu piedāvājumu.

Pārrunās iesaistītie AS "Pasažieru vilciens" un Lietuvas valsts pasažieru vilcienu operators "LTG Link" ir veikuši aprēķinus un prognozes iespējamiem maršrutiem, to izpildītājiem un kursēšanas laikiem, attīstot vairākus variantus vilcienu satiksmes atjaunošanai starp Latviju un Lietuvu. "Pasažieru vilciena" aprēķini liecina, ka tas izmaksātu vairākus simtus tūkstošus atkarībā no izvēlētā varianta. Par vienotu piedāvājumu lēmuma pieņemšanai par abpusēji efektīvāko veidu un nepieciešamajām dotācijām no valstu budžetiem vilcienu pasažieru satiksmes atjaunošanai starp Latviju un Lietuvu vēl ir jālemj.

Savukārt "Pasažieru vilciena" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis norāda, ka saskaņā ar pirmajiem aprēķiniem maršruta Rīga-Daugavpils-Viļņa izveide izmaksātu ievērojami lētāk nekā citi iespējamie maršruti.

Sarunas par visu trīs Baltijas valstu galvaspilsētu savienošanu ar pasažieru vilcienu maršrutiem aktualizējās jau 2021.gada septembrī, kad, atzīmējot Eiropas dzelzceļa gadu, no Tallinas caur Rīgu uz Viļņu devās Baltijas valstu ekspresis. Tajā satikās tā laika ministri, Baltijas valstu dzelzceļa nozares un Eiropas Komisijas pārstāvji, kā arī "Rail Baltica" ieviesēji.

Jau ziņots, ka šogad trīs Baltijas valstu ministru līmenī tika noslēgta vienošanās par pasažieru vilcienu satiksmi starp Viļņu, Rīgu un Tallinu, līdz tiek pabeigta Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līnija "Rail Baltica".

Atstājiet komentāru