2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Sunākstē izveidots Stradiņam un Stenderam veltīts skulpturāls ansamblis

Sunākstē izveidots Stradiņam un Stenderam veltīts skulpturāls ansamblis

Piedaloties Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, šodien Sunākstē atklāts tēlnieka Ojāra Feldberga tēlnieciskais vides objekts "Gaismas vārti", kas veltīts akadēmiķim Jānim Stradiņam un vienlaikus godina Baltijas vācu izcelsmes teologu, rakstnieku un valodnieku Gothardu Frīdrihu Stenderu.

"Tieši šeit vairāku gadsimtu garumā mijušās vācu mācītāju Stenderu un īstenas sēļu dzimtas - Stradiņu - pēcnācēju gaitas. No šejienes akadēmiķis Stradiņš nepārtraukti cauri savam spožajam intelektuāļa mūžam simboliski nesis Vecā Stendera iedibināto apgaismības misiju," uzrunā sacīja politiķis.

"Akadēmiķis pievērsa sabiedrības uzmanību faktam, ka būtībā pastāv divas Sēlijas: viena ir tā, kuras ideju uztur spēkā vietējie entuziasti un novadnieki Rīgā un citviet. Tā ir iedomātā, ideālā Sēlija. Taču otra - reālā, kurā dzīvo cilvēki, ikdienā cīnās ar saimnieciskām grūtībām, sliktiem ceļiem, nereti - perspektīvu trūkumu," uzrunā sacīja Rinkēvičs.

Kā aģentūru LETA informēja Prezidenta kanceleja, Stradiņa izvirzītie problēmjautājumi savu aktualitāti saglabā arī šodien. "Akadēmiķa iekustinātā Sēlijas atjaunotnes ideja ir pārtapusi notikumu un būtisku pavērsienu plūsmā. Lai gan Sēlijas kultūrvēsturiskais areāls pamatā izvietojies trīs novadu - Aizkraukles, Jēkabpils un Augšdaugavas novadu teritorijās -, 2021.gadā pieņemtais Latviešu vēsturisko zemju likums Sēliju kā vienotu vēsturisko zemi pacēlis līdzvērtīgā statusā četrām pārējām vēsturiskajām Latvijas zemēm," teica prezidents.

Pēc Rinkēviča vārdiem, objektā "Gaismas vārti" četrdalītais un vidē izkārtotais dižakmens veido krustceles. "Ceļš uz zinībām. Sevis kā personības un arī visas kopienas kultūrvēsturiskās identitātes apzināšanās un kopšana ir pretrunu un šķēršļu pilna, kas nereti noved krustcelēs," objekta simbolisko ieceri vērtēja politiķis.

"Par lepnu un gudru Latviju. Stradiņš visa sava radošā mūža garumā atgādināja, ka, tikai nepārtraukti tiecoties pēc apgaismības un patiesām zināšanām, nācija sasniedz savu valstiskumu. Taču valstiskums ir stiprs un ilgtspējīgs tikai tad, ja nācija turpina tiekties pēc arvien jaunām zināšanām, rada un atbalsta kultūru. Valsts ir zinošas un kultūras apgaismotas nācijas ceļš nākotnē," sacīja prezidents.

Foto: Prezidenta kanceleja

Atstājiet komentāru