2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Viedoklis par rakstu “Vēl viens trieciens sēlpiliešu un sēļu identitātei”

Viedoklis par rakstu “Vēl viens trieciens sēlpiliešu un sēļu identitātei”

Atsaucoties uz Salas novada domes opozīcijas deputāta, Sēlijas asociācijas Goda biedra J.Bites plašsaziņas mēdijos publicēto rakstu "Vēl viens trieciens sēlpiliešu un sēļu identitātei" nolēmu uzrakstīt savu viedokli. Varbūt to nedarītu, taču saņēmu vairākus novada iedzīvotāju zvanus, ka rakstā ir maldinoša informācija.
 
 
Vispirms par novada nosaukumu. Par Sēlpils novada nosaukumu parakstījās 372 iedzīvotāji, bet par Salas novada nosaukumu parakstījās 915 cilvēki.
 
 
No Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas 19.09.2008. Sēlpils pagasta padome saņēma vēstuli, ka ir iespējams pagastiem savstarpēji saskaņot citu nosaukumu, taču Sēlpils pagasta vadītājs J.Bite domāja, ka panāks novadam Sēlpils vārdu, sūtot sūdzības Saeimas deputātiem, frakcijām, dažādiem medijiem. Tikai uz Salas pagastu nesaņēmās atbraukt. Salas pagasts izstrādāja pagastu apvienošanās dokumentus un arī iedzīvotāju paraksti par atbalstu Salas novada nosaukumam bija par pamatu, ka neorganizējām sarunas par novada nosaukumu ar Sēlpils pagasta pārstāvjiem. Bija doma, ka varētu būt arī kāds kompromisa variants, novadu nosaucot citādāk. Var kritizēt demokrātijas pamatprincipu, ka mazākumam jāpiekāpjas vairākuma viedoklim, taču pasaulē nekas labāks nav izdomāts. Izvēloties novadam nosaukumu ņēmām vērā iedzīvotāju viedokli. Ja gribējās panākt novadam Sēlpils nosaukumu, tad vienkārši vairāk bija jāstrādā ar cilvēkiem un viņi jāpārliecina. Taču J.Bite vēlējās, lai viss tiktu pasniegts uz paplātes. Arī Salas pagasta nosaukums nav radies padomju laikā, kā to apgalvoja rakstniece L.Ķuzāne un citi. Salas pagasta nosaukums pastāvēja, no pagastu veidošanās sākuma līdz 1925.gadam, kad K. Ulmaņa valdība pārdēvēja par Ābeļu pagastu, jo nevēlējās atstāt divus vienāda nosaukuma pagastus.
 
 
Otrs Salas pagasts bija Rīgas apriņķī, bet tagad ir Babītes novadā. Aptuveni trešā daļa tagadējā Sēlpils pagasta teritorijas bija Salas un arī pārdēvētā Ābeļu pagasta teritorijā. Daudzi cilvēki PA bāreņu namu "Līkumi" joprojām atceras kā Ābeļu bērnu namu. Salas pagasta valdes ēka atradās tagadējā Jauniešu interešu centrā, kas uz 1940.gadu atradās Ābeļu pagasta īpašumā. Tāpēc to atguva Ābeļu pagasts. 1944.gadā Ābeļu pagastu sadalīja divos ciemos – Salas un Ābeļu, atdalot bijušajam Salas pagastam teritoriju no pilsētas līdz Lašiem. Kad cilvēkiem to stāstu, tad daudzi neticīgi rausta plecus- bet avīzē bija rakstīts, ka Salas pagasta nosaukums radies padomju laikā. Tāpēc vēlreiz un vēlreiz ir jāatgādina patiesība.
 
 
Sēlpils skolas slēgšana bija ļoti smags lēmums. Taču tā pamatā bija loģiski apsvērumi. Vispirms, ka ap 60 bērnu mācījās Salas vidusskolā. Uz slēgšanas brīdi skolā skaitījās 58 bērni. Kad vācām informāciju par skolām, kurās slēgtās Sēlpils pamatskolas bērni turpina izglītoties, tad izradījās, ka mācības turpina tikai 37 bērni... Jautājums, kur pēkšņi pazuda 21 bērns un vai viņi vispār skolā mācījās? Pat Sēlpils skolas skolotāji un darbinieki savus bērnus skoloja Salas vidusskolā. Mācības skolā sākās nedaudz pirms pulksten astoņiem, kad atnāca autobuss, bet ap 14.00 atbraucēji skolotāji devās ar autobusu uz mājām. Vietējie bija 4 skolotāji. Kad mūsu skolu vadītājām jautāju, vai varēja bērniem realizēt nepieciešamo izglītības programmu, tad viņu viedoklis ir viennozīmīgs- vecākajās klasēs nav iespējams šajā laikā iekļauties.
 
 
Arī Sēlpils pagasta deputāti tā saucamo pagastu apvienošanās naudu pamatā uzskatīja, ka jāiegulda atpūtas vietas "Zvejnieklīcis" sakārtošanā. Tātad paši sēlpilieši skolu neuzskatīja par prioritāti, un skolā šo naudu neieguldīja, bet lēmumu par likvidēšanu gudri uzvēla Salas novadam. Par nepieciešamību skolu likvidēt bijušie deputāti jau runāja pirmajā tikšanās reizē par novada izveidošanu. Ap 17 bāreņu nama bērnu pēc Sēlpils pamatskolas likvidēšanas uzsāka mācības Biržu internātpamatskolā. Skolas direktore informēja, ka bērniem bija lielas uzvedības problēmas gan stundās, gan brīvajā laikā. Pašlaik bāreņu nama bērni ir apmierināti ar mācīšanos Biržu internātpamatskolā un nevēlas skolu mainīt. Gan skolai, gan bāreņu namam ir vienotas prasības bērniem un tāpēc bērni jūtas labi un uzlabojusies viņu uzvedība. Sēlpils pamatskolā bērnu uzvedības jautājumus bieži risināja policijas darbinieki. Par to novada domes deputātus informēja bijušais policijas darbinieks, un arī viņš balsoja par skolas likvidāciju, lai gan toreiz startēja no viena saraksta ar J.Biti.
 
 
Pēc novada izveidošanas apmeklējām arī Raiņa klubu – muzeju. Muzeju iepriekš apmeklēju, kad to vadīja A.Jegermanis. Liels bija mans pārsteigums, ka aptuveni puse materiālu pēc Raiņa kluba-muzeja atjaunošanas J.Bites vadībā, vienkārši bija pazuduši. Par vērtīgu materiālu pazušanu publiski rakstīja arī pats J.Bite. Tā arī nav izdevies noskaidrot, kur palika vietējā Sēlpils cilvēka A.Jegermaņa daļa savākto materiālu.
 
 
Salas novada pašvaldība nolēma likvidēt muzeja darbinieka štata vienību. Pašlaik notiek inventarizācija. Tikai aptuveni 10 daļu no ēkas telpām aizņem muzejs. Tās nav apkurināms un J.Bites apgalvojums, ka materiālus var glabāt arī tādās telpās, nesakrīt ar muzejnieku viedokli. Raiņa kluba-muzeja vērtības Salas novada laikā nav izvazātas vai kā citādi pazudušas. Muzejs joprojām tiek apsargāts. Arī turpmāk muzeja materiāli būs pieejami apskatei tikai jāzvana būs A.Bārzdiņai pa tel.27839705. Tāpēc J.Bite kā Jēkabpils reģionālās partijas biedrs, Salas novada domes opozīcijas deputāts, Sēlijas asociācijas Goda biedrs ir sniedzis melīgu informāciju: "Ja vēlaties pēdējo reizi redzēt Sēlpils vēstures ekspozīciju, to jūs varat izdarīt Raiņa klubā – muzejā tikai līdz 30.septembrim". Šis apgalvojums ir nepatiess no diviem aspektiem. Pirmkārt uz minēto datumu iekļūšanu muzejā nodrošinās jau cits cilvēks. Bet vislielāko izbrīnu rada frāze "pēdējo reizi". Nevaru iedomāties, kas bija padomā J.Bitem. Vai tiešām eksponātus iznīcināt? Sēlpils 1.bibliotēkas vadītāja A.Volante ir apņēmusies sistematizēt muzejā esošās Sēlpils iedzīvotāju dotās fotogrāfijas un bibliotēkā veidot izstādes. Ir cerība, ka arī vietējie cilvēki viņai palīdzēs šajā darbā.
 
 
Lēmums par štata vietas likvidēšanu tika pieņemts iepazīstoties ar tagadējās vadītājas darba atskaiti. Lielākais vairums Sēlpils pagasta iedzīvotāju atbalsta domes lēmumu par štata vietas likvidēšanu Raiņa klubā- muzejā ar vārdiem "Sen to vajadzēja izdarīt!" Novadā nepieciešams sakārtot tūrisma un muzeju jautājumus, tāpēc deputātiem perspektīvā vēl būs jādomā, kā to izdarīt. Tuvākajā laikā konsultēsimies ar muzeju speciālistiem par rīcību, lai saglabātu Raiņa kluba-muzeja materiālus arī nākošajām paaudzēm.
 
 
Daudzi nezina, ka Sēlpils pils salu bijušie Sēlpils vadītāji bija atstājuši valsts brīvajā zemē. Radās jau gribētāji to privatizēt, bet Salas novads to nepieļāva un ierakstīja Zemes grāmatā, pievienojot Sēlpils pagasta teritorijai.
 
 
Paša J.Bites bezdarbība un darbība ir trieciens sēlpiliešu un sēļu identitātei. Vai tas ir savienojams ar Sēlijas asociācijas Goda biedra titulu?
 
 
Irēna Sproģe,
Salas novada domes priekšsēdētāja

Komentāri (0-10/27)

  • Guest
    02.07.2018 18:20
    ieteikums:
    varbūt ir pienācis laiks likvidēt Sēlpils pagasta pārrvaldnieces amatu, ko tad viņa te vairs vada, sekretāri uzrauga. Un izveidot jaunu štata vietu Sēlpils pagasta ēku sargs ar algu 320 eiro mēnesī. Vai nebūtu varens ietaupījums. Citādi te mums priekšnieki vien, bet labums nekāds.

    Salas novada deputāti ņem vērā visus labos ieteikumus un šis ir ļoti labs
  • Guest
    02.07.2018 18:20
    Anna:
    "Sēlpils pamatskolā bērnu uzvedības jautājumus bieži risināja policijas darbinieki. Par to novada domes deputātus informēja bijušais policijas darbinieks, un arī viņš balsoja par skolas likvidāciju, lai gan toreiz startēja no viena saraksta ar J.Biti."
    Kurš melo? Vai deputāta kungs, kurš startēja no J. Bites saraksta un nodrošināja disciplīnu stundās Sēlpils skolā? Vai Salas novada priekšsēdētāja, kura izdomāja šādu faktu?

    Tagad bērnu uzvedības jautājums atrisināts - visi aizsūtīti uz palīgskolām Urā, biedri! Bet ja nopietni, tad tas ir noziegums! Bērnus no Sēlpils ar varu ielika Biržu internātskolā pat no 5 gadu vecuma, atrāva no ģimenēm un bāreņu nama bērnus izņēma no ierastās vides. Tagad viņi ir tālu pat no bāreņu nama. Nedod Dievs, ja bērniņi paliek bez vecākiem, viņus šai novadā nav kam aizstāvēt. te valda nauda
  • Guest
    02.07.2018 18:20
    Guest:
    Jūs nezināt ne novada vēsturi, ne cilvēkus, ne ceļus. Vai nav pienācis laiks nolikt mandātu?

    Nēēē, vēl viss nav Sēlpilī nolikvidēts
  • Guest
    02.07.2018 18:20
    Jūs nezināt ne novada vēsturi, ne cilvēkus, ne ceļus. Vai nav pienācis laiks nolikt mandātu?
  • iedzivotāji
    02.07.2018 18:20
    Neviens jau neskaita, cita īpašumus,tikai jautā,kāpēc mūsu ceļiem noņem pagasta statusu, bet citam to atstā. Cik daudz Salas pagastā ir kas likvidēts, bet Sēlpilī to tik vien dara. Un ja runā par bērnu uzvedību, ne jau stundās policija sēdēja, bet atsevišķu bērnu nama audzēkaņa uzvedību izskatīja. Vai Salas vidusskolā ne reizi nav bijusi policija vai vecāki netiek izsaukti uz skolu un visi bērni ir teicamnieki?
  • Anna
    02.07.2018 18:20
    "Sēlpils pamatskolā bērnu uzvedības jautājumus bieži risināja policijas darbinieki. Par to novada domes deputātus informēja bijušais policijas darbinieks, un arī viņš balsoja par skolas likvidāciju, lai gan toreiz startēja no viena saraksta ar J.Biti."
    Kurš melo? Vai deputāta kungs, kurš startēja no J. Bites saraksta un nodrošināja disciplīnu stundās Sēlpils skolā? Vai Salas novada priekšsēdētāja, kura izdomāja šādu faktu?
  • Nu tik būs
    02.07.2018 18:20
    Salas iedz.:
    Zemes pleķis:
    Ja Sēlpils pagastā jebkad ir bijis kāds brīvs zemes pleķis, tad tas jau ir Anitas Bārzdiņas īpašumā. Un ja Sēlpils sala būtu bijusi brīvajās zemēs, tad tā sen būtu prihvatizēta. Tā, ka nav vainīgi bijušie vadoi, zeme bijusi valsts īpasumā.

    Pretīgi lasīt,ka mūsu mīļajā novadā ir tik daudz skauģu un to tik vien dara kā skaita, cik kuram ir, pieder un varētu būt. FUJ!
    Te vispār nekāda sakara nav par kādiem zemes pleķīšiem.
    PRE-TĪ-GI!!!!!!

    Savu skaita, ne svešu!
  • Salas iedz.
    02.07.2018 18:20
    Zemes pleķis:
    Ja Sēlpils pagastā jebkad ir bijis kāds brīvs zemes pleķis, tad tas jau ir Anitas Bārzdiņas īpašumā. Un ja Sēlpils sala būtu bijusi brīvajās zemēs, tad tā sen būtu prihvatizēta. Tā, ka nav vainīgi bijušie vadoi, zeme bijusi valsts īpasumā.

    Pretīgi lasīt,ka mūsu mīļajā novadā ir tik daudz skauģu un to tik vien dara kā skaita, cik kuram ir, pieder un varētu būt. FUJ!
    Te vispār nekāda sakara nav par kādiem zemes pleķīšiem.
    PRE-TĪ-GI!!!!!!
  • Guest
    02.07.2018 18:20
    'Loti labs ieteikums likvidet parvaldnieces amatu un tā kā Sproģes k-dze uzklausa visus (Briska esot ierosinajusi likvidēt Raiņa klubu), tad viņa noteikti pārvaldnieci atlaidīs, ha ha. Patiesība jau ir tada, ka visas likvidāciju idejas nāk no Bārzdinu ģimenes. Sproģe raksta, ka uz Salas novada domi nāca Sēlpils deputāti un lūdza slēgt selpils skolu un tā ir patiesība - Bārzdiņa sapnis desmitiem gadu bija tikt vaļā no Sēlpils skolas, bet neviens pr-tājs uz to neparakstījās. Sproģe to izpildīja nekavējoties un neanalizējot, kas notiks. Sproģe nepiekrita palaist skolas autobusus un tagad milzu zaudējumi par tiem bērniem, kuri macās Secē. Katrai darbībai ir pretdarbība.
  • ieteikums
    02.07.2018 18:20
    varbūt ir pienācis laiks likvidēt Sēlpils pagasta pārrvaldnieces amatu, ko tad viņa te vairs vada, sekretāri uzrauga. Un izveidot jaunu štata vietu Sēlpils pagasta ēku sargs ar algu 320 eiro mēnesī. Vai nebūtu varens ietaupījums. Citādi te mums priekšnieki vien, bet labums nekāds.
123

Atstājiet komentāru