2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Aculiecinieka FOTO: Jēkabpils ofisā sastop caunu

Aculiecinieka FOTO: Jēkabpils ofisā sastop caunu

Šorīt Jēkabpilī ofisā Brīvības ielā bija iebēgusi cauna. Kā stāsta aculieciniece, cauna bijusi tramīga, taču ne agresīva. 

Meža cauna jeb Eiropas meža cauna (Martes martes) ir vidēja auguma caunu dzimtas (Mustelidae) plēsējs, kas pieder caunu ģintij (Martes). Bieži sastopama zīdītāju suga arī Latvijā. Meža cauna dzīvo Eiropā, un Tuvajos Austrumos, tās izcelsmi saista ar Eiropas ziemeļiem. Meža cauna parasti dzīvo biezos mežos un migas ierīko vecu koku dobumos vai žagaru kaudzēs. Meža caunu var sastapt arī ārpus meža. Cauna pārvietojas pa upju ielejām, piekrastēm un grāvjiem.


Meža cauna ir Latvijas mežu iemītnieks jau kopš pēdējā ledus laikmeta. Precīzs skaits nav zināms, bet Latvijas mežos mīt apmēram 35 000 meža caunu. Caunu skaitam ir tendence pieaugt labvēlīgo barošanās apstākļu dēļ mežu izcirtumos, kuros savairojas grauzēji. Meža cauna ir gadsimtiem medīta, lai iegūtu tās kažokādu. Kažokādu dēļ caunas intensīvi medīja 19. gadsimtā, tādēļ 20. gadsimta pirmajā pusē caunu uzskatīja par samērā retu sugu Latvijā. Caunu skaits pieauga pēckara gados, īpaši 1960. gadu beigās, liecina informācija vikipedija.org

Radio1.lv jau vēstīja, ka vasaras sākumā Jēkabpils centrā aculieciniece bija pamanījusi klaiņojošu alni, tāpat itin bieži centrā sastaoptamas gulbju ģimenes.

Atstājiet komentāru