2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Mums raksta: Kāpēc Jēkabpils 2.vidusskolā pusdienās zupas vietā piedāvāja cepumus?

Mums raksta: Kāpēc Jēkabpils 2.vidusskolā pusdienās zupas vietā piedāvāja cepumus?

Radio1.lv saņēma jēkabpilietes Egijas D. vēstuli, kuras bērni mācās Jēkabpils 2.vidusskolā. Viņa raksta, ka Jēkabpils 2.vidusskolā pusdienās skolēniem zupa aizstāta ar cepumiem, kēksu vai ko citu un vēlas noskaidrot, kāpēc tādas pārmaiņas?

“Griežos pie jums, lai noskaidrot situāciju ar skolēnu ēdināšanu Jēkabpils 2.vidusskolā, ēkā Krustpils pusē Rīgas ielā, kur jau vairākas nedēļas bērniem vairs nedod zupu, pamatojot to, ka bērni zupu neēd un aizvieto to ar diviem cepumiņiem vai ar mazo kēksiņu. Vai tad tas ir līdzvērtīgi? Vecākais bērns mācās 2.vidusskolā, Jaunā ielā 44, un arī viņš sūdzas, ka salīdzinot ar pagājušo gadu, porcijas kļuvušas ļoti mazas un bērns paliek pusbadā. Nerunājot par to, ka no gaļas ir tikai vista, nekādu citu gaļu pat nepiedāvā. Izskatās, ka uz mūsu bērnu pusdienām, no mūsu nodokļu naudas, kāds reāli ekonomē! Varbūt ir pienācis laiks veikt pārbaudi? Kāpēc 3.vidusskolā gatavo pavisam savādāk un ir daudz lielāka ēdienu izvēle? Ceru, ka kāds reaģēs un veiks pārbaudi! Būtu labi veikt skolā bērniem anketēšanu, lai reāli redzētu, kā viņi vērtē pusdienas,” raksta Egija.

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils 2.vidusskolas direktori Ilonu Salmiņu, lūdzot komentēt vēstulē izteiktos pārmetumus.

Ilona Salmiņa sacīja, ka šāds eksperiments, aizstāt zupu ar kādu citu ēdienu, bijis novembra nogalē tikai četras dienas nevis vairākas nedēļas, kā minēts vēstulē un tikai skolas ēdnīcā Rīgas ielā. Pirms aizstāt zupu ar produktu, kura uzturvērtība ir līdzvērtīga, ēdinātājs konsultējies ar skolas vadību un lēmums pieņemts kopīgi. Šāds ierosinājums tika izteikts, jo lielākā daļa bērnu nevēlas ēst zupu un tā paliek pāri, tāpēc skolēniem tās vietā piedāvāti citi produkti – vienā no dienām cepumi, citā biezpiena sieriņš, vel citā – mafins jeb kēkss. Tāpat arī šī eksperimenta mērķis bijis nodrošināt operatīvāku galda servēšanu. Taču pēc dažām dienām, saņemot sūdzības no vecākiem, eksperiments pārtraukts. Ilona Salmiņa piebilst, ja skolēni zupu ēstu labi, tad šāda ideja piedāvāt kaut ko citu, kas garšotu, nerastos. Protams, esot arī skolēni, kuri zupu ēd labprāt, bet tādu ir mazākums. Savukārt runājot par porciju lielumu, tās esot atbilstošas noteiktajām normām un, ja skolēnam porcija šķiet maza un pēc tās apēšanas nav sāta sajūtas, tad vienmēr varot dabūt papildus zupas porciju un maizi un esot skolēni, kas labprāt apēdot pat divas vai trīs zupas porcijas, jo skolas ēdnīcā piedāvātas zupas esot ļoti garšīgas. Savukārt otrais ēdiens tiek servēts uz konkrētu skolēnu skaitu un tam papildporcijas nav paredzētas. Skolas direktore piebilst, ka daudzi vecāko klašu skolēni, kas dzīvo tuvu skolai, iet pusdienās uz mājām vai ņem līdzi savas pusdienas, ir arī tādi, kas ēd skolas ēdnīcā par savu naudu. Bezmaksas ēdināšana tiek nodrošināta skolēniem no 1.-9.klasei un atsevišķiem vidusskolas klašu audzēkņiem, kuriem tās piešķirtas ar Sociālā dienesta izziņu.   

Ilona Salmiņa skaidro, ka skolēni tiek nodrošināti ar ēdienkarti, atbilstoši noslēgtajam līgumam ar ēdināšanas uzņēmumu. Ir noteiktas sezonas ēdienkartes rudenim, ziemai un pavasarim. Turklāt ēdienkartes pa mēnešiem rotē, piemēram, ēdienkarte, kas bija septembra pirmajai nedēļai, atkārtojas oktobra pirmajā nedēļā. Līgumā ar uzņēmēju gan ēdienkarte, gan tehnoloģiskās kartes, kas un kā jādara, kādi produkti jānodrošina, viss ir paredzēts un tiek izpildīts. Tāpat arī noteikts, cik reizes mēnesī pusdienās ir putna gaļa, cik cūkgaļa, cik liellopa gaļa un citi produkti. Ilona Salmiņa stāsta, ka uzņēmējs ievēro un pieturas pie noteiktās ēdienkartes, protams, atsevišķos gadījumos ir atkāpes, kad viens produkts tiek nomainīts ar citu, tas galvenokārt saistītas ar piegādi, ja paredzētais produkts nav pieejams. Skolēnu ēdināšanā tiek ņemti vērā Ministru kabineta noteikumi Nr.172, kas izdoti 2012.gada 13.martā un joprojām ir spēkā.

Foto: Ilustratīvs attēls, nav skolā piedāvātā porcija.

Komentāri (0-6/6)

  • :DDD
    03.12.2021 17:42
    Rita:
    Tad fakts is skolā gatavo negaršīgi tas ir fakts! Jāņem vērā to ko bērni reāli ēd , priekškam vārīt to skābeņu zupu kuru gandrīz neviens neēd? Frikadeļu , biešu un ticiet man tādas problēmas nebūs. Tas pats par otro , nu ne visi ēd sautējumus , kartupeļu biezenis , makaroni un šķīvji būs tukši !
    makaroni kartupeļi...žēl, ka memmes neko citu nav spējīgas pagatvot.
  • mamma
    03.12.2021 16:36
    Direktore pusdienās laikam nav bijusi. Varbūt uz papīra tā ēdienkarte arī rotē, bet realitātē tā nav. Bērns jau ejot uz skolu zina, ka pirmdienās būs makaroni, otrdienā griķi un pat zupas nemainās.
  • Rita
    03.12.2021 15:52
    Tad fakts is skolā gatavo negaršīgi tas ir fakts! Jāņem vērā to ko bērni reāli ēd , priekškam vārīt to skābeņu zupu kuru gandrīz neviens neēd? Frikadeļu , biešu un ticiet man tādas problēmas nebūs. Tas pats par otro , nu ne visi ēd sautējumus , kartupeļu biezenis , makaroni un šķīvji būs tukši !
  • mamma zuze
    03.12.2021 10:59
    Prieks, ka Jums mājās vienmēr ir super veselīgs, silts zupas šķīvis. Visi tā rūpētos par saviem bēbīšiem kā Jūs.
  • he
    03.12.2021 10:47
    Mājās cepumus žļambāt var, bet skolā ne?!
  • Khe khe
    03.12.2021 07:46
    Bla bla bla. Nekā konkrēta, atbilde abstrakta! Aizbrauciet kāds no Radio 1 uz pusdienu laiku, paskatieties, apjaujājiet bērnus. Citadi te var iestāstīt da jeb ko un viss tā arī paliks. Lai bērni fotografē katru dienu pusdienas un tad redzēs, vai ir vista katru dienu vai cepumi nedēļām, un cik lielas porcijas. Visu taču vajag fiksēt um tad iesniegt pretenziju! Te sanāca, kāda pretenzija, tāda arī atbilde. Nekāda!

Atstājiet komentāru