2024.gada 16. septembris

Asja, Asnate, Dāgs, Dārgs

Mums raksta: Jēkabpilī, Meža ielā 6 operatīvie dienesti atbrauca, izsita logu, aizbrauca… Nevienam nav pienākums iestiklot

Mums raksta: Jēkabpilī, Meža ielā 6 operatīvie dienesti atbrauca, izsita logu, aizbrauca… Nevienam nav pienākums iestiklot

Radio1.lv redakcija pagājušās nedēļas nogalē saņēma vēstuli no mājas Jēkabpilī, Meža ielā 6 iedzīvotājiem, kas nobažījušies, ka vienā no ēkas dzīvokļiem jau ilgstoši ir izsists logs. Dzīvoklī šobrīd neviens nedzīvo un pa logu telpā iekļūstošais lietus ūdens bojā dzīvokli un ilgtermiņā no mitruma sāks bojāties arī ēka un tas skars arī citus šīs mājas iemītniekus.
 

Iedzīvotāji: “Te jums raksta no Meža ielas 6, Jēkabpilī. Esam sašutuši par situāciju mūsu mājas. 17.07.2024. sabraukuši bija visi dienesti. Tas ir - policija, atrie, pažarnieki. uz aizdomu pamata ka 11. dzīvokļa ipašnieces iespējamo bojā eju. Pažarnieki izsita logu. Pārmeklēja dzīvokli.  Cilvēka tur nebija. Izrādījās, ka viņa dzīvo Viesītes veco ļaužu pansionātā. Līdz šim logs tā arī izsists stāv. Zvanījām uz namu pārvaldi, sacījām,  ka lietus tur līst iekšā. Visiem tas “pie vienas vietas”. Pat nezinām vairs, ko tālāk. Atbraukt un izsist prot, bet pēc tam neliekas ne zinis. Nedomājam, ka situācija ir normāla. Ar cieņu, no Meža ielas 6, Jēkabpilī.»


Radio1.lv sazinājās ar valsts un glābšanas dienestu, lai noskaidrotu, kas notiek pēc tam, kad dienesta darbinieki pamatotu iemeslu dēļ ir kādā īpašumā izsitis logu vai atverot durvis bojājis slēdzeni.

“Ja tiek saņemta informācija, ka iespējams apdraudējums cilvēka dzīvībai, tad ugunsdzēsēji glābēji palīdz citiem operatīvajiem dienestiem iekļūt slēgtā telpā. Notikuma vietā katra no situācijām tiek izvērtēta, pirmkārt, cik pamatotas ir bažas, vai slēgtajā telpā patiesi ir cilvēks, kura dzīvība iespējams ir apdraudēta, tiek zvanīts, klauvēts pie durvīm. Tiek arī izvērtēta vispiemērotākā metode, kā iekļūt telpā – vai caur logu, vai durvīm. Piemēram, ja ir metāla durvis, tad saimnieciskāka un ātrāka metode būs iekļūt caur logu. Šie pasākumi tiek veikti Valsts policijas darbinieku klātbūtnē.
 

Ja tiek nolemts telpā iekļūt un tiek sabojāts logs vai durvis, tad to atjaunošanu ir jāveic īpašniekam vai namu apsaimniekotājam -  atkarībā no īpašuma tiesību veida. Ja īpašnieks to nevar izdarīt, tad iespējams vērsties pēc palīdzības pašvaldībā.


Vēlreiz jāuzsver, ka ugunsdzēsēji glābēji mājokļa durvis un logus ver vaļā tikai tad, ja saņemta informācija par apdraudējumu cilvēka veselībai un dzīvībai, “ skaidro Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa vecākā inspektore Zemgales reģionā Viktorija Gribuste.

Radio1.lv sazinājās ar namu apsaimniekotāju SIA “JK Namu pārvalde” un jautāja, kādēļ pēc iedzīvotāju lūguma netiek iestiklots logs?

“Loga iestiklošana privātīpašumā ir maksas pakalpojums,” skaidroja SIA JK Namu pārvalde sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece. Viņa arī piebilda, ka namu pārvaldes rīcībā ir informācija, ka par šo situāciju informēts ir sociālais dienests. Tāpat arī zināms, ka šai kundzei ir radinieki, kas var par īpašumu parūpēties.

Radio1.lv sazinājās arī ar Jēkabpils novada pašvaldības policijas priekšnieku Induli Surkuli un jautāja, ja pēc operatīvo dienestu darbības īpašums paliek ar izsistu logu vai atvērtām durvīm un saimnieks nevar par to parūpēties, kas atbildīgs par tā drošību? Indulis Surkulis sacīja, ka uz šo notikumu netika izsaukta pašvaldības policija, notikuma vietā strādāja valsts policijas darbinieki. Viņš arī zināja sacīt, ka
 

trauksmi cēlusi pastniece, kas vairākas dienas pēc kārtas nevarēja sazināties ar dzīvokļa īpašnieci, lai izmaksātu pensiju. Tāpēc radās aizdomas, ka dzīvokļa īpašniecei varētu būt kaut kas atgadījies un iespējams nepieciešama mediķu palīdzība. Tika ziņots policijai, operatīvajiem dienestiem, kas ieradās minētajā adresē, lai pārbaudītu vai ar dzīvokļa īpašnieci viss kārtībā. 


Taču arī šādos gadījumos atbildība par īpašumu ir tā īpašnieku kompetencē, policija nestiklo nedz logus, nedz labo durvis, ja atverot slēdzene bojāta. Indulis Surkulis, pārbaudot informāciju par minēto dzīvokli zināja teikt, ka pašvaldības policija saukta krietni iepriekš, jūlija sākumā uz Viesīti, kad šī dzīvokļa īpašniece bija pazudusi no Viesītes veselības un aprūpes centra. Izrādījās, ka kundze bija patvaļīgi atstājusi aprūpes centru un kājām devusies ceļā uz Jēkabpilī, pašvaldības policijas darbinieki viņu nogādāja atpakaļ aprūpes centrā.

Radio1.lv sazinājās arī ar valsts policiju, lūdzot komentēt situāciju, atbildi nācās gaidīt piecas darba dienas. 

Tikmēr,  sazinotes ar Jēkabpils novada domes Sociālās un Attīstības komitejas vadītāju, deputātu Ainaru Vasili (LZP) citā jautājumā, Radio1.lv jautāja, ko darīt šādā situācijā, kad īpašumā iekļūts pamatoti un tas atstāt ar izsistu logu, savukārt atbildīgie dienesti, pamatojoties uz likuma normām, norāda, ka loga iestiklošana nav viņu pienākums. Skaidrs, ka dzīvokļa īpašniece, atrodoties sociālajā aprūpes centrā to nevar izdarīt un radiniekiem nav spiesta lieta uzņemties atbildību par īpašumu?
 

Ainars Vasilis solīja šo jautājumu nokārtot un solīto izpildīja. Viņš Radio1.lv informēja, ka ir sazinājies ar SIA JK Namu pārvalde priekšnieku Jāni Antonovu un uzdevis logu iestiklot, lai lietavas nebojā īpašumu. “Vispirms parūpējamies par īpašumu, tad skaidrojam piederību un, ja vajag, piedzenam samaksu,” sacīja Ainars Vasilis.


Vēlāk sarunā ar Radio1.lv arī SIA JK Namu pārvalde sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece apliecināja, ka tomēr veikti nepieciešamie darbi, lai lietus nebojā īpašumu, uzņēmuma darbinieki izsisto logu aizklājuši ar plēvi. 

Dažas dienas pēc tam saņēmām atbildi arī no valsts policijas Austrumzemgales iecirkņa. Arī policijas darbinieki konstatējuši, ka īpašuma sakārtošana notikusi.
 

“Iepazīstoties ar Jūsu vēstules saturu, policija, lai noskaidrotu, kas šajā situācijā notikusi par aizķeršanos, atkārtoti apsekoja adresi un sazinājās ar iesaistītajām pusēm un šajā gadījumā noskaidrots, ka aizķeršanās nav – darbs ar loga atjaunošanu tiek veikts. Parasti šādās situācijās un arī šajā gadījumā likumsargi informē pašvaldību vai nama apsaimniekotāju, sociālo dienestu, kuri tālāk rīkojas savas kompetences ietvaros, kas  tiek darīts arī šobrīd.


Jāpiebilst, ka arī neviens iesniegums vai sūdzība par radušos situāciju Valsts policijā nav saņemta un kā vēlreiz noskaidrots, visi savas komeptences ietvaros bija informēti un rīkojas,” teikts policijas atbildē redakcijai.

Jāsecina, ka loga aizklāšanu ar plēvi, lai dzīvoklis necieš no lietavām, Jēkabpilī, Meža ielā 6 veicināja deputāta Ainara Vasiļa aktīva iesaiste problēmas risināšanā, jo saskaņā ar likumu, nevienam no operatīvajiem dienestiem nav pienākums pēc notikuma sakārtot īpašumu, savukārt pašvaldības uzņēmumi privātīpašumā, atbilstoši noteikumiem, pakalpojumus veic par maksu.

Komentāri (0-10/12)

  • Ha
    22.08.2024 14:09
    Pastniece vai sētniece, vienalga....pirms paniku celt vajag kaut ar kaimiņiem parunāt! Vispār pastā vajadzētu zināt ka pensijas saņēmējs mainījis dzīves vietu...dienestus izsauc, dienesti izpilda savu darbu....neviens ugunsdzēsējiem neziņo par to ka kādu laiku adresē nedzīvos.....
  • NuNu
    17.08.2024 20:15
    Normāli būtu, ka dienestu darbības ir civiltiesiski apdrošinātas un visas viņu izdarības, tai skaitā kļūdas, sedz apdrošinātāji.
  • Liene liepin̈a
    17.08.2024 19:17
    Murgs. Izsauca lieki dienestus. Lai maksā pastniece .. viņai nebija vienalga.
    Būtu līķis nebūtu vainīgo.
    Kur dzīvojam????
  • Antons Smans
    17.08.2024 16:31
    Skaisti,uz anonimiem zvaniem lauzisim durvis sitisim stiklus,bet ne par ko neatbildam.Varbut iesledziet smadzenes un padomajiet,nes jus uzturam no saviem nodokliem,ne otradi.Jusu kludas,jums ari jalabo,neesiet lopi.
  • Pārvaldniekam
    17.08.2024 07:32
    Palasi, lūdzu, Dzīvokļa īpašuma likumu! Uzzināsi, kam paredzēts tērēt mājas uzkrājumus!
  • Pārvaldnieks
    16.08.2024 22:43
    Protams, ka Jēkabpils Namu pārvaldei kā apsaimniekotājam pienākums tāda veida bojājumus salabot. Mājai taču jābūt uzkrājumam! Jeb kurā gadījumā maksas pakalpojumu var piestādīt rēķinā. Vispār neredzu problēmas. Jēkabpils Namu pārvalde BEZKAUNĪGI!!!
  • Nezinīte
    16.08.2024 20:58
    Tā ir mūsu slavenā Jokupils!
  • Hop
    16.08.2024 20:37
    Ja tiek izsaukti avārijas dienesti, viņiem nav laika meklēt kur cilvēks varētu būt.... jūs taču paši negribat lai sačipo, jo tad varētu redzēt kur konkrēts cilvēks atrodas
  • Hap
    16.08.2024 20:34
    Nu tie kuri sacēla traci, lai arī stiklo.... kāds taču viņus izsauca!!!
    Tā ir normāla prakse visā pasaulē, ka briesmu gadījumā tiek uzlauzts īpašums.... pretējā gadījumā cilvēks pēc sirdstriekas palīdzību nesaņems, jo nespēs atvērt durvis!!!
    Šinī gadījumā izsaukums bija nepamatots- tātad jāatmaksā gan īpašuma bojājumi, gan dienestu izsaukšana!!!!
  • Doma
    16.08.2024 18:47
    Kas deva rīkojumu logu sišanai , par savu naudu, lai iestiklo . Tā ir, kad policija palikusi bez iecirkņu inspektoriem . Jauna kārtība , bet vai labāka ?
12

Atstājiet komentāru