2024.gada 25. oktobris

Beāte, Beatrise

“Nedēļas aktualitātes” (26.07.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (26.07.2024)

Radio1 informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem notikumiem Zemgalē, Sēlijā un Latgalē šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00


Šonedēļ atklātajā AS "Latvenergo" saules elektrostacijas izveidē Jēkabpils novada Biržos investēti teju seši miljoni eiro. "Latvenergo" saules stacija Biržos ir ar 11,7 megavatu jaudu. Ar šo apjomu ir pietiekami, lai aptuveni pusgadu nodrošinātu 9 tūkstoši 500 mājsaimniecību vai Jēkabpils iedzīvotāju patēriņu. Saules parkā ganīsies 24 aitas no bioloģiskās zemnieku saimniecības "Bitāni", rūpējoties, lai zāle nepāraugtu un neaizēnotu paneļus.

Kokapstrādes uzņēmums SIA "AmberBirch" Jēkabpils novadā sācis jaunās finiera ražotnes būvniecību un trešdien tās pamatos iemūrējis laika kapsulu. Uzņēmums ieguldīs 20 miljonus eiro ražotnes celtniecībā. Tāpat uzņēmums līdz 2025.gadam plāno ieguldīt 40 miljonus eiro finiera ražošanas jaudu dubultošanā. Investīcijas "AmberBirch" ražotnē plānots segt gan no uzņēmuma pašu līdzekļiem, gan piesaistot ārējo finansējumu.

Koalīcijā ir konceptuāls atbalsts vecuma sliekšņa paaugstināšanai azartspēļu pieejamības mazināšanai. Tā šonedēļ paziņoja Ministru prezidente Evika Siliņa. Pēc premjeres vārdiem, tas ir politiski karsts jautājums, taču esot skaidrs, ka azartspēles tiks ierobežotas. Valdība plāno paaugstināt azartspēļu pieejamības vecuma slieksni no līdzšinējiem 18 līdz 21 gadam. Plānots, ka valdība nākammēnes lems par azartspēļu ierobežošanu.

Latvijā sācies jauns Covid-19 pacēluma jeb pieauguma vilnis. Šoreiz tas sācies krietni agrāk nekā citus gadus. Iepriekš pastiprināts pozitīvu testu skaits bija novērojams augustā. Turklāt, kā vesta epidemiologi, ir Ienācis jauns omikrona paveids – PP3. Tas bija manāms jau citviet Eiropā un ASV. Šobrīd katrs septītais paraugs esot pozitīvs, bet pirms divām nedēļām tikai katrs 40.

Augšdaugavas novadā ceturtdien no dīķa izcelts miris cilvēks. Šogad kopumā ūdenī atrasti 64 bojāgājušie, tajā skaitā 39 oficiālās peldsezonas laikā. Glābšanas dienestā atgādina par nepieciešamību ievērot piesardzību, atpūšoties pie ūdens. Neapdomīga un pārgalvīga rīcība, kā arī nezināšana nereti noved pie traģiskiem negadījumiem.

Augšdaugavas novadā otrdien robežsargi aizturējuši 27 nelegālos imigrantus un četrus viņu pārvietotājus. Apturot kādu automašīnu tās salonā atrastas 16 aziātiskas izcelsmes personas bez ceļošanas dokumentiem, kā arī derīgām vīzām un uzturēšanās atļaujām. Savukārt kādā viensētā slēpjoties pagrabā atrastas vēl 11 aziātiskas izcelsmes personas bez dokumentiem. Sākts kriminālprocess. Par šādu pārkāpumu personas var sodīt ar brīvības atņemšanu no diviem līdz astoņiem gadiem.

Šodien un rīt jau 15. reizi aicina Annas un Jēkaba dienu svinēt “Annas sātā” Atašienē. 26. jūlijā Atašienes baznīcā norisināsies Svētā Mise Annas dienas ieskaņai un Atašienes tautas nama “Annas sāta” pagalmā notiks Tautas muzikantu un folkloras saiets “Atašīnis suseklis”. Galvenajā svētku dienā - 27. jūlijā Atašienē norisināsies “Annas un Jēkaba dienas lustes”! Visas dienas garumā darbosies “ANNAS DIENAS TIRDZIŅŠ”, notiks Annu un Jēkabu reģistrācija, būs radošās darbnīcas, sportiskās aktivitātes, rotaļas bērniem un svētku koncerts.

No šodienas līdz svētdienai Jaunjelgavā svinēs pilsētas svētkus. Plānoti svētku koncerti, aktivitātes bērniem, sporta spēles, tirdziņš un ballīte. Svētki sāksies šodien ar repera Reika un muzikālo kolektīvu uzstāšanos. Pēc tam plānota Jaunjelgavas amatierteātra pirmizrāde - "Dīvainā misis Sevidža", un apvienības "ZeMe" koncerts. Sestdien, 27.jūlijā, iecerēta pilsētas modināšana, notiks Magdalēnas ielas tirgus un sporta spēles, mazulīšu godināšana un deju koncerts. Svētku kulminācija - Liepu parkā vakarā ar lielkoncertu.  Svētdien, svētku izskaņā - Dārtas Dzenes klavierkoncerts Jaunjelgavas Svētā Krusta Romas katoļu baznīcā un saulrieta koncerts koncertkupolā pie Daugavas.

Raiņa muzejs "Jasmuiža" un biedrība "Sabiedriskais centrs Aizkalne" svētdien 28.jūlijā aicina uz Flokšu dārza svētkiem Jasmuižas parkā, Preiļu novada Aizkalnē. Dārza svētku apmeklētāji varēs piedalīties meistardarbnīcās, būs iespēja darināt dzīvo ziedu rokassprādzes, darbosies  dzejas darbnīca.

Svētdien, 28. jūlijā pulksten četros pēcpusdienā Radžu ūdenskrātuves Zilā karoga pludmalē notiks bezmaksas nodarbība pieaugušajiem par drošu uzvedību pie ūdens un ūdenī. Nodarbību laikā varēs uzzināt kādas prasmes un rīcība nepieciešama, lai ārkārtas situācijā spētu pats izglābties vai sagaidīt palīdzību, kā atbilstoši savai peldētprasmei palīdzēt nelaimē nonākušajam. Aicināts ikviens interesents.

Un vēl

No 27. līdz 28. jūlijam Jēkabpils novadā norisināsies Zemessardzes 3. Latgales brigādes 56. kaujas nodrošinājuma bataljona zemessargu militārās mācības. Tās norisināsies visu diennakti, lai trenētu spēju veikt uzdevumus dažādos apstākļos. Mācību laikā Jēkabpils novada teritorijā pārvietosies militārā tehnika, karavīri un  zemessargi ar strēlnieku ieročiem. Tiks izmantota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet nekādā veidā neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Iedzīvotāji
aicināti nesatraukties un izturēties ar izpratni.