2024.gada 25. oktobris

Beāte, Beatrise

“Nedēļas aktualitātes” (2.08.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (2.08.2024)

Radio1 informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem notikumiem Zemgalē, Sēlijā un Latgalē šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00

Ilgais lietus, kas sākās svētdien un sāka pierimt tikai pirmdienas pēcpusdienā, ir bijis spēcīgākais Latvijā kopš 1945. gada. Tā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Visvairāk vētra skara Rīgu, Jūrmalu, Jelgavu, Olaini, Dobeli, Ķekavu un Ogri. Jēkabpils, Aizkraukles, Līvānu un Preiļu novados vētra nav nodarījusi postījumus.

Skates "Gada labākā būve Latvijā 2023" rīkotāji aicina balsot par labākajām 2023. gada būvēm, kas pieteiktas vērtēšanai. Jēkabpili skatē pārstāv Tautas nams, Valsts ģimnāzija un Zīlānu ielas pārbūve. Vērtēšanai pieteikta arī Preiļu pils. Balsot var līdz 16.augustam mājaslapā gadabuve.lv.

Koknesē šonedēļ nodegušās kafejnīcas "Panna" īpašnieki cer vasarā turpināt darbu āra terasē. Kafejnīcas ēka ir nodegusi pilnībā un būs nojaucama. Ugunsgrēka radītie zaudējumi varētu būt ap 400 tūkstoši eiro. No liesmām izdevies paglābt vienu āra virtuvi.

Aizkraukles novada Kokneses pārvaldes pagrabstāvā Melioratoru ielā 1 iekārtots higiēnas pakalpojumu punkts, kur pieejamas dušas un var izmazgāt veļu. To var izmantot jebkurš iedzīvotājs par pilnu maksu, bet, lai saņemtu pašvaldības apmaksātu pakalpojumu, jālūdz palīdzība Sociālajā dienestā.

No augusta nedaudz samazinājusies maksa par ūdeni Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā. SIA "Aizkraukles ūdens" ūdensapgādes tarifs būs 1,54 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa, kas ir 4% samazinājums, salīdzinot ar līdzšinējo 1,61 eiro par kubikmetru bez PVN. Savukārt kanalizācijas tarifs samazināsies par 5% - no 1,81 līdz 1,72 eiro par kubikmetru bez PVN. Tarifu izmaiņas ir saistītas ar elektroenerģijas cenas kritumu.

Savukārt Pļaviņās no augusta ūdenssaimniecības tarifi pieaugs par 10%. SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" ūdensapgādes tarifs no šodienas pieaugs par 5,3% jeb no 1,31 līdz 1,38 eiro par kubikmetru bez PVN, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs palielināsies par 12,8% - no 2,19 līdz 2,47 eiro par kubikmetru bez PVN.

Preiļos mainīsies maksa par apkuri. 25. jūlijā Preiļu novada domes deputāti apstiprināja SIA “Preiļu Saimnieks” noteikto siltumapgādes tarifu – 64,62 eiro par megavatstundu. Tas stājas spēkā no 15.augusta.

Preiļu novada pašvaldība atbalstīs daudzdzīvokļu māju siltināšanu. Pašvaldības līdzfinansējums energoauditam tiks piešķirts līdz 100% apmērā, bet ne vairāk kā 600 eiro. Būvspeciālista tehniskās apsekošanas atzinuma sagatavošanai atbalsts arī būs līdz 100%, bet ne vairāk kā 400 eiro. Būvniecības ieceres dokumentācijas izstrādi pašvaldība gatava atbalstīt pilnībā, bet ne vairāk kā 4000 eiro.

Aglonā šonedēļ dzēsts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Notikuma vietā ugunsdzēsēji konstatēja, ka deg vienstāva dzīvojamās mājas mansards un jumts 200 kvadrātmetru platībā. Pirms glābēju ierašanās no mājas evakuējās pieci cilvēki. Ugunsgrēka dzēšanā piedalījās ugunsdzēsēji no Višķiem, Krāslavas, Preiļiem un Maltas.

Raiņa muzejs "Jasmuiža" Aizkalnē, svinot 60. jubileju, no 8. līdz 10.augustam aicina uz Latgales tradicionālās kultūras un amatu prasmju popularizēšanas pasākumiem. Trīs dienu garumā muzejā notiks filcēšanas darbnīca un keramikas trauku labošanas meistarklase, iecienītie cepļa kurināšanas svētki un keramikas virpošanas paraugdemonstrējumi, kur savus pirmos māla traukus darinās Latgalē zināmas personības.

Šonedēļ pirmā svētceļnieku grupa no Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles devās ceļā uz Aglonu. Sestdien Salaspilī ceļu uz Aglonu sāks apvienotā Salaspils un Ogres draudzes svētceļnieku grupa. Svētceļnieki Aglonā gaidīti jau no 11.augusta, taču lielākoties svētceļnieku grupas svētvietu sasniegs 12.-14.augustā. Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku galvenais dievkalpojums Aglonā notiks 15.augustā.

Un vēl
Jau trešo gadu lauksaimnieku kooperatīvs Latraps aicina ikvienu apmeklēt savu biedru iekoptos vairāk nekā 30 saulespuķu laukus visā Latvijā un ziedot labam mērķim. Šogad ziedotāji palīdzēs atjaunot Ukrainas lielākās bērnu slimnīcas “Okhmatdyt” darbību un atjaunot ēkas, ko sagrāva Krievijas uzbrukumā. Pie laukiem izvietotas norādes ar svītrkodu, caur kuru var ziedot Kijivas bērnu slimnīcai. Lauku karte atrodama latraps.lv.