2024.gada 25. oktobris

Beāte, Beatrise

“Nedēļas aktualitātes” (9.08.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (9.08.2024)

Radio1 informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem notikumiem Zemgalē, Sēlijā un Latgalē šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00

Izsludināts iepirkums Jēkabpils autoostas pārbūvei. Jēkabpils novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers Radio 1 sacīja, ka šoruden ir paredzēts atjaunot ēkas fasādi un ārējās konstrukcijas. Remontdarbi iekštelpās nenotiks, tāpēc pasažieru apkalpošanai turpiāsies.

Turpmāk Aizkraukles novadā ārpus pilsētas būs atļauta bioloģisko atkritumu kompostēšana daudzdzīvokļu māju teritorijās. Līdz šim bioloģiskos atkritumus savā īpašumā bija tiesīgi kompostēt tikai privātmāju īpašnieki.

Līvānu novada Centrālo bibliotēku turpmāk vadīs topošā izglītības zinātņu doktore Baiba Āriņa. Amatam bija pieteikušies 15 pretendenti. Āriņa konkursā atzīta par labāko kandidāti un virzīta uz domes sēdi apstiprināšanai. Āriņa strādājusi vadošos amatos Rīgā un Barselonā. Jaunā bibliotēkas vadītāja pārvalda latviešu, angļu, spāņu un krievu valodu.

Aizkraukles novada centrālā bibliotēka aicina piedalīties īpašā origami locīšanas akcijā. Līdz 26.augustam šeit locīs dzērves, kuras nogādās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Tur oranžērijā līdz 31.augustam būs apskatāma izstāde “Miera gars”.

1.augustā notika svinīga līguma slēgšana ar pašvaldības īpašuma Preiļos, Meža ielā nomnieku – SIA “Attor Industries”. Šeit ražos koka paletes. Plānots izveidot 15 jaunas darba vietas. Pašvaldības īpašums uzņēmumam nomā nodots uz 15 gadiem par 1234 eiro ar PVN mēnesī.

Ata Kronvalda fonda skolu reitingā no Jēkabpils novada vidusskolām visaugstāko vietu ieņem Jēkabpils 3.vidusskola, kas 68 lielo skolu konkurencē ierindojas 28.vietā ar 5,65 punktiem. Jēkabpils Valsts ģimnāzija 33 ģimnāziju konkurencē ieņem 26.vietu ar 2,25 punktiem.

Šī gada sākumā vislielākais bērnu īpatsvars bija Rīgas reģionā - 19,6%, bet mazākais - Latgalē - 16,5%. Savukārt Jēkabpils novadā 18,3% no iedzīvotāju skaita ir bērni, Aizkraukles novadā – 17,4%, Madonas – 17,2%, Līvānu – 17,1, Preiļu – 16,0% un Augšdaugavas novadā – 14,0%.

Daugavpilī ceturtdienas naktī Jaunbūves apkaimē ar degšķidrumu aplieta un aizdedzināta Augšdaugavas novada pašvaldības izpilddirektora, laikraksta "Million" izdevēja Pētera Dzalbes automašīna. Videokameru uzņemtie kadri liecina, ka to izdarījuši divi jaunieši. Politiķis ir pārliecināts, ka tā ir plānota ļaunprātība. Policija noskaidro notikušā apstākļus un pagaidām plašākus komentārus nesniedz.

Šorīt pulksten 5.45 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma informāciju, ka Jēkabpils novadā Viesītes pagastā no divstāvu dzīvojamās mājas nāk dūmi. Notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji no otrā stāva dzīvokļa iznesa cilvēku, kurš jau bija gājis bojā. No ēkas paši saviem spēkiem evakuējās četri cilvēki. Mājās dega dzīvoklis 40 kvadrātmetru platībā. Ugunsdzēsēji darbu notikuma vietā noslēdza pusastoņos no rīta.

Savukārt vakar trijos pēcpusdienā ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jēkabpils novada Krustpils pagastu, kur dega salmu vāli, rugāji un salmu ruļļi četru hektāru platībā.

No šodienas līdz svētdienai Augšdaugavas novada teritorijā notiek Zemessardzes trešās Latgales brigādes 34.kājnieku bataljona lauka taktiskās mācības. Uzdevumu izpildē piedalīsies arī Valsts policijas pārstāvji. Mācību laikā izmantos munīciju un kaujas imitācijas līdzekļus, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku dzīvību vai veselību.

Līdz 19.augustam turpinās pieteikšanās atbalsta programmai azbestu saturoša šīfera nodošanai Latgales reģionā. Atbalstam var pieteikties trūcīgās un maznodrošinātās mājsaimniecības, kā arī daudzbērnu ģimenes.

Un vēl
Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā, kas sāksies šīs nedēļas nogalē, Valsts policija strādās pastiprinātā režīmā un rūpēsies par iedzīvotāju drošību un kārtību. Svētku laikā Aglonā no 13. līdz 15.augustam nodrošinās papildu reģionālo autobusu un vilcienu reisus.

No svētdienas, 11.augusta Aglonā gaidīti svētceļnieki un ticīgie. 11.augustā dievkalpojumos īpaši pieminēs slimniekus, 12.augusta lūgšanas būs veltītas ģimenēm, 13.augustā aizlūgs par mieru un priesterību. 14.augustā svinēs Latvijas apustuļa svētā Meinarda svētkus un notiks krusta ceļš. 15.augustā būs galvenā svētku mise.



Atstājiet komentāru