2024.gada 25. oktobris

Beāte, Beatrise

“Nedēļas aktualitātes” (16.08.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (16.08.2024)

Izglītības ministrija iepazīstinājusi ar vēstures un sociālo zinātņu mācību kursiem, kurus no septembra skolās mācīs kā atsevišķus priekšmetus.

Šogad 1.oktobrī indeksēs vecuma pensijas, kas nepārsniedz 683 eiro, informē Labklājības ministrija.

Šonedēļ Aglonā Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku Krusta ceļā piedalījās vairāki simti svētceļnieku. Galveno misi vadīja Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Svētkos piedalījās arī valsts augstākās amatpersonas.

Jēkabpils novada domes ārkārtas sēdē par Aknīstes vidusskolas direktori iecelta Inga Iesalniece. Stājoties amatā viņa uzsvēra, ka Aknīstes vidusskolu nākotnē redz kā skolu, kuras vide veicina skolēnu individuālo izaugsmi, radošumu un atbildību par paveikto. Direktores pienākumus Iesalniece sāks pildīt no pirmdienas, 19. augusta.

No šīs nedēļas līdz 27.septembrim Pļaviņu hidroelektrostacijas ūdenskrātuvē pazemināts ūdens līmenis hidrotehnisko būvju atjaunošanai. Plānota ūdenslīmeņa pazemināšana un noturēšana 68,5-69,14 metru augstumā.

Augšdaugavas novada pašvaldība skolēnu pārvadājumiem par 337 tūkstošiem eiro iegādājusies četrus autobusus. Viena autobusa cena nedaudz pārsniedz 84 tūkstošus. Autobusus nodos četru pagastu pārvaldēm – Ilūkstei, Salienai, Līksnai un Višķiem.

Pērn Aizkraukles novada bāriņtiesa sociālajam dienestam ziņojusi par 91 ģimeni ar nepietiekamām prasmēm bērnu audzināšanā. Pieļauts, ka bērni šajās ģimenēs ir cietuši no emocionālās, fiziskās vai seksuālās vardarbības. Kopumā šajās ģimenēs ir 175 bērni. 2023.gada beigās bāriņtiesā bija aktīvas 310 administratīvās lietas.

Rēzeknes Tautas teātrim 15.Latvijas amatierteātru svētkos Valkā piešķirta Līvijas Akurāteres balva. Kolektīvu kopš 1973.gada vada režisore Māra Zaļaiskalns. Svētkos pulcējās 1800 dalībnieku no 139 Latvijas un diasporas teātriem. Festivālā piedalījās arī deviņi amatierteātri no Jēkabpils novada. Plašāk lasiet un fotoreportāžu skatieties portālā Radio1.lv.

Par 2025.gada Jauniešu galvaspilsētu izraudzīta Liepāja, pirmdien jauniešu festivālā "Kopums" Līvānos paziņoja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša. Liepājas pašvaldība no Izglītības un zinātnes ministrijas saņēma goda plāksni ar uzrakstu "Latvijas Jauniešu galvaspilsēta 2025" un ceļojošo kausu no 2024.gada uzvarētājas Līvānu novada pašvaldības.

Piecās Latvijas pilsētās – Ogrē, Lielvārdē, Madlienā, Skrīveros un Koknesē – līdz 25.augustam var bez maksas nodot nevajadzīgās elektroiekārtas. Tās bez maksas pieņem SIA "Ķilupe" šķiroto atkritumu savākšanas laukumos darba laikā.

Ar ziedotāju palīdzību piepildīts Jēkabpils pansionāta „Jaunā muiža” sapnis lielu āra nojumi un aprīkotu fizioterapijas kabinetu. Iecere piepildīta, savācot līdzekļus labdarības projektā “Radām prieku”, kas risinājās visu vasaru.

Valsts kultūrkapitāla fonds atbalstījis Vārkavas novadpētniecības muzeja projektu, kurā paredzēts restaurēt vēsturisko Aizpūriešu krucifiksu un aktualizēt maija dziedājumu tradīcijas. Šiem mērķiem piešķirti 2000 eiro.

Šajās dienās Jēkabpils sporta hallē norisinās muzikāli sportiskais festivāls "Roks & hokejs". Pasākums sākās ar starptautisku bērnu hokeja turnīru, kurā piedalās U12 vecuma hokejisti no Latvijas, Lietuvas, Polijas un Ukrainas. Sestdien notiks cīņas par Gunāra Meijera piemiņas kausu, kā arī Zvaigžņu hokeja spēle. Noslēgumā – koncerts.

Daugavpilī ar degšķidrumu aplieta un aizdedzināta domes deputāta un Augšdaugavas novada izpilddirektora Pētera Dzalbes automašīna. Šī ir otrā reize četru gadu laikā, kad ļaundari dedzina Dzalbes mašīnu. Amatpersona pārstāv Daugavpils novada partiju. Dedzinātāji nav notverti.

Aizkraukles pagastā apgāzies mikroautobuss "Volkswagen". Negadījumā gājis bojā šoferis un cietis pasažieris, kurš nogādāts slimnīcā. Policijā sākts kriminālprocess.

Valsts policijas Dienvidlatgales iecirkņa policisti pie kāda 1966.gadā dzimuša vīrieša Augšdaugavas novadā atraduši un atsavinājuši 2315 litrus nelikumīgas dīzeļdegvielas. Sākts administratīvā pārkāpuma process.

Līvānos no pirmdienas, 19.augusta, līdz 21.augustam remonta dēļ autobraucējiem slēgs dzelzceļa pārbrauktuvi Krustpils-Daugavpils Stacijas ielā Līvānos. Autotransporta kustība notiks pa apbraucamo ceļu.

Par tradīciju kļuvušas Zasas muižas parka Leģendu naktis, kas rīt un parīt norisināsies jau ceturto reizi. Šoreiz Leģendu nakšu stāstu caurvīs mīlestība, savukārt stāsta galvenais varonis būs barona dārznieks. Pasākuma laikā varēs izstaigāt izgaismotās Zasas muižas parka takas, apskatīt gaismas objektus un noklausīties leģendu stāstus.

Sestdien un svētdien Jēkabpils novadā norisināsies Zemessardzes 3. Latgales brigādes 56. bataljona militārās mācības. Novadā pārvietosies militārā tehnika, karavīri un zemessargi ar strēlnieku ieročiem. Uzdevumiem izmantos mācību munīciju un kaujas imitācijas līdzekļus, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību.