2024.gada 16. septembris

Asja, Asnate, Dāgs, Dārgs

“Nedēļas aktualitātes” (30.08.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (30.08.2024)

  • 30 augusts 2024 --

Novadu skolas sagatavojušās jaunajam mācību gadam. Zinību dienu 1.septembrī svinēs Jēkabpilī, Krustpils kultūras centrā, pasākumā “Vēl viens Jaunais gads”.

Jēkabpils novadā jaunajā mācību gadā darbu sāks 10 jauni pedagogi. Četri no tiem strādās bērnudārzos, divi – pamatskolās, viens vidusskolā, kā arī trīs jaunio treneri sporta skolās. Novada Izglītības pārvaldes vadītāja Aija Voitišķe situāciju ar pedagogu nodrošinājumu vērtē kā labu. Direktori šogad piecus pedagogus piesaistījuši no projekta “Mācītspēks”. Rit pieteikšanās pedagogu pārkvalifikācijai no krievu valodas uz svešvalodu.

Daugavpils Vienības namā 27.augustā notika reģiona izglītības darbiniekus konference par tēmu “Efektīvas, kvalitatīvas un demokrātiskas izglītības organizācija un vadība: skola skolotājiem”. Tajā piedalījās pedagogi no deviņām pašvaldībām.

Jaunās ielas remonta laikā Jēkabpilī ar 3.septembri noteikti satiksmes ierobežojumi piekļuvei Jēkabpils 2.vidusskolai. No Nākotnes ielas līdz Zaļajai ielai slēgta satiksme privātajam transportam, aicinot vecākus uz skolu vest ar sabiedrisko transportu. Pirmajā skolas dienā – 2.septembrī – Jēkabpils 2.vidusskolas stāvlaukums būs pieejams auto kustībai, lai īslaicīgi izlaistu skolēnus pie mācību iestādes.

No 3.septembra līdz 8.oktobrim visā Latvijā notiks Nacionālo bruņoto spēku (NBS) organizētās visaptverošas valsts aizsardzības mācības «Namejs 2024», kurās piedalīsies 11 000 Latvijas un sabiedroto karavīru un zemessargu. Mācību laikā pa ceļiem pārvietosies militārā tehnika, notiks kaujas aviācijas lidojumi valsts gaisa telpā. Tiks pārbaudītas aizsardzības reaģēšanas spējas pierobežas reģionā Latgalē. Mācību laikā darbosies informatīvais tālrunis 28637064.

Latvijā trešdien, 28.augustā, sāka strādāt jauna vietējā kapitāla banka – no pensiju pārvaldnieka izveidotā ‘’Indexo’’. Bankas vadītāji sola vairāk kredītu uzņēmumiem, īpaši reģionos, kā arī pilnu pakalpojumu grozu privātpersonām ar jaunāko informācijas tehnoloģiju (IT) starpniecību.

Jēkabpils Valsts ģimnāzija skates “Gada labākā būve Latvijā 2023” apbalvošanas ceremonijā saņēma atzinības rakstu nominācijā ‘’Pārbūve un atjaunošana’’, savukārt Preiļu pils ieguvusi 2.vietu nominācijā ‘’Restaurācija’’, informē Latvijas Būvnieku asociācija.

Jēkabpils novada domes 28.augusta sēdē apstiprinātas 2025.gada budžeta prioritātes. To vidū nav drošība, bet paredzēts pašvaldības līdzfinansējums Eiropas projektiem, atbalsts sociāli mazaizsargātiem iedzīvotājiem, energotaupība un energoefektivitāte publiskajās ēkās. Jāpiebilst, ka 2025.gada budžeta prioritātes, salīdzinot ar 2024.gadu, nav mainījušās.

Pēc iedzīvotāju paustajām bažām par Jēkabpils reģionālās slimnīcas Traumatoloģijas nodaļas ārstu trūkumu un spēju palīdzēt pacientiem, slimnīcas valdes priekšsēdētājs Ervīns Keišs Radio1 apliecināja, ka nodaļas darbs nav traucēts. Pērn stipendijas līgumu ar Jēkabpils slimnīcu noslēdzis rezidents traumatologs, kas jau strādā ar pacientiem. Noslēgta vienošanos ar ārstu rezidentu traumatoloģijā, kas apņēmies strādāt Jēkabpils reģionālajā slimnīcā pēc studiju pabeigšanas.

Preiļos par 899 000 eiro pašvaldības pielāgotajā teritorijā Meža ielā darbu sāks jūnijā reģistrēts koka palešu ražotājs SIA "Attor Industries". Īpašums nodots nomā ražotājam, te plānots radīt 15 jaunas darba vietas.

Aizkraukles novada dome slēgs līgumu ar SIA "Aizkraukles siltums", kas turpmāk būs atbildīga par siltumenerģijas ražošanu un piegādi Jaunjelgavā. Līgums ar līdzšinējo Jaunjelgavas siltuma apgādnieku SIA "EkoSil" lauzts pēc iedzīvotāju sūdzībām par siltuma piegādes traucējumiem, informē pašvaldība.

Latgales plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centrs jau 11.gadu izsludina konkursu ’’Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2024’’. Iecerēts apbalvot uzņēmējus 11 nominācijās. Pretendentus balvai aicina pieteikt līdz 17.septembrim.

Savukārt līdz 30.septembrim ikviens ir aicināts pieteikt pretendentus pašvaldības apbalvojumiem Preiļu novada Goda pilsonis, Goda zīme par nopelniem Preiļu novada attīstībā un atzinības raksts.

Šīs nedēļas nogalē sākas ikgadējo Dzejas dienu sarīkojumi. Jēkabpils novada Galvenā bibliotēka aicina piedalīties “Saliec savu grāmatdzejoli”, izveidojot dzejas rindas no sava mājas grāmatplaukta vai bibliotēkā piedāvātajām grāmatām. Savukārt 7.septembrī divi Dzejas dienu sarīkojumi risināsies Rēzeknes novadā. Muzikālas dzejas brokastis “Gulguošona” notiks Pleikšņu kalnā, Ozolaines pagastā, bet Nautrēnu sporta hallē – kultūras namā Rogovkā trešo reizi notiks latgaliski rakstošo dzejnieku sacensība “Rogovkys dzejis voga”.