2024.gada 16. septembris

Asja, Asnate, Dāgs, Dārgs

“Nedēļas aktualitātes” (6.09.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (6.09.2024)

  • 06 septembris 2024 --

Rīgas pilī 4.septembrī apbalvoti aizvadītā gada izcilākie Latvijas skolotāji. Ata Kronvalda balvu par skolēnu motivēšanu saņēma seši pedagogi, viņu vidū Riebiņu vidusskolas vēstures skolotāja Ārija Pudule un Daugavpils Zinātņu vidusskolas fizikas skolotāja Larisa Koroševska.

Salas pagasta uzņēmums "Dona" šogad Jēkabpils novada pirmklasniekiem dāvina skolas gaitu sākuma ceļamaizi – lauku rudzu maizes kukulīšus. Katra pirmā klase saņēma ar rokām ceptu, 2,5 kilogramus smagu rudzu maizes klaipu. Jēkabpils novadā šogad mācības sāka 24 pirmās klases.

Arī šogad notiks konkurss "Labākais skolu ēdinātājs Latvijā", ko rīko Diētas un uztura speciālistu asociācija sadarbībā ar Lauku konsultāciju un izglītības centru. Iepriekšējā mācību gadā Latgalē par labāko skolēnu ēdinātāju atzīta Riebiņu vidusskolas ēdnīca.

Jaunajā mācību gadā Aizkraukles sporta skolas audzēkņu vecāku līdzmaksājums dubultosies, lēmusi novada dome. Iepriekšējo piecu eiro vietā turpmāk noteikta 10 eiro mēneša maksa.

Aizkraukles novads dāvinās Ukrainai divas vieglās automašīnas un pasažieru autobusu. Pirms došanās uz Ukrainu autobuss apbraukās pagastus, kur to piepildīs ar sūtījumiem ukraiņu tautai. Noderīgas lietas var ziedot ikviens cilvēks. Oktobrī transportlīdzekļi dosies ceļā uz Ukrainu.

Līdz 30.septembrim ikviens aicināts pieteikt pretendentus pašvaldības apbalvojumiem – Preiļu novada Goda pilsonis, Goda zīme un atzinības raksts.

Jaunieši ar īpašām vajadzībām Preiļu novadā var pieteikties sociālajai stipendijai ar mērķi iegūt izglītību. Pieteikšanos izsludinājis Viduslatgales pārnovadu fonds. Stipendijas mērķis ir atbalstīt jauniešus ar īpašām vajadzībām studiju vai citu mācību procesā.

Līdz 1.oktobrim Pļaviņu laukumā Daugavas ielā brīvi pieejami deviņi āra trenažieri. Tie izvietoti sadarbībā ar SIA “Omnigym Latvia”, lai noskaidrotu iedzīvotāju interesi par fiziskām aktivitātēm veselības uzlabošanai. Ja lietotāji trenažierus atzinīgi novērtēs aptaujā, pašvaldība apsvērs iespēju izveidot pastāvīgu trenažieru laukumu.

Jēkabpils iedzīvotāji uzdevuši Radio1 jautājumu, vai pašvaldība var likvidēt peļķes, kas pēc lietavām pastāvīgi izveidojas vairākās vietās pilsētā. Pēc pašvaldības pārstāvju atbildēm preses konferencē noprotams, ka situācija amatpersonām ir zināma gadiem ilgi, taču pastāvīga risinājuma nav. Novada vadītāji atzīst, ka agrāk būvētajās ielās un laukumos nav lietus kanalizācijas, tāpēc vienīgā iespēja ir atsūknēt lieko ūdeni. Pašlaik būvējamās ielās ierīkota arī lietus kanalizācija.

No 1.septembra SIA “Aizkraukles siltums” sāks atslēgt karstā ūdens piegādi klientiem, kam izveidojies ilgstošs parāds. Uzņēmuma valdes loceklis Edgars Bricis informē, ka kopējā iedzīvotāju parādu summa ir 388 000 eiro. Pastiprinātā uzraudzībā ir 150 parādnieku, lielākoties Aizkraukles pilsētā. Daļa cenšas segt iekavētos maksājumus.

Izsludināta ziņojuma par ietekmi uz vidi sabiedriskā apspriešana jaunputnu un dējējvistu audzēšanas kompleksa izveidei Preiļu novadā. To Preiļu pagasta Jaunsaimnieku īpašumā “Rietumi” plāno būvēt SIA “Preiļu putni”.

Lietuvas kokapstrādes grupa VMG, kas plānoja būvēt 190 miljonus eiro vērtu skaidu plātņu rūpnīcu Jēkabpilī, atlikusi projekta īstenošanu, līdz atdzīvosies ekonomika. Tā biznesa ziņu portālam "Verslo žinios" paskaidrojis projekta partneris Rimas Varanauskas no mēbeļu uzņēmuma "Freda".

Jēkabpils novada dome pieņēmusi lēmumu mainīt lokālplānojuma zonējumu nekustamajā īpašumā Ledus iela 9. Tur SIA “Enertec 6” plāno būvēt tirdzniecības centru ar autostāvvietām un labiekārtojumu. Zonējumu iecerēts mainīt no dabas un apstādījumu teritorijas par publiskās apbūves teritoriju.

Līvānu uzņēmums “Adugs Production” pērn palielinājis apgrozījumu līdz 12,3 miljoniem eiro, pēc nodokļu nomaksas gūstot vairāk nekā 2 miljonu peļņu. Gada laikā konditorejas ražotāja apgrozījums pieaudzis par 8%, savukārt peļņa ir 3,5 reizes lielāka nekā 2022.gadā. Gada pārskatā norādīts, ka ražošanas pašizmaksa 2023.gadā samazinājās par 6%.

Zalves pagasta Lielzalves muižā ar Sēļu kluba līdzdalību atklāts medību spārns. Divās telpas ēkā, kur līdz 2009.gadam darbojās Zalves pamatskola, izliktas vietējo mednieku trofejas, fotoizstāde par Latvijas indīgajiem augiem un putniem veltīta ekspozīcija.

Rēzeknes novada Rāznas ezera peldvietā Lipuškos nav atļauts peldēties, jo tur notiek erozijas risku mazināšanas projekta būvdarbi. Veselības inspekcija informē, ka Lubānas un Rāznas ezerā ūdens atbilst mikrobioloģiskajiem normatīviem. Lubānas ezera peldvietās var peldēties droši.

Kāds vīrietis apcietināts aizdomās par Daugavpils domes deputāta, Augšdaugavas pašvaldības izpilddirektora un laikraksta "Million" izdevēja Pētera Dzalbes mašīnas dedzināšanu, vēsta Valsts policija. Kā ziņots, Dzalbes auto aizdedzināts 7.augusta naktī. Tas bija otrais Dzalbes automašīnas dedzināšanas mēģinājums četru gadu laikā. Aizturētais iepriekš ir bijis sodīts.

Ceturtdien sadursmē ar autobusu uz Daugavpils šosejas pie Aizkraukles gājis bojā vieglā auto "Volvo" vadītājs, vēsta Valsts policija. Vieglāk cietušajiem autobusa pasažieriem medicīniskā palīdzība sniegta notikuma vietā. Divi pasažieri nogādāti slimnīcā. Avārijas dēļ uz šosejas kādu laiku bija bloķēta satiksme.

Novērotāji vēsta par Neretas ielas uzbēruma nobrukumu iepretim tirdzniecības centram “Sēlija” Jēkabpilī. Jēkabpils novada pašvaldības infrastruktūras nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns skaidro, ka izskalojums ir lokāls un autobraucējiem draudus nerada. Tuvākajās dienās defektu pēc garantijas nosacījumiem izlabos SIA “Ošukalns”, kas būvēja uzbērumu.

Un vēl
Svētdien, 8.septembrī, Latvijā svinam Tēva dienu. Par godu tai Jēkabpils pilsētas bibliotēkā līdz 30.septembrim mazie lasītāji aicināti piedalīties darbnīcās “Mans tētis prot…”.

Sestdien, 7.septembrī, 16 Dzirkaļu pilskalna un Baznīckalna pakājē Jēkabpils novada Kūku pagastā notiks grāmatas "Latgales pilskalni un to folklora" atvēršana. Grāmatas autors ir Kultūras akadēmijas pētnieks, arheologs Juris Urtāns.

Tautas ticējums vēsta – ja ir patīkams septembra jeb Silu mēneša sākums, būs jauks rudens. Ja septembris silts, tad ziema ir vēla un ziemā maz sniega. Dabas vērotājs Vilis Bukšs paredz, ka septembris būs siltāks nekā parasti, ar nelieliem nokrišņiem.

Atgādinām, ka 6.oktobrī sākas mēnesi ilgās Eiropas kultūras mantojuma dienas, kas veltītas pieejamībai un drošībai. Latgalē un Zemgalē šajā nedēļas nogalē apmeklētājus gaidīs Jēkabpils Sēļu sētā un Aizsargu namā, Rēzeknes tipogrāfijā, Franča Trasuna "Kolnasātā", Lūznavas muižā, Daugavpils cietoksnī un ugunsdzēsēju depo, Aglonas bazilikā, Raiņa Berķenelē un Tadenavā, Subates, Pasienes, Piedrujas, Īles, Kurmenes Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcās, Krāslavas, Jelgavas, Bauskas, Dobeles, Rundāles un Krustpils pilī un citur. Sīkāka programma atrodama Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes mājaslapā.