2024.gada 19. septembris

Muntis, Verners

“Nedēļas aktualitātes” (13.09.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (13.09.2024)

Rēzeknes novadā sestdien nokritis Krievijas militārais drons. Tas ielidojis Latvijas gaisa telpā no Baltkrievijas, informē Nacionālie bruņotie spēki. Līdzīgs incidents noticis Rumānijā. Shahed drons bija aprīkots ar sprāgstvielām un nokrita Gaigalavas pagastā, kur savākti pierādījumi un sprāgstvielas deaktivizētas. Latvija Krievijai izteikusi kategorisku protestu. Tā kā Latvijas gaisa telpa ir vienotajā NATO gaisa telpā, šādi incidenti jārisina kopīgi, paudis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Valdība nolēma līdz 31.decembrim pagarināt pastiprinātu robežapsardzības režīmu Latvijas un Baltkrievijas pierobežā. Savukārt Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucelovs vēstulē Saeimas deputātiem aicina ar likumu aizliegt Latvijas pašvaldībām sadarboties ar Krievijas un Baltkrievijas pilsētām.

Paziņoti rezultāti apjomīgam pētījumam par aprites ekonomikas principu izmantošanu pašvaldībās. Saskaņā ar indeksa datiem līderu jeb 1.grupā ar labāko sniegumu ir divas pašvaldības – Ventspils valstspilsēta un Līvānu novads. Starp ekspertiem jeb 2.grupā no mūsu reģiona ierindotas Daugavpils un Rēzeknes valstspilsēta. Trešajā praktiķu grupā ir Jēkabpils, Aizkraukles, Jelgavas un Augšdaugavas novads. Ceturtajā jeb apzinīgo grupā ierindoti Bauskas, Preiļu, Rēzeknes un Varakļānu novads, kā arī Jelgavas valstspilsēta. Nogaidošo jeb 5.grupā, kas vēl tikai pēta aprites principu iespējas, ir Ludzas un Krāslavas novads.

Tiesai nodota krimināllieta, kurā bijušais Rēzeknes domes priekšēdētājs Aleksandrs Bartaševičs apsūdzēts par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu un ilgstoši valsts amatpersonas deklarācijās nenorādītiem ienākumiem. Savukārt Satversmes tiesa noraidīja Rēzeknes pašvaldības pagaidu administrācijas lūgumu izbeigt tiesvedību lietā par Rēzeknes domes atlaišanu.

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā reģistrēti četri difterijas gadījumi nevakcinētiem bērniem no Vidzemes. Viens bērns ir ļoti smagā stāvoklī. Mediķi to vērtē kā lokālu difterijas uzliesmojumu un aicina vecākus gādāt par bērnu veselību.

Līdz 20.septembrim izsludināta pieteikšanās Jēkabpils novada pašvaldības stipendijām studentiem.

Vairākos reģionālo autobusu maršrutos Jēkabpils novadā septembrī mainīti reisi. Kā informē Autotransporta direkcijā, slēgts maršruta Viesīte-Lone reiss pulksten 7.35 no Lones centra un maršruta Viesīte-Sauka-Lone rīta reiss no Lones centra pulksten 7.30. Savukārt ir izveidots jauns apļveida reiss, kurā autobuss pulksten 7.10 no pirmdienas līdz piektdienai mācību gada laikā izbrauc no Viesītes maršrutā Viesīte-Sauka-Lone-Viesīte. Maršruta Jēkabpils-Bauska reisos iekļauta pietura "Rātslaukums".

Rubenes un Zasas pagastā turpinās autoceļa P72 Ilūkste-Bebrene-Birži posma pārbūve, kur līdz nākamā gada maijam uzklās asfaltu. Pārbūvēs arī tiltu pār Zasas upi un atjaunos tuneli autoceļa 43.kilometrā. Visā posmā raks un tīrīs grāvjus, pārbūvēs caurtekas. Ceļu pēc "Latvijas Valsts ceļu" pasūtījuma atjauno SIA “SC grupa” par līgumcenu 6 433 828,71 eiro no Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda līdzekļiem.

IKT kompānija “Bite Latvija” jaunajā mācību gadā nodrošinās optisko internetu visām skolām un pirmsskolas izglītības iestādēm Daugavpilī. Uzņēmums ir uzvarējis Daugavpils valstspilsētas izsludinātajā iepirkumā.

"Bite Latvija" 20.septembrī atklās Rēzeknes biroju, kurā strādās 150 darbinieki. Tas kļūs par uzņēmuma klientu apkalpošanas un pārdošanas centru reģionā.

Jēkabpils novada Salas pagasta Rožu purvā kopš svētdienas trīs dienas dzēsts meža ugunsgrēks 5,5 hektāru platībā. Dzēšanā piedalījās Valsts meža dienests, ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kā arī Valsts robežsardze ar helikopteru.

Rēzeknē 9.septembrī kādas mājas pagalma stāvlaukumā dega septiņas automašīnas. Sākumā aizdegušies divi transportlīdzekļi, bet pēc tam vēl piecas automašīnas. Valsts policija noskaidro notikušā apstākļus.

Valsts policija informē par diviem krāpšanas gadījumiem, kuru rezultātā Līvānu un Preiļu novadā diviem cietušajiem izkrāpti 17,5 tūkstoši eiro. Abos gadījumos krāpnieki izlikās par policistiem.

Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijas rekordlomu tabulā iekļauts Vladimira Putņina Daugavā pie Kokneses noķertais sams, kas bijis 2,42 metrus garš un svēris 96,36 kilogramus. Milzu zivs pēc nosvēršanas un izmērīšanas atlaista. Makšķernieka cīņa ar milzeni ilgusi 1,5 stundas. Sams noķerts ar pievilināšanas ierīci, tā saucamo "kvoku".

Medumu pagasta mežā 15.septembrī notiks pirmais Sēņošanas čempionāts Sēlijā. Tikšanās 9 no rīta pie Medumu Tautas nama zābakos, ar groziem un labu noskaņojumu. Visu par sēnēm un meža labumiem pastāstīs bioloģe Jolanta Bāra, kopā ar viņu gatavos sēņu burgerus dabā.

Savukārt Koknesē 19. septembrī pulksten 18 apvienības pārvaldes lielajā zālē pilsētas un pagasta iedzīvotājus uz tikšanos aicina biedrības “Pērses krasts”, “Baltaine”, “Koknesei” un “Solis”, lai pārrunātu paveikto un plānotos projektus.

Caur Pļaviņām un Jēkabpili dodas globālais Miera skrējiens. Kopš marta starptautiskā komanda šķērso Eiropu. Jēkabpils novada Miera un mīlestības lāpu no Pļaviņām sagaidīs pirmdien, 16.septembra vakarā. Skrējējus ikviens aicināts sagaidīt pie Tautas nama ap pulksten 18.30. Otrdienas rītā skrējiena dalībnieki iesildīsies kopā ar Jēkabpils 2.vidusskolas skolēniem, apmeklēs Biržu pamatskolu un pusdienlaikā ieradīsies Aknīstes vidusskolā. Miera stafetes Latvijas posms noslēgsies Aknīstes robežpunktā ar Lietuvu. Skrējiena Eiropas posms finišēs 18.oktobrī Ungārijā.


Atstājiet komentāru