2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

“Nedēļas aktualitātes” (20.09.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (20.09.2024)

  • 20 septembris 2024 --

Šodien Latvijā sākas Pasaules talka. Dalībnieki aicināti stādīt kokus, sakopt jūras, upes vai ezera krastu, labiekārtot apkārtni, rosināt diskusiju par zaļo dzīvesveidu savā kopienā, doties pārgājienos dabā, rīkot digitālo talku, atbrīvojot savas viedierīces no nevajadzīgiem datiem un lieka enerģijas patēriņa globālajā mākonī, kā arī sanākt uz sadziedāšanos dabā pēc talkas. Savas aktivitātes ikviens var atzīmēt kartē talkas.lv.

Šonedēļ Bērnu slimnīcā nomira četrus gadus vecais puisēns, kurš bija saslimis ar difteriju. Vairāk nekā nedēļu ārsti cīnījās par bērna dzīvību. Viņa ģimenē saslima visi četri bērni. Neviens nebija vakcinēts pret difteriju.

Preiļu novada pašvaldība iecerējusi pārbūvēt autoostu un pielāgot centru uzņēmējdarbībai. Būvdarbi abos projektos plānoti 2025.-2026.gadā. Starp SIA "Jēkabpils autobusu parks" un Preiļu novada pašvaldību ir noslēgts nomas līgums par autoostas ēku. Pašlaik uzņēmums biļešu kasi iekārtojis biroja konteinerā, turpinot nodrošināt autoostas pakalpojumus. Vienā pusē atrodas kase, bet otrā pusē izvietota uzgaidāmā telpa pasažieriem. Pagaidu telpas izmantos, līdz kamēr tiks pārbūvēta Preiļu autoosta.

Valdības plānotās izmaiņas nodokļos skars teju visus. Minimālā alga nākamgad pieaugs līdz 740 eiro mēnesī. Algām būs vienots neapliekamais minimums. Pensionāriem to paredzēts paaugstināt no 500 līdz 1000 eiro mēnesī. Valdība atbalstīja arī pretrunīgi vērtēto plānu uz četriem gadiem pārcelt daļu iemaksu no otrā uz pirmo pensiju līmeni. Plāns paredz arī solidaritātes nodokli bankām.

Valdība atbalstīja dzīvojamās mājas "Saulītes" un 1,8 hektāru zemesgabala nodošanu Preiļu novada pašvaldībai. Ar tiesas spriedumu īpašums "Saulītes" atzīts par bezīpašnieka mantu. Pašvaldība to izmantos, palīdzot iedzīvotājiem mājokļa jautājumu risināšanā.

Latvijas robežas tuvumā šonedēļ atkal konstatēja nezināmu lidojošu objektu. No militārās bāzes "Lielvārde" gaisā pacēlās NATO iznīcinātāji. Aizdomīgais objekts izrādījās putnu bars, ko sākumā nevarēja noteikt. Amatpersonas uzsver, ka reakcija bija atbilstoša, uzlabojot reaģēšanas procedūras un mācoties no dažādām situācijām.

No šīs nedēļas mēnesi Aizkraukles novadā notiek akcija "Piepildi autobusu" Ukrainas atbalstam. Līdz 11.oktobrim autobuss atradīsies Jaunjelgavā, Neretā, Pļaviņās, Koknesē, Skrīveros un Aizkrauklē, katrā vietā pavadot četras dienas. Iedzīvotāji aicināti nogādāt ziedojumu kastes Tūrisma informācijas centrā vai tuvākajā punktā. Pašvaldība aicina ziedot higiēnas preces, apakšveļu, zeķes, guļammaisus, pretsāpju līdzekļus, pārsējus, baterijas, enerģiju uzkrājošas un radošas lietas, lukturus, saldumus, šķīstošo kafiju, proteīna un enerģijas batoniņus.

Līdz šim komersanti vai organizācijas nav izrādījušas interesi par dzīvnieku patversmes izveidi Aizkrauklē, un arī pašvaldība nav gatava to veidot. Vietvara norāda, ka Dzīvnieku aizsardzības likuma maiņas dēļ vairs nevarēs darboties Aizkraukles dzīvnieku aizsardzības biedrība "Felida". Pašvaldības mēģinājumi atrast kādu, kas vēlētos atvērt patversmi Aizkrauklē, līdz šim nav vainagojušsies panākumiem.

Nākamgad būs pašvaldību vēlēšanas, un tajās, iespējams, būs jauni vēlēšanu biļeteni. Līdz šim vēlēšanu zīmēs esošos rombiņus pie kandidātu vārdiem paredzēts aizstāt ar zaļiem un sarkaniem laukumiem. Tad vēlētājs varētu atzīmēt zaļo laukumu, lai izrādītu atbalstu konkrētam kandidātam, vai arī atzīmēt sarkano laukumu, lai paustu noraidījumu.

Vakar atklāja Kokneses saules elektrostaciju. Ar uzstādīto jaudu 5,3 megavati turpmāk ik gadu šeit saražos 5 tūkstošus 200 megavatstundu enerģijas, kas atbilst 2100 Aizkraukles novada mājsaimniecību gada elektroenerģijas patēriņam.

Militārajā bāzē "Ādaži" dienošie sabiedroto karavīri no NATO daudznacionālās kaujas grupas un Sauszemes spēku mehanizētās kājnieku brigādes pārstāvji pasniedza grāmatu un galda spēļu ziedojumu Augšdaugavas un Krāslavas novada skolām septiņu tūkstošu eiro vērtībā.

Likteņdārza Saieta namā atklāta septembrim un skolai veltīta izstāde “Pasaules tautu ābeces” no unikālās Jura Cibuļa kolekcijas. Viņa krājumā ir visdažādāko tautu ābeces, bet izstādē ir tikai daļa no iespaidīgā krājuma. Ir valstis, kur ābece izdota vienu reizi, bet citas, līdzīgi Latvijai, ar tām ir bagātākas.

Valsts asins donoru centrs lūdz palīdzēt atjaunot kritiski zemos asins krājumus. Pirmdien, 23.septembrī, Jēkabpils stadionā notiks asins donoru diena. Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt personas dokumentam. Donoram jābūt veselam, pirms tam jāizguļas un nedrīkst lietot alkoholu.

Teiču dabas rezervātā sestdien un svētdien cilvēki no tuvējiem pagastiem varēs lasīt dzērvenes. Dabas aizsardzības pārvalde noteikusi, ka iedzīvotājiem, kuru dzīvesvieta deklarēta Madonas novada Mētrienas un Barkavas pagastā, Jēkabpils novada Atašienes pagastā, Varakļānu novada Murmastienes un Varakļānu pagastā, ir atļauts lasīt dzērvenes bez palīgierīcēm.

Nedēļas nogalē Latvija var piedzīvot pirmo rudens salnu. Sinoptiķi prognozē, ka agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļos temperatūra pie zemes nokritīs līdz 0 grādiem, uz zāles veidosies salna. Nākamdēļ gan atkal sola siltāku laiku.