2024.gada 28. septembris

Lana, Sergejs, Svetlana

“Nedēļas aktualitātes” (27.09.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (27.09.2024)

  • 27 septembris 2024 --

Šonedēļ Galēnu kultūras namā notika pasākums "Tuvāk tautai", kas bija gan Preiļu novada domes izbraukuma sēde, gan diskusija ar vietējiem iedzīvotājiem. Sākumā sanākušie varēja klātienē vērot domes sēdi, bet pēc tam diskutēt ar deputātiem.

Atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātajiem kritērijiem skolu tīkls pašlaik ir sakārtots astoņās pašvaldībās. Ja modeli ieviestu šogad, trūkstošo finansējumu savā budžetā nāktos meklēt arī Jēkabpils un Preiļu novada pašvaldībai, un abām būtu jāpiemaksā vairāk par vienu miljonu eiro.

Šogad martā izveidotajai Augšdaugavas novada pašvaldības policijai lielākoties jācīnās ar atkritumu apsaimniekošanas pārkāpumiem, liecina informācija likumsargu atskaitē. Pašvaldības policija Augšdaugavā darbojas kopš marta. Pakāpeniski plānots palielināt pašvaldības policijas štatus līdz desmit cilvēkiem.

Valdība šonedēļ piešķīra 40 tūkstoš 838 eiro katastrofu pārvaldības centru būvniecībai Preiļos un Siguldā. Jau ziņots, ka Latvijā plānots uzbūvēt 34 katastrofu centrus. Atsevišķas vietās tie jau top.

Ķeguma hidroelektrostacijas ūdenskrātuvē šodien un rīt būs pazemināts ūdenslīmenis. Ūdens pazemināšana Ķeguma HES paredzēta, lai pārbaudītu un nomērītu Pļaviņu HES lejas bjefu.

Savukārt Pļaviņu hidroelektrostacijas ūdenskrātuvē šodien sāksies pakāpeniska ūdens līmeņa atjaunošana, noslēdzoties hidrotehnisko būvju atjaunošanai ūdenslīmeņa mainīgajā zonā. Jau svētdien, 29.septembrī, ūdenskrātuvē būs sasniegts normāls ikdienas ekspluatācijas ūdenslīmenis.

Valdība Jēkabpils novada pašvaldībai pavasara plūdu seku likvidācijai šonedēļ piešķīra 197 tūkstošus 504 eiro. Līdzekļi paredzēti plūdos izskaloto ceļu atjaunošanai un pašvaldības iedzīvotājiem izmaksāto mājokļu atjaunošanas pabalstu kompensēšanai.

Aizkraukles novadā turpināsies pirms nepilna gada sāktā pašvaldības SIA "Kokneses komunālie pakalpojumi", SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" un SIA "Skrīveru saimnieks" apvienošana. Pārmaiņu procesam noslēdzoties, būs izveidota kopīga novada Daugavas labā krasta teritoriju apkalpojoša kapitālsabiedrība SIA "LK komunālie pakalpojumi".

SIA „Jēkabpils siltums” divus mēnešus pēc kārtas paaugstinās siltumenerģijas tarifus. Uzņēmums šonedēļ Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniedzis tarifa maiņas projektu. Plānots, ka siltumenerģijas tarifs būs 80.92 eiro par megavastundu. Tas stāsies spēkā 1.novembrī. Izmaiņas tarifā būs arī no 1.oktobra – tas paaugstināsies līdz 73.48 eiro par megavatsundu.

Līvānu novada pašvaldības Centrālā pārvalde saņēmusi statusu “Ģimenei draudzīga darba vieta”. Līvānu novada pašvaldība novērtēta kā darba devējs, kas apliecinājis rūpes par darbinieku labbūtību, sekmējis ģimenes un darba dzīves saskaņošanu.

Jēkabpils reģionālā slimnīca šogad noslēgusi rezidentūras līgumus ar 12 jaunajiem speciālistiem. Ārstniecības iestādē sāks strādāt vairāki jaunie mediķi: divi rezidenti traumatoloģijā un ortopēdijā, divi ģimenes ārsti, un pa vienam rezidentam kardioloģijā, ginekoloģijā, pediatrijā, neiroloģijā, psihiatrijā un radioloģijā.

Jēkabpils novada tūrisma informācijas centrs, mājražotāji un Viesītes muzejs “Sēlija” piedalījās Lietuvas pilsētas Rokišķu svētku Tūrisma alejā. Jēkabpilieši kaimiņus informēja par apskates objektiem, pakalpojumiem un atpūtas iespējām novadā. Lai rosinātu ceļotāju interesi, izdotas tūrisma kartes arī lietuviešu valodā. Tūrisma alejā Rokišķos piedalījās arī pārstāvji no Līvānu, Madonas un Augšdaugavas novada.

Katru gadu Preiļu novada pašvaldība piedalās Meža dienās, lai labiekārtotu kādu parku. Šogad Riebiņu parkā Meža dienu un Pasaules talkas akcijā “Laimes koki” iestādīti dekoratīvie kociņi, tūjas un košumkrūmi. Notika arī izglītojoši pasākumi par meža atsevišķās novada skolās.

Jēkabpils invalīdu biedrība šonedēļ projektā “Uzlādējam enerģijas baterijas” rīkoja holesterīna pārbaudes senioriem. Uz biedrības telpām izbraukumā bija ieradušies Jēkabpils reģionālās slimnīcas laboratorijas mediķi. Veselību pārbaudīja 41 seniors. Slimnīcas galvenā ārste Ilze Bikova pēc analīžu rezultātiem deva katram pacientam rekomendācijas tālākai rīcībai.

Desmit no 13 pierobežas skolām, kas pašlaik neatbilst Izglītības un zinātnes ministrijas kritērijiem, nepieciešamo skolēnu skaitu nesasniedz tieši vidusskolas posmā. Atbilstoši ministrijas jaunākajam piedāvājumam, skolēnu skaita limitu pierobežas vidusskolās varētu samazināt no 60 līdz 45 skolēniem. Augšdaugavas novadā limitam neatbilst divas iestādes – Zemgales un Salienas vidusskola. Preiļu novadā kritērijiem 10.-12.klašu posmā neatbilst Aglonas vidusskola.

Konkurss par Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktora amatu noslēdzies bez rezultāta. Vienu no pieciem reģistrētajiem pretendentiem konkursa komisija virzīja apstiprināšanai, taču kandidāts pēc dažām dienām pārdomājis un no amata atteicies. Pašvaldība izsludinājusi atkārtotu konkursu ģimnāzijas direktora amatam ar pieteikumu termiņu līdz 15.oktobrim. Piedāvātā mēnešalga – no 1780 eiro.

Latvijā šodien norisinās Eiropas Zinātnieku nakts. Pasākuma vadmotīvs "Satiec savu zinātnieku!" uzsver zinātnieku kā gidu lomu, lai palīdzētu atklāt zinātnes pasauli un iedvesmot nākotnes karjerai. Visu Eiropas Zinātnieku naktī iesaistīto zinātnisko institūciju profili, kā arī interaktīvā karte pieejama Izglītības un zinātnes ministrijas zinātnes komunikācijas platformā "researchLatvia".

Šodien pēcpusdienā Rotko muzejā Daugavpilī notiks starptautiskā glezniecības simpozija "Mark Rothko 2024" noslēguma izstādes atklāšana un tikšanās ar māksliniekiem. Izstādē apskatāmie darbi turpmāk papildinās Rotko muzeja glezniecības kolekciju. Ieeja izstādes atklāšanā ir bez maksas.

Jēkabpils novada pašvaldības delegācija svētdienas vakarā dosies uz Ukrainas sadraudz
ības pilsētu Mirgorodu, nogādājot autobusu, kas piepildīts ar novadnieku sagādātām precēm. Autobusu ziedos militāra lidlauka vajadzībām. Pie autobusa stūres uz Mirgorodu brauks Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis. Uz Mirgorodu dosies arī mēra vietnieks Kārlis Stars un civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts. Jēkabpilieši Ukrainā pavadīs nedēļu un klātienē iepazīs ukraiņu civilās aizsardzības pieredzi karā.

Miķeļi latviešiem ir rudens saulgrieži, kad saule pagriežas uz ziemas pusi, tāpēc diena un nakts ir vienā garumā un iestājas astronomiskais rudens. Miķeļdienu svin 29.septembrī. Jēkabpilī šajā dienā Krustpils saliņā norisināsies tradicionālais Miķeļdienas gadatirgus, kurā notiks andelēšanās, dziesmas un dejas. Neizpaliks arī Umurkumurs un resnākā ķirbja konkurss.