2024.gada 22. oktobris

Irīda, Īrisa

“Nedēļas aktualitātes” (4.10.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (4.10.2024)

Viesītes kultūras pilī rīt norisināsies 11. Sēlijas kongress. Pasākumu atklās ar svinīgu Sēlijas karoga pacelšanu pie kultūras centra. Plašāk par kongresu lasiet un aktualitātes uzziniet portālā radio1.lv.

Latgalē izvietotas Gaisa spēku mobilās kaujas grupas, kas bruņotas ar pretgaisa aizsardzības raķetēm. Aizsardzības ministrija paziņoja, ka pēc 7.septembrī Rēzeknes novadā nokritušā Krievijas "Shahed" drona Nacionālie bruņotie spēki ir pastiprinājuši pretgaisa aizsardzību uz austrumu robežas, nosūtot turp papildu vienības.

Šodien viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa reģionālajā darba vizītē Aizkrauklē ar novada domes vadību un speciālistiem pārrunās attīstības jautājumus. Ministre uzklausīs vietējo uzņēmēju un iedzīvotāju viedokļus. Rīt ministre piedalīsies 11.tajā Sēlijas kongresā.

Šonedēļ Jēkabpils novada pašvaldības pārstāvji parakstīja Finanšu ministrijas virzītās dzīvokļu privātās un publiskās partnerības programmas “Īres mājokļi Latvijas speciālistiem” nodomu protokolu. Jēkabpilī plānots būvēt līdz 150 īres dzīvokļiem.

Svinīgi atklāts jaunais gājēju un velobraucēju celiņš no Salas ciema līdz Jēkabpilij. Gar autoceļu Aizkraukle–Jēkabpils izbūvēts asfaltēts, apgaismots gājēju un velobraucēju ceļš 4 kilometru garumā, kas savienots ar infrastruktūru Salas ciemā un Jēkabpilī.

Jēkabpils novadā turpinās būvdarbi uz autoceļa Ilūkste-Bebrene-Birži, kur līdzšinējā grants seguma posmā no pagrieziena uz Mazslati līdz Zasai liek asfaltu. Lai izbrauktu remontdarbu posmus, autovadītājiem ceļam jāplāno papildus 40 minūtes.

Pazeminoties ārgaisa temperatūrai, Latvijā atnācis meteoroloģiskais rudens, un gandrīz visās Zemgales, Sēlijas un Latgales pašvaldībās sākās apkures sezona. Tā sākta arī Jēkabpils, Līvānu, Preiļu un Aizkraukles novadā.

Vides izglītības centra rīkotajā Ekoskolu programmas apbalvošanā Zaļo karogu saņēmušas arī Aizkraukles novada skolas – Andreja Upīša Skrīveru vidusskola, Aizkraukles novada un Pļaviņu vidusskola.

Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā atklāts ilgi gaidītais dizaina un tehnoloģiju mācību kabinets. Tas modernizēts un pielāgots mūsdienu izglītības prasībām, lai iedvesmotu skolēnu radošumu un uzlabotu prasmes.

Šonedēļ SIA ”Jēkabpils ūdens” svinēja dibināšanas 45.gadadienu. Darbību uzņēmums sāka 1979.gada oktobrī. Pēdējās izmaiņas uzņēmumā notikušas 2003.gadā – to reorganizēja un ierakstīja Komercreģistrā. Plašāk lasiet radio1.lv.

Par mēneša vidū pastrādāto automašīnas dedzināšanu Augšdaugavas novadā aizturēti divi vīrieši. Izmeklēšanā likumsargi noskaidroja gan personu, kura aizdedzināja automašīnu, gan nozieguma pasūtītāju. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Augšdaugavas novada bibliotēkās Subatē un Višķos iecerēts izveidot sensorās istabas. Tās ir sajūtu telpas cilvēku emocionālās labsajūtas vairošanai un reizē prakse digitālās pratības jomā. Latvijā tā varētu kļūt par jaunu pieredzi lauku bibliotēkās.

Mazzalves pagastā iecerēts izveidot inovatīvu neformālās izglītības centru bērniem. Projektā taps četras tematiskās telpas, kur bērni varēs apgūt dažādas prasmes. Viena būs veltīta sīkās motorikas attīstībai, citā telpā varēs neformālā vidē iepazīt Latvijas dabu. Telpu griestu noformējums atainos kosmosa tēmu.

Apsaimniekotājs “Aizkraukles KUK” informē, ka privātmāju īpašniekiem, kuriem ir līgums par sadzīves atkritumu izvešanu, būs iespēja bez maksas izvest kritušās koku lapas. Šim nolūkam speciālus maisus var saņemt uzņēmumā.

Noslēgušās ceturtās mājas kafejnīcu dienas Latvijā un apkopota apmeklētāju statistika arī Sēlijā. Lielākais viesu skaits šogad uzņemts kafejnīcās Neretā, Šēderē un Pilskalnes pagastā pie Neretas. Akcija Sēlijā rīkota ceturto gadu. Šogad 3700 viesi uzņemti 27 kafejnīcās.

Šovakar Pļaviņu kultūras centrā notiks 11. Kamermūzikas dienas, kuru šī gada “odziņa” — grupas “Melo-M” koncertprogramma “Čellu brīnumskaņas Pļaviņās”. Vienu skaņdarbu koncertā kopā ar profesionālajiem mūziķiem spēlēs arī Jēkabpils, Lielvārdes, Madonas un Ogres mūzikas skolas čella klases audzēkņi, izpildot Kārļa Auzāna aranžiju. Koncerts apmeklējams bez maksas.

Rīt Viesītē norisināsies tradicionālais Rudens gadatirgus pie kultūras centra un Zaļajā tirgū. Tirgošanās sāksies deviņos no rīta. Tirgū varēs iegādāties lauksaimniecības un mājražotāju produktus, amatnieku darinājumus.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina brīvdienās doties vērot gājputnus. Par novērotajiem gājputniem aicina ziņot portālā "dabasdati.lv". Latvija starptautiskajā gājputnu rudens migrācijas vērošanas pasākumā "EuroBirdwatch 2024"piedalās jau 15.reizi.

Šonedēļ Latvijas austrumos cilvēki ievēroja, ka no debesīm līst netīrs lietus, kas uz virsmām atstājis nelielu dubļu kārtiņu. Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis šo dabas parādību skaidro ar īpašiem apstākļiem, proti, sausajā laikā ar vēju Baltiju bija sasnieguši putekļu mākoņi no Kaspijas un Melnās jūras reģiona. Līdzīgi dubļu lieti novēroti arī agrāk, taču tik biezs putekļu slānis, kāds šoreiz palicis uz virsmām, tiešām esot rets notikums.