2024.gada 22. oktobris

Irīda, Īrisa

“Nedēļas aktualitātes” (11.10.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (11.10.2024)

Šonedēļ Jēkabpilī sākās labdarības akcija “Dzīvo vesels”, kas norisināsies jau devīto reizi. Šonedēļ notika pacientu pieteikšanās konsultācijām ar ārstiem. Savukārt šodien notiek traumatologu un ķirurgu konsultācijas. Akcijā "Dzīvo vesels" maznodrošināti cilvēki var bez maksas saņemt medicīnisko palīdzību. Divās dienās ārsti sniegs 90 konsultācijas un astoņas mazinvazīvas ķirurģiskās manipulācijas vadošo speciālistu uzraudzībā.

Šodien ceļā dodas Aizkraukles novada pašvaldības un iedzīvotāju sarūpētā ziedojumu krava Ukrainas armijai. Divas automašīnas Ukrainā nogādās biedrība "SOS palīdzība Ukrainas armijai", bet pie autobusa stūres sēdīsies Jaunjelgavas kultūras centra direktore Sandra Smona. Autobuss ir piepildīts ar ziedojumiem ukraiņu karavīriem. Visus spēkratus nodos Ukrainas 80.desanta triecienbrigādes rīcībā.

Jēkabpilī uz nenoteiktu laiku apturēta izglītības reforma. Pašvaldības Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības komitejas priekšsēdētājs Ainars Vasilis skaidro, ka tas saistīts ar budžeta veidošanu. Tā kā izglītības reformu pašlaik neturpina, arī nākamā gada 1.septembri novada skolas finansēs pēc līdzšinējās shēmas – nauda seko skolēnam.

Galveno apbalvojumu "Sēlijas sudrabs" šogad saņēmis grāmatas "Gārsene un gārsenieši" līdzautors Alberts Kreņevskis. Konkursa trešajā gadā saņemti 25 pieteikumi, ko vērtēja piecu cilvēku žūrija. Vērtēts gan katra pretendenta ieguldījums pēdējos gados, gan arī paveiktā ietekme kopienā un Sēlijas vēsturiskajā zemē. Kreņevskis ir piedalījies vairāku Gārsenes pagasta kultūrvēsturisko objektu sakārtošanā gan praktiski, gan finansiāli.

Šonedēļ Valsts policija sadarbībā ar Valsts robežsardzi speciālā operācijā "Slazdi" aizturējusi 43 migrantus, kuri nelegāli šķērsoja robežu. Aizturēti arī pārvadātāji, kuri izmantojuši transportlīdzekli ar pakaļdarinātu policijas krāsojumu. Policisti aizturēšanā izmantoja arī šaujamieroci.

Šonedēļ kārtējo reizi kvoruma trūkuma jeb deputātu “bastošanas” dēļ nenotika Jēkabpils novada pašvaldības Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēde. Komitejas vadītājs Ainars Vasilis deputātu vērtēšanai Finanšu komitejas sēdē izvirzīja priekšlikumu samazināt Attīstības komitejas locekļu skaitu no 9 līdz 7. Šis jautājums Finanšu komitejā atlikts, jo par to esot nepieciešamas plašākas deputātu diskusijas.

Šodien un rīt Aizkraukles novada vidusskolā norisinās konference “Vērtības matemātikas mācīšanā”. Tā veltīta Latvijas Matemātikas skolotāju apvienības 30 gadu jubilejai, lai vienotu 150 matemātikas pedagogus klātienes sesijās. Konferencē skolotāji vērtēs 30 gados paveikto, pārrunās mūsdienu metodiku, kā arī darbnīcās dalīsies pieredzē. Konferenci apmeklēs arī izglītības ministre Anda Čakša.

Līvānu novada pašvaldība, ieguldot 345 tūkstošus 613 eiro, labiekārtos Rudzātu parku. Pašvaldība iecerējusi veidot parka ainavisko daļu un aktīvās atpūtas zonas. Parkā taps piemiņas vieta, ugunskura un atpūtas vietas, skatu laukumiņš, gājēju celiņi, autostāvvieta. Teritorijas labiekārtojumā paredzēta mazo arhitektūras formu un labiekārtojuma elementu izvietošana – karogu masti, velosipēdu novietnes, atpūtas soliņi. Parkā ierīkos apgaismojumu.

Ielu un māju nosaukumu norāžu sakārtošanai Aizkraukles novadā būs divu gadu pārejas periods. Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem ēku numurzīmes un māju nosaukumu norādes jāizvieto un jāuztur kārtībā ēku īpašniekiem, valdītājiem vai apsaimniekotājiem. Norādēm jābūt no ūdensizturīga materiāla, tīrām, bez bojājumiem, ar skaidri salasāmiem uzrakstiem valsts valodā.

Mežāres pagastā, kur jau vairāk nekā 300 gadus gandrīz puse iedzīvotāju sevi uzskata par piederīgiem vecticībniekiem, tautas namā atklāta vecticībnieku muzejistaba. Ekspozīcijā izstādītie sadzīves priekšmeti no vietējo iedzīvotāju kolekcijām Mežāres Tautas namā glabājās krietni pirms muzejtelpas veidošanas. Ekspozīciju ar vairākiem eksponātiem, tai skaitā krievu krāsni, iekārtojusi māksliniece Jolanta Ābele.

Latgales kultūrtelpai piederīgie autori aicināti pieteikties konkursam "Latgolys prozys skaitejumi 2024" jeb "Latgales prozas lasījumi 2024". Kā apgalvo rīkotāji, konkurss, kas izsludināts jau piekto gadu, ir veicinājis jaunu rakstnieku parādīšanos latgaliskās literatūras telpā. Konkursam līdz šim nepublicētus darbus aicina sūtīt līdz 20.oktobrim pa e-pastu literatura@voluda.lv ar norādi "Latgolys prozys skaitejumi 2024" jeb "Latgales prozas lasījumi 2024”.

Zemgales Tūrisma asociācija izsludinājusi balsošanai nomināciju "Zemgales Zelta dukāts 2024", lai noteiktu šī gada iecienītāko un aktīvāk apmeklēto tūrisma objektu. Par pieciem nominantiem var balsot internetā līdz 20.oktobrim. Viens no balsošanai izvirzītajiem nominantiem ir mākslas galerija MANS'S Jēkabpilī, kuras telpas ļauj iekārtot vērienīgas izstādes ar daudzu autoru piedalīšanos.

Leģendārais rokmūziķis, grupas “Līvi” līderis Ainars Virga pēc 26 gadu pārtraukuma nolēmis atgriezties Ģitāristu sesijā, kurā vadīs “hard rock” un “jamsession” meistarklasi. Pasākums kopš 1998.gada Madonā pulcē labākos ģitārspēles un citu instrumentu meistarus, kuri savu pieredzi nodod sesijas dalībniekiem tiešā kontaktā mēģinājumos un uz skatuves. Līdz ar elektroģitāras nodarbībām četrās dienās no 22. līdz 25.oktobrim notiks meistarklases vokālistiem, akustiskās un basģitāristas, bungu un kokles spēlētājiem.

Šonedēļ stājas spēkā izmaiņas reģionālo autobusu maršrutā Preiļi-Rudzāti-Līvāni un Līvāni-Stiklēri. Maršrutā Preiļi-Rudzāti-Līvāni autobuss rīta reisā no pieturas "Līvāni" pulksten 8.10, brauks līdz pieturai "Rudzātu skola", bet no tās izbrauks 8.50. Abi reisi pasažieriem pieejami mācību laikā darba dienās. Savukārt maršrutā Līvāni-Stiklēri slēgti divi trešdienu pēcpusdienu reisi – no Līvāniem pulksten 15.35 un no Stiklēriem 16.15. To vietā atvērti reisi pulksten 16.55 no Līvāniem un 17.35 no Stiklēriem.

Svinot Valsts valodas dienu, rīt notiks astotais diktāts latgaliešu rakstu valodā. Diktāts skanēs Latvijas Radio 1 ēterā latgaliskajā raidījumā "Kolnasāta" sestdienas vakarā pulksten 18.20, kā arī video formātā būs skatāms latgaliešu kultūras ziņu portālā "lakuga.lv". Šī gada diktātā aktieris Kristaps Rasims lasīs fragmentu no latgaliešu pasakas par lapsu un rubeni.

Madonas novada Smeceres silā sestdien, 12.oktobrī, notiks tautas taku skriešanas seriāla "Stirnu buks 2024" noslēguma posms. Pasākumu atklās ar "Enefit" pārgājiena distanci, kas piemērota tiem, kuri vēlas nesteidzīgi izbaudīt apkārtni. Notiks arī distance "Gardu muti Susurs" mazākajiem dalībniekiem, tai sekos kanikross un garākie maršruti "Garmin Lūsis" un "Venden Stirnu buks". Pēcpusdienā sveiks posma uzvarētājus, kā arī visas sezonas ātrākos skrējējus.

Svecīšu vakari Jēkabpils kapsētās norisināsies šīs nedēļas nogalē un novembra sākumā. Kapeles kapos svecīšu vakars notiks sestdien, 12.oktobrī, pulksten piecos pēcpusdienā. Savukārt Jēkabpils pilsētas kapos piemiņas brīdī cilvēki aicināti pulcēties 2.novembrī pulksten četros pēcpusdienā. Svecīšu vakara tradīcijas iesakņojās tālā pagātnē. Romas katoļu baznīcā Dvēseļu dienu atzīmēja kopš 10. gadsimta beigām, savukārt luterāņu baznīca to sāka 19.gadsimta pirmajā pusē. Latvijā šī tradīcija uzplauka no 1920.gada.


Atstājiet komentāru