2024.gada 23. oktobris

Daina, Dainida, Dainis

“Nedēļas aktualitātes” (18.10.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (18.10.2024)

Šodien Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs darba vizītē apmeklē Līvānu novadu, kur tiekas ar pašvaldības vadību, iepazīstas ar optiskās šķiedras ražotni “Light Guide Optics International” un mājražotni “Līvānu ķiploks”. Prezidents apmeklēs sociālās aprūpes centru “Rožlejas”, jauniešu centru “Kvartāls” un Līvānu stikla un amatniecības centru. Piecos pēcpusdienā Līvānu kultūras centrā Edgars Rinkēvičs tiksies ar novada iedzīvotājiem.

Eiropā un arī Latvijā šogad pieaugusi saslimstība ar garo klepu. Jēkabpils reģionālās slimnīcas galvenā ārste Ilze Bikova un Bērnu nodaļas vadītāja pulmunoloģe Aija Briška šonedēļ preses konferencē vēstīja, ka infekcija izplatās arī Jēkabpilī un tas saistīts ar vecāku atteikšanos bērnus vakcinēt. Patlaban slimnīcā ārstējas trīs bērni, no kuriem divi nav vakcinēti. Ar garo klepu pilsētā un novadā saslimuši un saņem ārstēšanu ambulatori vairāki desmiti bērnu. Mediķi uzsver, ka garais klepus ir bīstama slimība, kas zīdaiņa vecumā var beigties letāli. Efektīvākā aizsardzība pret garo klepu ir vakcinēšanās.

Šodien un rīt notiek Aizkraukles novada uzņēmēju dienas. Uzņēmēji aicināti piedalīties izglītojošajās nodarbībās, diskusijās un atpūtas pasākumā. Savukārt rītvakar Aizkraukles sporta centrā notiks uzņēmēju godināšana, pasniedzot balvas 13 nominācijās “Gada uzņēmējs Aizkraukles novadā 2023”.

Šodien Preiļu Kultūras namā norisinās ekumēnisks labdarības pasākums "Lūgšanu brokastis". Organizatori vēlas stiprināt visus, kas neatlaidīgi turpina savu ceļu, nezaudē ticību un apņēmību par spīti grūtībām, nespēkam, kritieniem un neveiksmēm.

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā šonedēļ svinīgā sarīkojumā godināja jaunos speciālistus – 12 jaunos ārstus rezidentus un 18 medicīnas studiju absolventus.

Daugavpils valstspilsētas deputāti pieņēmuši lēmumu par Daugavpils reģionālās slimnīcas 64,3% kapitāldaļu nodošanu valstij, saglabājot pašvaldības īpašumā 25% daļu. Valsts iesaiste pavērs iespējas slimnīcas attīstībai un medicīnas pakalpojumu uzlabošanai.

Ceturtdienas vakarā Augšdaugavas novadā ugunsgrēkā gājis bojā cilvēks. Vakar pēcpusdienā glābēji saņēma palīdzības izsaukumu uz vienstāva dzīvojamo māju, kas dega 90 kvadrātmetru platībā. Pārmeklējot telpas, ugunsdzēsēji atrada bojāgājušu cilvēku. Savukārt Medumu pagastā vakar no rīta ugunsdzēsēji steidzās uz dzīvojamo māju, kur 20 kvadrātmetru platībā dega griestu pārsegums. Pirms glābēju ierašanās no mājas evakuējās divi cilvēki.

Otrdienas vakarā uz autoceļa Veckalsnava-Sauleskalns ar atklātu liesmu dega transportlīdzeklis, bloķējot satiksmi. Kā sākotnēji ziņoja aculiecinieki, šķitis, ka deg smagā kravas automašīna, taču vēlāk noskaidrojies, ka dega autobuss. Radio 1 uzzināja, ka negadījumā sadega Jēkabpils uzņēmēja, autosportista Ivara Joeļa autobuss, kurā atradās viņa sporta automašīna ''Mitsubishi Space Star'' un inventārs. Joelis šogad kļuva par Latvijas rallijkrosa čempionu Supercar klasē. Sarunā ar Radio1 Joelis sacīja, ka pēc šīs nelaimes sporta gaitām pieliek punktu.

Šogad Zivju fonda konkursā par zivju resursu pavairošanu ūdenstilpnēs Jēkabpils novada pašvaldība startēja ar vairākiem projektiem. Saņemot atbalstu, šoruden zivju krājumi ir papildināti Radžu ūsdenskrātuvē, kā arī Laukezera, Baļotes, Marinzejas, Viesītes, Zuju un Vecmuižas ezerā. Tam izlietoti 21 260 eiro.

Šovasar notikusi zinātniskā izpēte četrās Jēkabpils novada ūdenstilpēs: Laukezerā, Vīķu un Bancānu ezerā, kā arī Ūdzes upē. Ūdenstilpēm izstrādās zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumus. Ūdzes upē pārbaudīta arī ūdens un grunts kvalitāte. Pirmdien, 21.oktobrī, pulksten piecos pēcpusdienā visi aicināti uz tikšanos ar pētniekiem Jēkabpils novada Attīstības pārvaldē.

Lai atbalstītu trūkumā nonākušās Latvijas ģimenes, Pārtikas bankas Paēdušai Latvijai un Rimi akcijā Jēkabpilī piepildītas 90 pārtikas pakas.

Jēkabpils novada dome palielinājusi SIA “Jēkabpils ūdens” pamatkapitālu, ieguldot pamatlīdzekļus 259 347 eiro vērtībā. Pamatkapitālā ir ieguldīti ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli, kuri pārbūves gaitā ielikti Draudzības alejā un Ķieģeļu ielā. Pašvaldībā uzsver, pamatkapitāla palielināšana nepalielinās ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifus.

Jau septīto gadu pēc kārtas Preiļu Mūzikas un mākslas skola organizēja izcilā latviešu komponista Jāņa Ivanova piemiņas pasākumu, kurā pasniegtas balvas 6. Jaundarbu konkursa mūzikā un mākslā laureātiem. Kategorijā “Mūzika” piedalījās 18 autori divās vecuma grupās. Žūrija galveno balvu piešķīra Miļenai Odincovai par skaņdarbu “Rīts. Pamošanās”. Kategorijā “Māksla” piedalījās 113 audzēkņu darbi. Galveno balvu piešķīra Robertam Bērziņam par darbu “Jāņa Ivanova vokalīze “Gubu mākoņi””.

Līvānos sākusies Stacijas ielas seguma atjaunošana labajā ielas pusē virzienā uz Preiļiem. Darbus vada SIA "Ošukalns". Remonts turpināsies līdz 2025. gada pavasarim. Pašvaldības aicina satiksmes dalībniekus izturēties ar sapratni un ievērot ceļazīmes.

Līvānu novada pašvaldības speciālisti darba vizītē apmeklēja Mažeiķus, lai kopā ar Lietuvas partneriem apspriestu projekta “Mobilā daudzpakalpojumu koncepcijas izstrāde sociāli mazaizsargātām grupām Līvānos un Mažeiķos” turpmāko īstenošanu. Projektā izstrādāts inovatīvs risinājums – mobilais klientu apkalpošanas centrs jeb elektrobuss, kas sniegs pakalpojumus iedzīvotāju mājās.

Nedēļas nogalē Daugavpilī norisinās Paula Krūmiņa Starptautiskais orķestru festivāls, kurā skanēs četri koncerti. Tajos piedalīsies 11 orķestri no Latvijas un Lietuvas. Festivālā būs iespēja dzirdēt gan Daugavpils kolektīvus, gan orķestrus no Rīgas, Siguldas, Rokiškiem un Kauņas.

“Latvijas dzelzceļš” ziņo, ka remontdarbu dēļ autotransporta kustībai nākamās nedēļas pirmajā pusē slēgs pārbrauktuvi posmā Krustpils-Kūkas Jēkabpils novada Zīlānos pie vietējā autoceļa - Jaunāmuiža-Ratītes-Mežāre. Dzelzceļa pārbrauktuve būs slēgta no 21. līdz 23.oktobrim.
'"Si reklāma ie tno nākošas nedēļas, tev viuņai jābūt studerī
smuki laid gaisā


Atstājiet komentāru