2024.gada 25. oktobris

Beāte, Beatrise

“Nedēļas aktualitātes” (25.10.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (25.10.2024)

  • 25 oktobris 2024 --

Šonedēļ savu 100 gadu jubileju svinēja Ida Baltmane Rubenē. Jubilāres aktīvais darba mūžs aizritējis Dunavā, bet tagad viņa dzīvo pie radiņiem. Vēlam jubilārei stipru veselību, iesoļojot otrajā gadu simtenī!

Taupības dēļ cilvēki ar maznodrošinātā statusu no nākamā gada vairs nesaņems pārtikas pakas. Tās būs pieejamas tikai trūcīgajiem un krīzē nonākušajiem Latvijas un Ukrainas iedzīvotājiem. Turklāt trūcīgie saņems vienu pārtikas preču komplektu ceturksnī līdzšinējo divu komplektu vietā.

Eurostat prognozē, ka Latvijas iedzīvotāju skaits turpinās samazināties, no 2022. līdz 2070.gadam sarūkot par trešdaļu jeb līdz 1,3 miljoniem. Galvenokārt demogrāfisko situāciju ietekmē dzimstības samazināšanās un mūža ilguma palielināšanās.

Šonedēļ Jēkabpilī ar audžuvecāku pieredzes stāstu vakaru atklāja atbalsta centru "Terēze". Centrs Draudzības alejā 26-75 nodrošina plašu pakalpojumu klāstu ģimenēm, kurās aprūpē bez vecākiem palikušos bērnus. Centrā strādā sociālie darbinieki un mentori, kas sniedz vajadzīgo palīdzību.

29.oktobris ir Pasaules Insulta diena, kad Jēkabpils reģionālā slimnīca aicina ikvienu doties uz Tautas namu. Tur būs gan teorētiskas lekcijas, gan praktiskās stacijas, kur apmeklētāji varēs noteikt cukura līmeni asinīs, izmērīt asinsspiedienu, uzzināt insulta riska faktorus un profilaksi.

No nākamā gada 1.janvāra valsts pārvaldes pakalpojumu portālam "Latvija.lv" vairs nevarēs pieslēgties ar internetbankas autentifikācijas līdzekļiem. Turpmāk portālam varēs pieslēgties ar mobilo lietotni "eParaksts mobile", personas apliecību jeb eID karti, "eParaksta karti" vai mobilās lietotnes "Smart-ID" kvalificēto versiju, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālajiem identifikācijas līdzekļiem.

Jēkabpils novadā pastnieki apkalpo vairāk nekā 33 tūkstoš adreses, kur ikdienā aktīvi izmanto 27 tūkstošus 667 pastkastītes. No tām 5 tūkstoši 419 ir bojātas un neatbilst drošai sūtījumu piegādei. Lai pasta sūtījums droši sasniegtu galamērķi, Latvijas Pasts aicina sakārtot pastkastes.

Šonedēļ konstatēts bojājums Dzirnavu dīķa slūžu aizvaram zem Rīgas ielas Pils mikrorajonā Jēkabpilī. Par to liecina straujais ūdens līmeņa kritums Dzirnavu dīķī. Slūžu aizvara dēļi nav izturējuši ilgstošo ūdens spiedienu, ir nolietojušies un salūzuši, tāpēc tagad tie nomainīti. Jau vēstīts, ka Pils dīķa slūžas saremontētas pagājušā gada rudenī, pēc ilgiem gadiem atjaunojot to darbību.

Turpinot izmeklēšanu par vasarā Augšdaugavas novadā aizturēto nelegālo imigrantu grupu, atklāts, ka pārvietotāji pret cilvēkiem izmantojuši fizisku spēku, draudējuši viņiem un aplaupījuši, turklāt noziegumā iesaistīti arī pusaudži. Jau ziņots, ka šogad jūlijā Valsts robežsardze sāka kriminālprocesu par 27 personu nelikumīgu pārvešanu pār valsts robežu.

Neviens no līdz šim Latgalē atrastajiem nelegālajiem imigrantiem nav gājis bojā vardarbīgā nāvē. Laikā no 2023.gada 8.oktobra līdz šī gada 24.maijam Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes amatpersonas pierobežas joslā ir atradušas astoņu iespējamo imigrantu mirstīgās atliekas – sešus vīriešus un divas sievietes, kuri mēģinājuši šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu. Izmeklēšanā nevienam bojāgājušajam nav konstatētas vardarbīgas nāves pazīmes.

Dzīvniekmīļus Augšdaugavas novada Demenes pagastā satraukusi ziņa internetā par lāču turēšanas apstākļiem plēsīgo dzīvnieku zooloģiskajā dārzā "Raptors Park". Atsaucoties uz sūdzībām, turp devās Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti. Pārkāpumi nav fiksēti, taču norādīts, ka pusaugu lāčiem turpmāk būs nepieciešams teju desmit reizes lielāks voljērs.

Varakļānu novadā uz vietējā autoceļa Tiltagals-Mežastrodi-Varakļāni sākta Teicijas upes tilta pārbūve. Būvdarbu laikā satiksmi organizēs pa lokālu apbraucamo ceļu ar vienu kustības joslu, un to regulēs ar priekšrocības ceļazīmēm. 1956.gadā uzbūvēto tiltu nojauks, un tā vietā uzbūvēs jaunu saliekamas betona konstrukcijas caurteku. Savukārt ceļu šķērsojuma vietā atjaunos ar grants segumu un uzstādīs aizsargbarjeras.

Nākamnedēļ, 29.oktobrī, Jēkabpils pilsētas bibliotēkā notiks Māra Goldmaņa grāmatas «Krustpils un Jēkabpils ebreji. Cilvēki, notikumi, likteņi» atvēršana. Grāmata vēsta par Krustpils un Jēkabpils ebreju likteņiem un viņu lomu vēsturisko pilsētu dzīvē dažādos laika posmos.

31.oktobra vakarā Jēkabpils Mežaparkā norisināsies pasākums Hellovīna noskaņās “Ēnu valstība jeb jocīga pastaiga ar spocīgiem uzdevumiem’’. Organizatori aicina visus nākt kopā ar savu drosmīgo komandu vai vienatnē izstaigāt Ēnu valstību. Līdzi jāņem lukturītis, pildspalva un tālrunis ar interneta pieslēgumu un QR koda lasītāju. Dalībniekus aicina saģērbties tik baisi, ka pat ēnas nodrebēs, kā arī padižoties ar saviem ķirbjiem izstādē.

Rīt norisināsies Latvijas piļu un muižu asociācijas rīkotā ikgadējā Leģendu nakts. Šī gada tēma ir "Vēstules", caur kurām varēs iepazīt vēstures notikumus un leģendas, kā arī atstāt vēstījumu nākamajām paaudzēm. "Leģendu naktī" piedalīsies 60 muižas, to vidū arī Gārsenes un Varakļānu muiža, Kokneses pilsdrupas un Preiļu pils.

Svētdien, 27.oktobrī, četros  rīta pulkstenis jāpārregulē par stundu atpakaļ. Viedierīcēs tas notiek automātiski. Tas nozīmē, ka naktī no sestdienas uz svētdienu varēs gulēt stundu ilgāk. Tā kā Eiropas Savienībā vienots redzējums par jauniem nosacījumiem laika maiņai divas reizes gadā vēl nav panākts, joprojām no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai ir spēkā vasaras laiks.