2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Klusi, klusi vēlas aizslēgt Sēlpils novadpētniecības muzeju?

Klusi, klusi vēlas aizslēgt Sēlpils novadpētniecības muzeju?

''Par Raiņa kluba muzeja struktūrvienības un vadītāja amata vietas likvidāciju'' – šāds punkts 31. jūlija domes sēdes kārtībā parādījies Salas novada mājas lapā. Zinošu personu viedokļi par to, ko tas nozīmē, ir atšķirīgi.

Vides un tūrisma attīstības kluba "SĒLIJA" valdes locekle Rasma Draška domā, ka tas nozīmē muzeja slēgšanu. Tāpat viņa stāsta, ka cilvēki par to nav dzirdējuši: ''Sabiedrība nav informēta. Es par to uzzināju Salas novada mājas lapā, bet otrdien zvanīju muzeja vadītājai un izrādās, ka arī viņa par to neko nezina.'' Draška sazinājās ar Salas novada domes deputātu Jāni Biti, taču viņš par to dzirdēja pirmo reizi. ''Turklāt, vēlos atzīmēt, ka, paskatoties mājas lapā, Salas novada Raiņa kluba budžets ir 6300 Eur. '' Viņa uzskata, ka muzeja ēka nepatērē tik daudz līdzekļu, lai to likvidētu, ņemot vērā darbinieku skaitu, turklāt Draška min, ka tajā ieguldīti apmēram 100 tūkstoši no Eiropas Savienības naudas. Viņas vērtējumā ēkas vērība varētu būt vēl lielāka. Tāpat Draška ir satraukta par to, kas notiks ar muzeja ''nenovērtējamo'' ekspozīciju.

Vika Vanaga, muzeja vadītāja, stāsta, ka par sava amata vietas likvidāciju viņai grūti sniegt komentārus, jo: ''Es par to uzzināju Salas novada mājas lapā. Neviens mani par to nav informējis. Gaidīšu ko nolems sēdē.'' Tāpat viņa nezina par to, kāds būs muzeja tālākais liktenis. Pēdējo reizi par jautājumiem, kas saistīti ar muzeja darbību, ar Salas novada domi runāts pavasarī.

Salas novada domes deputāte un priekšsēdētāja Irēna Sproģe paskaidro, ka tas nenozīmē novadpētniecības muzeja pastāvēšanas beigas, bet apstiprina to, ka tiks likvidēta muzeja direktora vieta.

Šobrīd Jānis Bite informē, ka likvidācijas pamatā ir Salas novada pašvaldības izpilddirektora Arņa Baumeistera iesniegums. Viņš skaidro, ka ''tas nozīmē, ka Salas novada domes deputāti, kuri ir tiešā Salas novada domes priekšsēdētājas Irenas Sproģes pakļautībā, plāno slēgt Raiņa klubu - muzeju ar visu muzeja ekspozīciju.''

Tomēr konkrētas ziņas par Sēlpils novadpētniecības muzeja un vadītāja amata tālāko pastāvēšanu vai nepastāvēšanu būs pieejamas pēc šīs dienas sēdes.

Pirms pieciem gadiem Sēlpils pagastā likvidēta Sēlpils pamatskola. Darbību turpina Sēlpils 2. bibliotēka, Sēlpils kultūras nams un bāreņu nams ''Līkumi''.

Paziņojums Salas novada mājas lapā par Domes sēdes kārtību 31. jūlijā izlikts 28. jūlijā 2014. gada jūlijā.

Komentāri (0-1/1)

  • nu
    02.07.2018 18:16
    Nu smuka tā ēka, smuka, sakopta, aprīkota, nu jāņem tik ciet. Gan kāda kapeika atleks pārvadniecei. Viņa uzņemšoties rūpes par ēku. Skola arī apkārt sakopta, bet jumts un sienas satecējuši un lēni mirst, bet viņai tas tikai piedod spēkus cīnīties ar pēdējo iedzīvotāju paliekām, bet tie sīksti kā velli - ceļus netīra, skolas autobusa nav, bet šie pa kupenām un grambām pie savām dzimtu mājām turās.

Atstājiet komentāru