2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Salā vidusskolas jaunieši tiekas ar novada domes deputātiem (FOTO)

Salā vidusskolas jaunieši tiekas ar novada domes deputātiem (FOTO)

 Oktobra sākumā Salā notika Salas vidusskolas jauniešu un Salas novada domes deputātu tikšanās neformālā gaisotnē "Kafija ar politiķiem".
 
 
"Kafija ar politiķiem" ir metode, kuras galvenais mērķis ir veicināt jauniešu un lēmumu pieņēmēju (deputātu, pašvaldības darbinieku, iestāžu vadītāju) savstarpējo dialogu. „Kafija ar politiķiem" ir Zviedrijā radīta un Latvijā adaptēta līdzdalības metode, kuras mērķis ir pārdomātā un patīkamā vidē abām iesaistītajām pusēm – jauniešiem un politiķiem – dot iespēju satikties, iepazīties un pārrunāt jauniešiem aktuālus jautājumus.
 
 
"Kafija ar politiķiem" notika projekta "TU.ESI.LV" ietvaros, kuru koordinē biedrība "Projektu darbnīca". Kā atzīst biedrības pārstāve Evija Rudzīte: "Veidojot dialogu starp jauniešiem un dažāda līmeņa lēmumu pieņēmējiem, ir svarīgi radīt vidi un telpu, kurā ir iespējama atklāta un ieinteresēta saruna par to, kas ir būtiski visiem iesaistītajiem. Šī metode tiešām darbojas un lieliski veicina abu pušu sadarbību".
 
 
Pasākumā pie diskusiju galdiem tikās Salas novada jaunieši - Salas vidusskolas 10., 11. un 12.klases skolēni, skolotājas - Inga Alužāne, Valentīna Bandere un Silvija Puncule un Salas novada domes deputāti – novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe, priekšsēdētājas vietniece Inga Pastare, deputāts Pēteris Krastiņs, un Salas novada lauku attīstības konsultante Ligita Kadžule, lai kopīgi diskutētu par tādām tēmām kā līdzdalība, brīvais laiks un jauniešu nodarbinātība.
 
 
Pēc kafeinīcas parauga iekātrotā telpā jaunieši ieņēma vietas pie trim diskusiju galdiņiem pie kuriem sēdās arī Domes deputāti, mainoties vietām pie katra jauna diskusijas jautājuma izskatīšanas.
 

Diskusijas laikā tika izcelti divi galvenie jautājumi. Pirmais - sapņi, ko gribētu īstenot Salas novadā tuvākajā desmitgadē. Atbildes jaunieši sniedza konkrētas un pārdomātas, kā piemēram - jauniešu telpas, jauniešu kafejnīca, šautuve, tenisa korti, pastaigu takas, ugunskura vietas, volejbola laukums, kultūras pasākumi, uz kuriem brauc ļaudis no visas Latvijas, basketbola laukums, skolas trepju remonts, veloceliņš, mototrase, parks Sēlijā, lielveikals, gulošais policists pretī Salas vidusskolas sākumskolai, transporta infrastruktūra, lai var piedalīties pasākumos. Bija arī konkrētas atbildes, kuras sakrita vairākām grupām - gaisma pie skeitparka, āra trenažieri, baseins + SPA, stadions.
 
 
Otrs jautājums - Ko jaunieši ir gatavi darīt, lai sapnis par Salas novadu īstenotos?Atbildes uz šo jautājumu skanēja daudz reālāk un apdomātāk. Lai sapnis par Salas novadu īstenotos jaunieši piedalīsies pasākumos, atbalstīs esošos pasākumus, nākotnē paši kļūs par uzņēmējiem, izpētīs kāda profesija ir nepieciešama novada attīstībai, apgūs to un atgriezīsies te dzīvot, rakstīs projektus un izteiks savas vēlmes, pārstāvēs skolu kultūras jomā un piedalīsies novada sakopšanas talkās.
 
 
Uz jautājumu: „par ko aizdomājās šajā pasākumā?" saņēmām visdažādākās atbildes. Jaunieši aizdomājas par lielveikala nepieciešamību Salas novadā, par ieguldījumu novada visas teritorijas attīstībā un atgriešanos te dzīvot, vai izsapņotās, iepriekšminētās idejas ir reālas? Izskanēja doma, ka Salas novadā vēl daudz ko darīt, bet novērtējot esošo situāciju daudz kas jau ir padarīts, jo līdz šim nepievērsa padarītajam uzmanību. Priecēja tas, ka jauniešiem ir savas domas, viedoklis un ieteikumi, paši labprāt izrāda iniciatīvu, ierosina idejas, kuras ir nepieciešamas un dzīvotspējīgas un, ka viņi atzīst, ka salīdzinoši Salas novadā ir augsts kultūras līmenis. Izskanēja arī atziņa, ka jākļūst gudriem un jāpilnveidojas pašiem.
 

Projekta "TU.ESI.LV" mērķis ir veicināt Latvijas reģionu jauniešu līdzdalības, uzņēmējdarbības un sadarbības prasmes. Projekta ietvaros visos Latvijas reģionos norisinās forumi, tikšanās, diskusijas, apmācības, kā arī citas aktivitātes, kuru laikā bērni un jaunieši iegūst līdzdalības, uzņēmējdarbības un sadarbības prasmes un pieredzi, lai iesaistītos savas pašvaldības dzīvē un sabiedrībā notiekošajā.
 
 
Projektu "TU.ESI.LV" īsteno biedrība "NEXT" sadarbībā ar biedrība "Projektu darbnīca" un citām organizācijām un pašvaldībām Latvijā. Projektu "TU.ESI.LV" finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Projektu "TU.ESI.LV" finansē EEZ finanšu instruments, Latvijas valsts un Aizputes un Ogres novada dome. Vairāk informācijas www.sif.lv, www.eeagrants.lv, www.eeagrants.org un www.aizputesnovads.lv .
 
 
Informācijas avots: Renāte Mencendorfa
Projekta "TU.ESI.LV" Zemgales reģiona koordinatore
Apkopoja: Kristīne Jucīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
 

Atstājiet komentāru