2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Salas novads sniedz atbildi par izmaiņām pašvaldības ielu un ceļu reģistrā

Salas novads sniedz atbildi par izmaiņām pašvaldības ielu un ceļu reģistrā

Portāls Radio1.lv 4.oktobrī publicēja Salas novada iedzīvotājas Rasmas Draškas vēstuli redakcijai: "Sēlpils pagastā ne tikai muzejs, arī ceļi nav vajadzīgi", kurā autore pauda satraukumu, ka vairāki ceļi tiek izņemti no pašvaldības ceļu reģistra. Salas novada pašvaldība ir sniegusi atbildi un skaidrojumu šādam lēmumam.
 

Salas novada pašvaldība sniedz atbildi par R.Draškas vēstulē paustajām problēmām.
 
Valsts akciju sabiedrība „Latvijas valsts ceļi" Latgales reģiona Jēkabpils nodaļa, katru gadu veic Salas novada ceļu un ielu tehnisko revīziju. Nodaļas vadītājs šogad ieteica pārskatīt ceļu un ielu reģistru un veikt izmaiņas tajā, jo reģistrētajiem ceļiem nav cietā seguma un tie neatbilst koplietošanas ceļa statusam.
 

Ceļš – ir speciāli izveidota zemes josla, kas atvieglo sauszemes transportlīdzekļu, kā arī gājēju kustību. Ceļš ir inženierbūve nevis iebrauktas sliedes pa pļavu. Ceļi iedalās: 1) valsts ceļi; 2) pašvaldības ceļi; 3)servitūta ceļi. Pašvaldība nevar likvidēt un nav likvidējusi servitūta ceļus. Likvidēti ceļa posmi, kam nav izveidotas ceļa joslas un nav noslēgti patapinājuma līgumi.
 

Pirms ceļu un ielu posmu izslēgšanas no reģistra tie tika apsekoti, pieaicinot Sēlpils pagasta pārvaldes vadītāju, izpilddirektoru un deputātus. Sagatavotie priekšlikumi vispirms tika izskatīti Attīstības un tautsaimniecības komitejā, kuras darbā domes priekšsēdētāja nepiedalījās. Domes sēdē deputāti vienbalsīgi atbalstīja lēmuma projektu.
 

Likvidēti un samazināti ceļi Salas pagastā par - 2.72 km, Sēlpils pagastā par - 4.61 km. Salas pagasta ceļš S46- Aldaunas – Polderi, samazināts par 1.4 km, ceļš S68- Ciemupes – Meža Žīvāni izslēgts 1.32 km garumā, jo veic aizsargdambja funkcijas. Pēc dambja rekonstrukcijas ierīkotas braukšanas ierobežošanas barjeras, kas neatbilst ceļu ekspluatācijas noteikumiem.
 
 

Sēlpils pagasta ceļi Se11- Beķerāni- Atvari-Meldernieki samazināts par 0.86km, Se32- Kalnzemji-Līdumnieki par 0.49 km, Se44-Strēļi-Lejas Polāni par 0.38 km, Se21- Kalna Bajāri-Lejas Bajāri samazināts par 0.62 km, Se18 Pūpoliņi-Grantnieki izslēgts 0.49km, Se33 Klintnieki-Ziemeļi izslēgts 1.13 km, Polāni-Bērziņi izslēgts 0.48 km. Sēlpils pagasta ceļu reģistrs ir veidots pirms novadu reformas, tāpēc pieļautās kļūdas nosaukumos jāuzņemas pašiem. Izslēdzot un samazinot ceļus uz visām viensētām ir iespēja piebraukt pa citu ceļu. Pašvaldības ceļu un ielu reģistrā samazinātie un izslēgtie ceļu posmi iet pa īpašnieku zemēm un vispār nekad nav bijuši noslēgti patapinājuma līgumi. Tātad īpašnieks var ceļu apart kā arī aizliegt braukt pa savu īpašumu. Likums aizliedz pašvaldībai ieguldīt naudu privātīpašumā. Ceļš Se44 iet pa mājas pagalmu, kur īpašnieki jau ir uzlikuši zīmi „privātīpašums". Ziedu iela samazināta par 0.16 km, jo iela iet caur pagalmu, starp saimniecības ēku un māju, apdraudot bērnu un iedzīvotāju drošību.
 

Valsts finansējums ceļu un ielu uzturēšanai tiek piešķirts atkarībā no ceļu garuma. Piešķirto valsts finansējumu drīkst izmantot tikai reģistrētajiem pašvaldības ceļiem un ielām. Piešķirtais valsts finansējums ir nepietiekošs novada autoceļu un ielu ikdienas uzturēšanas darbiem. Ja ceļš ir reģistrēts, tad viņš ir jāuztur kārtībā. Nevaram uzņemt ceļu reģistrā ceļus bez seguma, lai tikai iegūtu valsts finansējumu un neuzturēt tos.
Pēc valsts sniegtās informācijas 1 kilometra grants ceļa izbūve izmaksā 700000 eiro.
 

2013.gadā mērķdotācija Salas novada pašvaldības ielām un ceļiem bija Ls 47927,- no kuriem Ls 19948,- izmantoti caurteku nomaiņai, ceļa segas virskārtas atjaunošanai, ceļa profilēšanai Sēlpils pagasta ceļiem. Ceļi tika arī greiderēti, tīrīts sniegs, uzstādītas ceļa zīmes, appļautas ceļa malas, cirsti krūmi un veikti citi nepieciešamie darbi.
 

Novada pašvaldības ceļu kopgarums ir 160 km, tai skaitā 88 km Salas pagastā un 72 km Sēlpils pagastā. Ielu kopējais garums novadā ir 20.5 km, no kuriem Sēlpils pagastā ir 5 km, bet Salas pagastā -15.5 km.
 

Arī ziemā sniega tīrīšana jāveic tikai pašvaldības ielu un ceļu reģistrā iekļautajiem ceļiem. Par pārējo ceļu tīrīšanu iedzīvotāji var noslēgt pakalpojumu līgumu ar SIA "Vīgants".
 

Salas novadā iepriekšējā sasaukumā pildīju deputāta pienākumus. Tāpēc esmu informēta arī par budžeta veidošanu novadā. Budžets tiek apstiprināts katrai novada iestādei atsevišķi, neatkarīgi no tā, kurā pagastā tā atrodas. Nekustamā īpašuma nodoklis, piemēram šogad, sastāda tikai 3,1 % no kopējā novada budžeta. Realizējot dažādus projektus un iegādājoties pamatlīdzekļus tiek domāts par līdzsvarotu visa novada attīstību.
 

Pirmo gadu pēc novada izveidošanās zāles pļaušanai Sēlpils pagasta "Zvejnieklīcī" nepieciešamo tehniku vedām no Salas. Arī traktora dažādu transporta darbu veikšanai nebija. Tagad ir iegādāta pašgājēja pļaujmašīna "Husqwarna" un arī pašvaldībai piederošs traktors tagad ir Sēlpils pagasta pārvaldes rīcībā. Salas novads realizēja Sēlpils kultūras nama atjaunošanas projektu , lai gan finansējums bija pieejams jau Sēlpils pagastam. Tāpat atpūtas vietas "Zvejnieklīcis" rekonstrukcija notika Salas novada laikā, nerunājot par mazākiem projektiem, kuri realizēti visā novada teritorijā. Piemēram, iekārtoti rotaļu laukumi bērniem novada lielākajos ciemos, iegādāti šķirojamo atkritumu konteineri u.c. Tuvākajā laikā tiks realizēts projekts, par norādes zīmju izvietošanu novadā uz tūrisma objektiem.
 

"Zvejnieklīcī" un pie bāreņu nama "Līkumi" uzstādītas laivu piestātnes, lai nodrošinātu vietējo iedzīvotāju un tūristu uzņemšanu un izkāpšanu no laivām un citiem peldlīdzekļiem, ar mērķi iepazīties ar tūrisma objektiem Sēlpils pagastā un apskatīt Daugavas skaistumu, kā arī iespēju nokļūt upes pretējā krastā.
 

Salas novadā ceļi tiek uzturēti vienādi labi, neradot īpašas priekšrocības kādai novada teritorijai.
 
Foto: Gatis Balodis

Komentāri (0-10/14)

  • Guest
    02.07.2018 18:21
    Un kāpēc nav atbildes Daugaviņā? Interneta taču lielākajai daļai nav un nevar te izlasīt
  • Guest
    02.07.2018 18:20
    Salas novads izvedīšot Sēlpils pagasta Raiņa kluba-muzeja materiālus uz Salas vidusskolas 1 telpu. Tātad, izlaupīšot Sēlpils pagastu līdz galam. Iestājusies novada pirmsnāves agonija
  • Guest
    02.07.2018 18:20
    A:
    Kā melo! Uz katru lauku māju iet 1 ceļš un tas pats nav kopts 5 gadus, kopš novads.Iznk, ka saņemsim valsts naudu, ceļus nekopsim un tad atteiksimies? Un novada lēmumā bija rakstīts, ka ceļš nedrīkst iet mazāk kā uz 3 mājām, bet šai atbildē jau nekas tāds nav rakstīts. Katru reizi melo un beigās jau nezina,kas kur teikts.

    Uz Sproģes māu iet vairākas ielas un pie m'jasvarpiebraukt no 4 pusēm. Dadēļ viņa domā,ka pie katras laukuviensetas iet vairāki ceļi. Loģiski. Sen tantei bija jāiet penzijā
  • A
    02.07.2018 18:20
    Kā melo! Uz katru lauku māju iet 1 ceļš un tas pats nav kopts 5 gadus, kopš novads.Iznk, ka saņemsim valsts naudu, ceļus nekopsim un tad atteiksimies? Un novada lēmumā bija rakstīts, ka ceļš nedrīkst iet mazāk kā uz 3 mājām, bet šai atbildē jau nekas tāds nav rakstīts. Katru reizi melo un beigās jau nezina,kas kur teikts.
  • iedzīvotāji
    02.07.2018 18:20
    Nevaram piekrist, ka uz visām mājām ir citi ceļi pa kuriem var piebraukt, arī segums uz ceļiem ir vienāds, atšķirība tik tāda, kā ir uzturēts, un vienīgās iebrauktās sliedes pa pļavu jau ir tāpēc, ka blakus esošais pagasta ceļš jau nav izbraucams, jo šos piecus gadus nekas nav darīts, tas jau nekas, ka savieno divus pagastus. Lēmums tika pieņemts 25 septembrī par ceļu izņemšanu no reģistra, tad kāpēc šajos ceļa posmos nekad nav greiderēti ceļi, ja jau visi ceļi tiek uzturēti vienādi?
  • Guest
    02.07.2018 18:20
    "Budžets tiek apstiprināts katrai novada iestādei atsevišķi, neatkarīgi no tā, kurā pagastā tā atrodas". Pareizi, bet Sēlpils pagastā vairs nav iestāžu kam dot naudu (ne skolas, ne bērnu dārza, ne muzeja, pat ceļi likvidēti) un tādēļ nauda Sēlpils pagastā NENONĀK! Un trakākais, ka līdzekļus nevar piesaistīt, jo nav iestāžu, visas likvidētas. Pēc raksta izskatās, ka Sēlpils pagastā viss grozās ap Zvejnieklīci, ne parks, bet naudas pumpis, kas sūc naudu no iedzīvotāju makiem dārgo biļešu dēļ. Tagad taisīs ceļa zīmes uz tūrisma objektiem? Bet, kurš šos objektus apsaimniekos un cik darba vietas radīsies? Nu piestās laiva Zvejnieklīcī pie piestātnes, izkāps tūrists, pasēdēs uz soliņa, izmetīs atkritumus un kāps laivā. Kas Sēlpils pagasta iedzīvotājam no tā? 1 bezdarbnieks par nieka naudu kops un kops visu vasaru. Kur ieguvums? Ne naudas, ne gandarījuma
  • Guest
    02.07.2018 18:20
    lai arī Sproģes k-dze saka, ka nepiekāpsies, bet jau ir zaudējusi savas pozīcijas, jo vecāki bērniem ceļa naudu var saņemt caur bankas kontu, ja uzraksta iesniegumu, bērni no skolas uz Sēliju var braukt arī ar Bauskas autobusu, iet pat 2 skolas autobusi (gan tikai tiem bērniem, kuru vecāki izvēlējās bērnus vest uz Seci vai arī pārgāja no Seces uz Salu). Ūdens pakāpeniski akmeni slīpē un arī sēlpilieši panāks visu ko vēlās. Tas, ka jau atbild uz jautājumiem ir milzu progress. Mēs neubagojam, mēs prasām savu un jāatgriež būs arī 5 gadu parādi un nauda, ko sēlpilieši saņēma kā apvienošanās mērķdotāciju. Izlasiet rakstu 21.oktobra Brīvajā Daugaviņā "Paliks tikai Daugava un kapi". "Apmierināto" iedzīvotāju skaits saskaitāms uz 2 roku pirkstiem un ietilpst Bārzdiņu klanā un tādēļ šī situācija nevar palikt mūžīga
  • Daži jautājumi
    02.07.2018 18:20
    7) Kādēļ visiem pagastiem ir savi budžeti un tikai Sēlpils pagastam to nerēķina atsviežot kripatiņas?
    8) Cik naudas 2014.gadā iekasēts Zvejnieklīcī, ja jau ņēma pa euro 4 no personas un 2 no mašīnas? Vai tur nevarēja nopirkt milzu kombainu zāles pļaušanai ne tikai mazu pašgājēju?
  • Daži jautājumi
    02.07.2018 18:20
    1) Kura Salas novada pašvaldības amatpersona sniedza šo atbildi?
    2) Vai pašvaldības ceļus mutiski lika likvidēt VAS "Latvijas valsts ceļi" Latgales reģiona Jēkabpils nodaļas vadītājs Andris Rūrāns? Kādēļ citos novados ved ceļš uz katru maju, pie katra cilvēka?
    3) Nosauciet konkrēti, kādas "citas" šosejas vēl ved uz visām lauku viensētām uz kurām ir likvidēti pašvaldības ceļi Sēlpils pagastā?
    4) Vai Salas pagastā likvidēto ceļu vietā ir uzcelts dambis un tādēļ tie izņemti, jo tur var vest suņus pastaigāties laternu gaismā?
    5) Kādēļ netika informēti iedzīvotāji ne pirms domes sēdes, ne Novada Vēstīs, kas iznāca 10.oktobrī nebija ne vārda par šo lēmumu?
    6) Vai tiks likvidētas visas ielas, pa kurām staigā bērni, ja jau Ziedu ielu likvidēja tikai tādēļ?
  • sēlpilietis
    02.07.2018 18:20
    Citāts: "Pirms ceļu un ielu posmu izslēgšanas no reģistra tie tika apsekoti, pieaicinot Sēlpils pagasta pārvaldes vadītāju, izpilddirektoru un deputātus. Sagatavotie priekšlikumi vispirms tika izskatīti Attīstības un tautsaimniecības komitejā, kuras darbā domes priekšsēdētāja nepiedalījās. Domes sēdē deputāti vienbalsīgi atbalstīja lēmuma projektu".
    Jā. Un to visu izdarīja 9 dienu laikā. Un kāpēc Sproģe nepiedalījās? Un kādēļ iedzīvotāji netika informēti? Pārvaldes vadītājas sapnis - pagasts bez cilvēkiem un viņas ģim. visu zemju īpašnieki. Nu vai vēl ir 1 pārvaldes vad. LATVIJĀ, kurš iestājas par visa likvidāciju, jo skolai viņa pati rāva izkārtni nost, domes sēdē pati ierosināja muzeju slēgt. Un deputāti - skolotāji, kuri slāj pa sētnieka notīrītu taciņu no dzīvokļa uz skolu pat iedomāties nevar un negrib, kā bērni daudzus km brien pa netīrītiem ceļiem, putenī, salā uz tālo autobusa pieturu un pensionāri uz auto veikalu. Zemiska rīcība. Pretīgi
12

Atstājiet komentāru