2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Jura Kulakova jauno dziesmu programma par strēlnieku tēmu Biržu tautas namā skanēs 13.novembrī

Jura Kulakova jauno dziesmu programma par strēlnieku tēmu Biržu tautas namā skanēs 13.novembrī

„Ko zobenu cilā, / Vai arklis nav spožs? // Ak, zobens ir dedzīgs / Un aicinošs. // Ko kumeļu seglo, / Vai tālu tev jāt? / Un sarkanām kāzām / Es jāšu, māt!” . Tas ir viens no emocionālākajiem Jāņa Akuratera strēlnieku tēmai veltītajiem dzejoļiem, kurā dēls sarunājas ar māti. Šis dzejolis ir pārtapis komponista Jura Kulakova jaunā dziesmā.

 

Juris Kulakovs radījis jaunu dziesmu ciklu ar Jāņa Akuratera, Kārļa Skalbes, Jāņa Jaunsudrabiņa, Viļa Plūdoņa, Jāņa Medeņa, Jāņa Ezeriņa, Annas Brigaderes u.c. autoru vārdiem par latviešu strēlnieku tēmu. Koncertprogrammu viņš izveidoja pēc Jāņa Akuratera muzeja lūguma un savu pirmatskaņojumu tā piedzīvoja šovasar – 13.augustā Jāņa Akuratera muzejā Rīga – Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014 programmā mēneša ilgajā akcijā „Cafe Spleen jeb Augusts 1914”. Akcijas norises laikā Jāņa Akuratera muzeja dārzā bija izveidota savdabīga „Café Spleen” armijas telts, kur veselu mēnesi notika dzejas un mūzikas vakari, teatrālas performances un pasākumu cikli, kas stāstīja par dzejnieku, mākslinieku, komponistu kara laukā, par cēloņiem un sekām un laikmetu sasaukšanos. Akcijas nosaukums bija aizgūts no Akuratera stāsta „Café Spleen”, kas vēsta par strēlnieku – dzejnieku un mākslinieku – pašu radīto „cilvēcisko patvērumu” 1.Pasaules kara situācijā, kad vakaros kādā lauku pirtiņā, fonā dunot kara troksnim, viņi pulcējās kopā, dzēra tēju, dziedāja un runāja par dzīvi un mākslu „viņpus” kara lauka.

 

Lāčplēša dienas un Latvijas Valsts proklamēšanas 96.gadskārtas svētku noskaņās Jāņa Akuratera muzejs ar Jura Kulakova muzikālo programmu dodas viesizrādēs un 13.novembrī plkst.15.00 viesosies Biržu tautas namā.

 

Šī dziesmu cikla koncertprogrammas izpildītāji būs – dzejnieka Jāņa Akuratera brāļa Pētera mazmeita – dziedātāja Ieva Akuratere, tenors Miervaldis Jenčs, pats komponists Juris Kulakovs, kurš ne tikai būs klavierēm, bet vienu dziesmu akordeona pavadībā dziedās arī pats un režisors – Viktors Jansons, kurš būs gan konferansjē, gan lasīs Edvarda Virzas dzeju.

 

Jāpiebilst, ka Biržu pagastā atradās Jāņa Akuratera tēvamājas. Dzejnieks Jānis Akuraters ir dzimis tagadējā Ābeļu pagasta Jaunzemju mājās 1876.gadā. Bet drīz vien tēvs pārcēlās uz Biržu pagasta „Beitāniem”. Bērnībā un jaunībā Biržu pagastā redzētais kļūst par iedvesmas avotu daudziem Akuratera stāstiem, t.sk. pazīstamākiem „Kalpa zēna vasara” un „Degoša sala”, gan virknei stāstu. Un Jānis Akuraters ir brālis Ievas Akurateres vectēvam – Pēterim Akurateram, kura jaunība arī pagāja Biržu pagasta „Beitānos”.

 

Jura Kulakova jaunradītais dziesmu cikls vēsta par strēlnieku varonību un pašlepnumu, par sāpēm un ilgām, par dzimtenes mīlestību un ziedošanos. Starp komponētajām – ir trīs dziesmas ar Kārļa Skalbes vārdiem, piemēram, „Dievs, sargi Latviju”: „Pa zaļo Kurzemes lauku / Skrien melnas jātnieku ēnas. / Skrien ēnas, skrien dūmi, dun pakavi, / Dievs, sargi dzimteni!”.

 

Ieva Akuratere CAFE SPLEEN

 

cafespleen1

Atstājiet komentāru