2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Sproģe: Eksperti atzina, ka Salas peldbaseins nav pienācīgi apsaimniekots

Sproģe: Eksperti atzina, ka Salas peldbaseins nav pienācīgi apsaimniekots

Salas novada dome atteikusies no Salas peldbaseina pārņemšanas, tāpēc Jēkabpils pilsētas pašvaldībai būs jādomā, ko darīt ar šo īpašumu.
 
 
Sazinoties ar Salas novada pašvaldības priekšsēdētāju Irēnu Sproģi skaidrojām, kāpēc nolemts atteikties no peldbaseina pārņemšanas.
 
 
"Salas novada pašvaldība, pieņemot lēmumu par baseina pārņemšanu, pasūtīja ekspertu izvērtējamu. Eksperti atzina, ka baseins nav pienācīgi apsaimniekots un, lai to atvērtu ir nepieciešama renovācija, vispirms izstrādājot projektu. Pieņemot lēmumu par baseina pārņemšanu, Salas novada pašvaldība bija paredzējusi pakāpenisku remontdarbu veikšanu trīs četru gadu garumā. Ja pašvaldība pieņemtu lēmumu pārņemt baseinu un to atvērtu pēc nelielu darbu veikšanas, tad uzņemtos pilnu atbildību par cilvēku apdraudējumu un kontrolējošo iestāžu iespējamām prasībām baseinu aizvērt. Ņemot vērā to, ka baseins jau pus gadu ir bez ūdens, ir konstatēti tā papildus bojājumi, kuri turpinātos, " skaidroja Salas novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe.
 
 
Par to kāds būs Salas peldbaseina turpmākais liktenis, jālemj Jēkabpils pilsētas pašvaldībai.
 
 
"Salas novada pašvaldības pieaicināto ekspertu slēdziens ir, ka nepieciešami 800 000 eiro, lai Salas peldbaseinu iedarbinātu. Tāpēc arī Salas novads atteicās no šī objekta, ko Jēkabpils dome piedāvāja pārtņemt bez maksas. Viņu pieaicināto ekspertu slēdziens sakrita ar domes eksp[ertīzes rezultātiem. Diemžel mūsu pieaicināto ekspertu slēdzienam Salas novada pasvaldiba nenoticēja un veica savu ekspertīzi, iztērējot pietiekami lielu naudas summu. Jēkabpils domes speciālisti un deputāti lems, ko darīt turpmāk. Pieļauju, ka paziņosim par baseina atsavināšanu, ja neviens nepieteiksies, tad pašvaldības nākamā gada budžetā būs jāparedz 70-80 tūkstoši eiro peldnbaseina ēkas nojaukšanai," tikšanās reizē ar žurnālistiem sacīja Jēkabpils domes priekšsēdētājs.
 
 
Jau ziņots, ka 4. septembra Jēkabpils pilsētas domes sēdē deputāti atbalstīja lēmumu slēgt Salas peldbaseinu un likvidēt to kā Jēkabpils sporta centra struktūrvienību.
 
 
Baseins tika slēgts, pamatojoties uz AS "Komunālprojekts" būvinženieru veiktās peldbaseina ēkas Salā būvkonstrukciju atkārtotas tehniskās apsekošanas rezultātiem, kuros konstatēts, ka daļa ēkas būvkonstrukciju ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī.
 
 
Būvinženieri, veicot peldbaseina ēkas Salā būvkonstrukciju atkārtotu tehnisko apsekošanu, konstatēja, ka daļa no ēkas būvkonstrukcijām ir apmierinošā tehniskā stāvoklī, daļa – neapmierinošā. Neapmierinošā vai sliktā stāvoklī ir bojātā ārsienu mūra ārējā (apdares) kārta, bojātās dzelzsbetona ailu pārsedzes, bojātās starpstāvu pārseguma un savietotā jumta pārseguma zonas, ruļļmateriāla jumta segums, uzjumtenis virs galvenās ieejas ēkā, uz cokolstāvu vedošās dzelzsbetona kāpnes, atsevišķas grīdas, piekārto griestu konstrukcijas.
 
 
Pirmsavārijas stāvoklī ir nonākusi daļa savietotā jumta pārseguma. Vairuma ēkas norobežojošo konstrukciju maksimālās siltumcaurlaidības vērtības neatbilst pašlaik piemērojamajā Latvijas būvnormatīvā LBN 002-01 „Ēku norobežojošo konstrukciju siltumtehnika" noteiktajām prasībām. Ēkas tehniskais nolietojums kopumā sastāda 43,65%.
 
 
Apsekojamā ēka attiecināma uz kategoriju 3T - mājām neapmierinošā tehniskā stāvoklī. Ēka neatbilst Latvijas būvnormatīvā LBN 006 - 00 „Būtiskās prasības būvēm" noteiktajām būtiskajām prasībām ekspluatācijas apstākļos II sadaļai: mehāniskā stiprība un stabilitāte. Ēkas tehniskais nolietojums kopumā sastāda 43,65%. Vairākas ēkas konstrukcijas un konstruktīvie elementi ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī un nespēj pilnvērtīgi veikt tiem paredzētās funkcijas.
 
 
Slēdzamo Salas peldbaseinu Jēkabpils pilsētas pašvaldība piedāvāja pārņemt bez maksas Salas novada pašvaldībai. No šīs iespējas Salas novads pagājušajā nedēļā atteicās.
 
Foto: lsm.lv

Atstājiet komentāru