2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Biržu internātpamatskolā pieaug skolēnu skaits

Biržu internātpamatskolā pieaug skolēnu skaits

Lai gan pēdējā laikā skolēnu skaitam izglītības iestādēs ir tendence sarukt, internātskolās situācija ir citādāka. Salas novada Biržu internātpamatskolā mācīties gribētāju ar katru gadu kļūst vairāk.


Skolotāji šo tendenci skaidro ar to, ka ekonomiskā situācija laukos neuzlabojas, tāpēc vecāki ir ieinteresēti bērnus sūtīt skolā, kur valsts viņiem nodrošina normālus dzīves apstākļus un ēdināšanu četras reizes dienā. Skolotāji nereti redz drūmus apstākļus, kādos bērni dzīvo savās ģimenēs.

Salas novada Biržu internātpamatskola šajā mācību gadā svinēs 60. pastāvēšanas gadadienu. Šī ir viena no vecākajām internātskolām Latvijā. Skola dibināta pēckara gados, kad daudzi bērni bija palikuši bez apgādniekiem, īpaši daudzbērnu ģimenēs valdīja liels trūkums.

Lai gan šodien situācija vairs nav kā pirms sešdesmit gadiem, skolotājiem nākas secināt, ka trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu joprojām ir daudz. Bērni, kuri atnāk uz skolu, nereti nav mācīti mazgāties vai ir ieraduši gulēt ar drēbēm, jo mājās ir auksti.

Vecākiem šādu skolu sniegtās iespējas ir izeja, kā savas atvases izaudzināt. Un tā nereti ģimenēs kļūst par ierastu praksi - ir gadījumi, kad bērni no vienas ģimenes Biržos tiek mācīti jau trešajā un pat ceturtajā paaudzē.

"Varbūt tas izklausās dīvaini, jo te jau nav bērnu, kuriem nebūtu vecāki. Vecāki ir, bet tieši sociālā dzīve to nosaka, jo ģimenes ir trūcīgas un skola ir liels atbalsts viņiem," norāda Jēkabpils novada Izglītības un kultūras pārvaldes vadītāja Elga Ūbele.

Biržu internātskolai ir izdevies radīt vidi, kurā bērni jūtas labi. Bieži arī sestdienās un svētdienās skolēni izvēlas palikt internātskolā, nevis doties uz mājām.

Informācijas avots: Latgales reģionālā televīzija

Komentāri (0-8/8)

  • janis Berzins
    17.12.2020 16:04
    Tur viss bija super kamer es macijos
  • janis
    15.11.2020 17:50
    laba skola kuru es beidzu 1964 g.
  • jekabpiks
    02.07.2018 18:25
    Skola ir ļoti laba. Var izaugt par kārtīgu cilvēku kas ir gājis tajā skolā.Paldies pedegogiem. Un paldies direktorei Andruskevičai. :)
  • kads
    02.07.2018 18:25
    Jēkabs:
    Vienādības zīme palielinājumam - pieaug to bērnu skaits, kas nerubī par dzīvi absolūti neko......kur nu vēl par vienkāršām matemātiskām darbībām.....

    pabeidzot so skolu man paveras uz dzive pilnigi tadas pasas iespejas ka citiem citas skolas augosajiem.un mums bij ciemos sis skolas absolventi kas pasi dzive daudz ko paveica un talu tika.teikdami ka si nav nekada paligskola debilajiem bet gan normalam prasibam skola ka citur tikai ar internatu un tur neka slikta nav kad dzive bij gruti bij kads kas tev iemacis visu.un ja runa iet par cilvekiem kuriem bij ieskaidrot ka seit vinam palidzes nevis buus ka citur bij komflikti bet skolotaji vienmer atrada valodu ari ar tadiem skoleniem.un vini so skolu pabeidza ka citi cilveki.
  • DDS
    02.07.2018 18:25
    Šajā skolā programma ir tieši tāda pati kā citās pamatskolās, nav nozīmes vai internātskola vai ğimnāzija! Tātad būtu labāk uzzināt kas un kā un tikai tad gvelzt no pirksta izzīstu, nepatiesu informāciju komentāros.
    //Ar cieņu, Īgns komentāru lasītājs un šīs skolas absolvents!
  • es
    02.07.2018 18:25
    tur jau var tikt tikai ar mazturīgas ģimenes statusu...nu tie bērni-nevis , kas vēlas tikt no bērniem uz nedēļu...kāda tur var būt labākā skola? bērni em patvērums no bada un nabadzības....
  • Плавится душа
    02.07.2018 18:25
    Pati esmu beigusi šo skolu , kaut kāds absurds , nav tā kā šeit rakstīts es piemēram tur mācījos , jo vecāki strādāja . un nav tā , ka tajā skolā bērni neko nerubī , bieži vien braucam devāmies sacensībās un uz olimpiādēm arī , kur satriecām pat ģimnāzistus . Muļķibas .
    Tur skolotāji ir ļoti pretīm nakoši un izpalīdzīgi jebkurā situācījā . Un es savus bērnus arī labrat tur sūtītu , bet vīrs neļauj . Jo ir tādi , kas skolu nomelno .
    Biržu internāt skola ir tāda pati kā jebkura viduskola vai pamatskola , tikai ar internātu kur visi bērni uzturās .
    Šīs cilvēks , kas rakstīja šo rakstu , galīgi nedomāja ko raksta ..
    Muļķibas . A skolā pieaug skolēnu skaits , jo tā ir viena no labākajām skolām ..
  • Jēkabs
    02.07.2018 18:25
    Vienādības zīme palielinājumam - pieaug to bērnu skaits, kas nerubī par dzīvi absolūti neko......kur nu vēl par vienkāršām matemātiskām darbībām.....

Atstājiet komentāru