2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Dzejas dienas Salas novadā nav tikai ķeksītis kultūras pasākumu darba plānā

Dzejas dienas Salas novadā nav tikai ķeksītis kultūras pasākumu darba plānā

1965.gadā Komunāru parkā (pašreizējā Esplanādē) Rīgā norisinājās pirmā Dzejas diena, atzīmējot latvieša dzejnieka Raiņa 100 gadi. Tās ietvaros atklāja arī Raiņa pieminekli.


Ir pagājuši 50 gadi un pienākusi Raiņa 150.dzimšanas diena. Iedibinātā tradīcija rīkot Dzejas dienas Latvijā ir dzīva vēl šo balto dienu. Katru gadu septembrī mēs smalkāk kā citkārt sajūtam Poēzijas mūzas eksistenci katrs paša dvēselē. Kļūstam lēnāki, sapņaināki (daži šo gara stāvokli gan sauc par “rudens nogurumu”).


Visliriskāk veidotie pasākumi norisinās tieši Dzejas dienās. Salas novadā kultūras un izglītības iestāžu radošie ļaudis šogad ir izveidojuši Dzejas dienu 2015 pasākumu kopumu, kuros sev tuvāko pieskārienu dzejai varēs rast ik katrs no mums, - no maza ķipara līdz dzīves un pieredzes bagātam cilvēkam.
Nupat kā 11.septembrī Biržos notika 14.Grāmatu svētki, kuros piedalījās prāvs interesentu pulks. Tie, kas šos svētkus apmeklēja, tikās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu publiskajā diskusijā, iepazinās ar lielāko grāmatu izdevēju piedāvājuma klāstu un līdzdarbojās citās aktivitātēs; tikās ar grāmatu autoriem un māksliniekiem, pasaules apceļotāju; tapa par lieciniekiem jaunas grāmatas par Salas novadu “Laika saknes vērojot” atklāšanas svētkiem (autore Ligita Ābolniece).


Bet Dzejas dienu pasākumi Salas novadā vēl nav galā. Biržu bibliotēkā, piemēram, vēl skatāma literārā izstāde “Rainis un Aspazija ielūdz”.
Biržu pamatskolā visu mēnesi var iepazīties ar literāro izstādi “Sirds zina, kas nevaldāms cilvēces gars. Prāts zina, kas dzelžus salauzošs spars,…”, veltīta Rainim.


Salas vidusskolā nupat kā aizsākusies ikgadējā lasītprieka akcija “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2015”. Dalībnieku vērtējumam tiek nodotas no jauna izdotās grāmatiņas bērniem, pusaudžiem un jauniešiem.


Salas bibliotēkā skatāmas literārās izstādes “Zelta sietiņu sijājot” un “Omicītes pasakas un dzejoļi” (dzejnieces un pasaku autores Ināras Mūrnieces darbu skiču burtnīcas). Salas kultūras namā 16.septembrī notika tikšanās ar šo autori.


18.septembrī, plkst.9.20 Salas bibliotēkas darbinieces sagatavojušas pasākumu bērniem “Manu lellīti sauc…,”.


18.septembris, caur pasākumu “Dzejas čuksti”, paies zem jauniešu zīmes, Salas kultūras namā sešos vakarā.


Gudrās grāmatās teikts, ka lirika jeb dzeja, atklājot viena cilvēka pārdzīvojumus un spēj atstarot visu dzīves daudzveidību. Smelsimies gaišos, pārdomāsim skumjos un mācīsimies no drūmajiem dzejas pantiem. Skandēsim citu autoru un dāvāsim savas vārsmas tiem, kas izslāpuši asa prāta, dvēseles jūtu un daiļas valodas.

 

Jolanta Grandāne
Salas novada Sabiedrisko attiecību speciāliste

 

a jolanta grandane

Atstājiet komentāru