2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Sēlpilī jau trešo gadu Darba svētkus svin ar traktoru parādi (FOTO, VIDEO)

Sēlpilī jau trešo gadu Darba svētkus svin ar traktoru parādi (FOTO, VIDEO)

Darba svētki daudziem ir diena, kad vēl atpūsties pirms lielajiem pavasara darbiem. Visai oriģināli 1. maiju - jau trešo gadu pēc kārtas – ieskandina jeb, precīzāk sakot, ierūcina, Sēlpils novada lauksaimnieki. Viņi rīko parādi, kurā brauc ar traktortehniku cauri visam pagastam.

Nu jau otro gadu šai parādei ir arī savs moto: "Par prieku sev, par prieku tev un ļautiņiem par prieku", liecina informācija Salas novada pašvaldības mājaslapā. Traktortehnikas parādes organizētājs un moto autors ir zemnieku saimniecības "Mednieki" saimnieks Kaspars Kalvāns.

Sarunā ar Radio1.lv Kaspars Kalvāns sacīja, ka jau pirms vairākiem gadiem bijusi ideja, ka jārīko kāds alternatīvs pasākums 9.maijam, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju jeb tā dēvētajiem uzvaras svētkiem. Pirmajā gadā kopā sanākuši pieci vīri un ar traktoriem aizbraukuši līdz centram, veikalā iepirkušies un braukuši uz mājām. Tad radusies doma, ka jārīko plašāks brauciens un jāizvēlas šīs parādes diena. Izvēlēts 1.maijs, kas ir brīvdiena un Darba svētki. Ar katru gadu dalībnieku skaits traktora parādē aug un arī skatītāju tai kļūst vairāk.

Šogad parādē piedalījās 18 traktori un pirmo reizi traktoru parādē vadīja arī daiļā dzimuma pārstāve Ināra Rūrāne. Kaspars Kalvāns stasta, ka viņa iepriekš ir ilgāku laiku strādājusi par traktoristi un labi pārzina šo arodu. Kopumā parādē piedalījās 17 saimniecības, no vienas - "Kraujas" bija divi traktori. Kaspars Kalvāns piebilst, ka parādes braucienā dodas mazo zemniku saimniecību pārstāvji, tāpēc arī visa parādes tehnika vēl ir padomju laiku ražojums. Lielajiem zemniekiem, kas strādā ar mūsdienīgu ārzemju traktortehniku, neesot laika parādēm, jo darbi tīrumos ritot pilnā sparā. 

Arī turpmāk paredzēts rīkot šādas traktoru parādes. Tās dalībnieki atzīst, ka vienmēr ir bijis patīkami sveicināt iedzīvotājus, kuri nākuši sagaidīt parādes dalībniekus dažādos maršruta punktos. Parādi skatīties bija atnākuši arī ģimenes atbalsta centra "Saulstari" bērni, kuriem parādes dalībn ieki bija sagādājuši saldu pārsteigumu - konfektes un limonādi. Šogad pirmo reizi pasākumu kuplināja pūtēju orķestris no Jēkabpils Harija Zdanovska vadībā, kas vairoja svētku noskaņu pie Raiņa kluba parādes sākumā, pēc tam pie Baltā kroga un Sēlijas centrā. 

Traktoru parādes maršruts: Raiņa klubs - Vanagi (Baznīckrogs) - Ķipu kalns - Dimanti - Teika - Buivāni - Bitānkalns - Ezerciems - Baltaiskrogs - Ainavas - Sudrabkalns - Sēlijas centrs - Līvānu mājas - Sēlijas centrs - Palejas - Zvejnieklīcis - Vanagi (Baznīckrogs) - Ķipu kalns – Dāburi.

Attēlā: Galvenajā bildē - pirmais no labās pasākuma organizators Kaspars Kalvāns.

Foto un Video – Traktoru parāde, Sēlijas centrs! un Traktoru parāde, Raiņa klubs! - Iveta Skolniece

Video - Tā svin 1.maiju Sēlijā! - Sarmīte Sirmante/facebook.com

Atstājiet komentāru