2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Comenius programmas partneru uzņemšana domē

Comenius programmas partneru uzņemšana domē

Jau vēstīts, ka 2012. gada 27. augustā starp VIAA un Pļaviņu novada ģimnāziju tika noslēgts līgums par ES Mūžizglītības programmas Comenius1 apakšprogrammas "Skolu daudzpusējas partnerības" projekta "Media as Challenge and as Possibility" ("Mediji kā izaicinājums un kā iespēja") īstenošanu, kura realizācijas laiks ir no 2012. gada 1. augusta līdz 2014. gada 31. jūlijam. Tuvojoties šī projekta noslēgumam, aizvadītajās dienās Pļaviņās viesojās pārstāvji no Ungārijas, Somijas un Turcijas.
 
Š. g. 7. maijā sekmīgi noritēja viņu uzņemšana Pļaviņu novada domē. Viesiem tika sniegta informatīva prezentācija par Latvijas teritoriālo iedalījumu un Pļaviņu, kā Latvijas sirds, vietu tajā, domes darbu, nevalstiskām un reliģiskām organizācijām, daudzveidīgām izglītības iespējām, kultūras aktivitātēm un populārākajiem tūrisma apskates objektiem. Jāpiebilst, ka vairāki no tiem projekta partneriem bija pazīstami no ekskursijām šīs un iepriekšējās vizītes laikā (4.05. - 9.05.2013.).
 
Viesi ar interesi noklausījās domes priekšsēdētājas G. Žildes stāstu par pirms gadu tūkstošiem raudātām priežu asarām un paglabāja kabatā pa dzintara gabaliņam – sargam no ienaida. Comenius programmas partneriem tika sarūpēts arī cienasts un dāvanas no Pļaviņu novadā ražotiem labumiem. Šajā nepiespiestajā atmosfērā, izzinot projekta partneru viedokli, atklājās, ka lielākās atšķirības izglītības sistēmā starp minētajām Comenius programmas dalībvalstīm ir Turcijā - tur raksturīgas mācību iestādes, kuru skolēnu skaits mērāms tūkstošos, tādēļ klases ir lielākas un pedagogam ir daudz grūtāk strādāt. Sarunai atvērtā turciete atklāja, ka viņu valstī izglītības iestādes ir lielā mērā atkarīgas no norisēm politikā, kuru rezultātā pēdējos trijos gados notikušas būtiskas izmaiņas.
 
Lai arī laika apstākļi ciemiņus nelutināja, Latvija un Pļaviņas, tiem paliks atmiņā gan ar savu skaisto dabu, gan cilvēkiem, kas tikai sākumā šķiet atturīgi un „auksti”, bet vēlāk – draudzīgi un laipni. Tieši šī iemesla dēļ tiek izteikta cerība par turpmākiem sadarbības projektiem.

 

1 Plaši pazīstamā čehu pedagoga Jana Amosa Komenska (1592 - 1670) vārdā nosauktā Mūžizglītības programmas apakšprogramma Comenius aizsākās jau 1995. gadā. Tajā var iesaistīties audzēkņi, skolēni un pedagogi no pirmsskolas izglītības iestādēm, vispārizglītojošām, profesionālajām un tehniskajām vidusskolām no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kandidātvalstīm (Turcija) un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm (Īslande, Lihtenšteina, Norvēģija un Šveice). Comenius programma ietver vairākas decentralizētas aktivitātes, tostarp reģionālās un skolu partnerības, sagatavošanas vizītes un pedagoģiskā personāla profesionālo pilnveidi.


Avots:  Elīna Jurševska, Pļaviņu novada domes praktikante žurnālistikā

Atstājiet komentāru