2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Studenti vēlas Pļaviņu novadā atjaunot apģērbu šūšanas nozari

Studenti vēlas Pļaviņu novadā atjaunot apģērbu šūšanas nozari

Intervija ar Oto Davidovu

Konkursā „Radām Novadam” piedalās 18 studentu komandas no 10 Latvijas augstskolām, pārstāvot 18 Latvijas novadus, un viens no šiem novadiem ir Pļaviņas. To pārstāv četri studenti no Rīgas Ekonomikas augstskolas, kuri ir apvienojušies vienā komandā „mormor”, lai ar apbrīnojamu motivāciju pierādītu to, ka viņu ideja ir vislabākā. Lai noskaidrotu ko vairāk par pašu komandu, tās mērķiem un motivāciju, uz sarunu aicināju komandas kapteini Oto Davidovu.

 

Kas bija tie faktori, kāpēc izlēmāt piedalīties konkursā “Radām Novadam”?

Viens no faktoriem, kādēļ pieteicāmies konkursam, ir interese par uzņēmējdarbību. Visi komandas dalībnieki ir piedalījušies arī citos ar uzņēmējdarbību saistītos konkursos un kursos,  un iepriekšējā pozitīvā pieredze bija viens no iemesliem, kādēļ reaģējām uz šo iespēju. Uzskatām, ka šis projekts ir ļoti piemērots, lai realizētu mūsu komandas ideju. Piedalīšanās nodrošina papildus reklāmu, interesi no medijiem, un iespēju informēt plašāku sabiedrības daļu par mūsu uzņēmumu. Tajā pašā laikā šis projekts mūs mudina satikties un attīstīt mūsu idejas. Sacensība starp komandām ir papildus stimuls, un bieži vien tieši šādu projektu laikā tiek izstrādātas jaunas idejas, radīti iepriekš neredzēti produkti, kuri citādi varbūt nemaz nepastāvētu.

Kāds ir jūsu mērķis, piedaloties šajā konkursā?  

Mūsu mērķis ir iesaistīt pēc iespējas vairāk cilvēku mūsu projektā, lai attīstītu sociālo biznesu Pļaviņās. Tajā pašā laikā vēlamies izveidot labas attiecības ar vietējiem uzņēmējiem, lai palīdzētu radīt pēc iespējas vairāk jaunu darbavietu.

 

Pastāsti, lūdzu, kādu labumu vēlaties dot Pļaviņu novadam?

Agrāk Pļaviņās bija apģērbu šūšanas rūpnīca “Rīgas apģērbi”, kurā strādāja daudz lielisku speciālistu. Diemžēl tagad šis uzņēmums vairs nestrādā, daudzi speciālisti ir jau pensijas vecumā un bez darba iespējām. Mums ir vīzija par šīs nozares nozīmīguma atjaunošanu Pļaviņu novadā. Arī pēc konkursa beigām turpināsim attīstīt projektu, jo redzam lielu potenciālu idejā. Nepiedalāmies konkursā tikai naudas balvas dēļ, bet redzam šo projektu kā motivāciju un iespēju radīt reāli funkcionējošu uzņēmumu. Šāda iecere mums ir jau sen, un gribam pierādīt to, ka Latvijā var radīt veiksmīgu uzņēmumu par spīti ekonomiskajai situācijai.

 

Kāpēc izvēlējāties veidot novada attīstību tieši apģērbu ražošanas nozarē?

Daudzi Pļaviņu jaunieši brauc mācīties un meklēt darbu Rīgā, tāpēc liela daļa novada iedzīvotāju ir pensionāri. Pļaviņās nav lielu uzņēmumu, iestāžu vai ražotņu, tāpēc cilvēkiem ir grūti atrast darbu, nemeklējot to tuvējās pilsētās. Novadā ir daudz pagastu, kur darba iespējas ir ļoti nelielas. Izvēlējāmies tieši šo nozari, jo jebkāda veida ražošana nodrošina darbu salīdzinoši lielam cilvēku skaitam, kas, mūsuprāt, šajā novadā ir nepieciešams.

 

Kas ir jūsu komandas stiprās puses, kas noteikti var palīdzēt dalībai konkursā?

Oto izceļas ar spēju sarunāt jebko ar jekuru cilvēku. Viņš nesapņo, bet uzņemas risku un īsteno savus mērķus. Oto saglabā pozitīvu attieksmi pret apkārtējiem par spīti jebkuriem apstākļiem. Edgars ir atbildīga personība, kuram vienmēr ir viedoklis un iepriekš neaptvertas idejas par jebkuru tēmu. Viņš ir no tiem cilvēkiem, kuri, uzsākot kaut ko jaunu, velta tam visus savus resursus un interesi. Ieva vienmēr domā soli uz priekšu, pateicoties savai analītiskajai domāšanai. Spēj apvienot medicīnas studijas ar vairākiem, ar to nesaistītiem projektiem, kas pierāda viņas plašo skatījumu uz dzīvi.  Dmitrijs izceļas ar to, ka katrā lietā, ko dara, izdara vairāk, nekā no viņa tiek gaidīts. Viņa nosvērtā būtība mijas ar daudziem projektiem un mērķiem, kurus Dmitrijs realizē. 

 

Liels pluss komandai ir tas, ka mūsu projektam nav nepieciešams liels sākuma kapitāls. Plānojam piesaistīt salīdzinoši lielu darbinieku skaitu un iesaistīt cilvēkus, kuri dažādu apsvērumu dēļ nevar atrast darbu, piemēram, pensionāri un jaunieši, kuriem trūkst kvalifikācijas. Izveidoto produktu plānots eksportēt, un, kā zināms, eksports ir ļoti nozīmīga sastāvdaļa ne tikai novada, bet arī valsts ekonomiskajai attīstībai.

 

Šķiet, ka esat daudzpusīga komanda. Kas jūs motivē sasniegt labākus rezultātus?

Par motivējošu faktoru uzskatām vīziju, kura mums ir izveidojusies par to, kāda loma varētu būt mūsu uzņēmumam Pļaviņās, jo gribam redzēt, kā mūsu darbības ietekmēs cilvēkus un kā patērētājam patiks mūsu produkts. Viennozīmīgi konkurence ir ļoti motivējoša, jo vēlamies pierādīt, ka tieši mūsu ideja ir vislabākā.

Tā ir laba motivācija! Un vēl viens jautājums - kādai, jūsuprāt, ir jābūt komandai, lai uzvarētu šajā konkursā?

Viena no svarīgākajām lietām, bez kuras nav iespējama attīstība, ir organizētība. Tas, ka visi komandas dalībnieki ir motivēti, izdara sev uzdotos uzdevumus laikā un komandas kopsapulces ir produktīvas, nodrošina to, ka vairāk tiek darīts, nekā runāts. Protams, nevar iztikt arī bez draudzīgas vides un tā, ka komandas dalībniekiem ir vienāda vīzija. Tas arī ir ļoti svarīgi. Ja visas šīs lietas vieno komandu, tad tai noteikti ir lielas iespējas sasniegt labus rezultātus.  

 

Interviju sagatavoja projekta „Radām Novadam” sabiedrisko attiecību konsultante Sigita Cepleviča.

Atstājiet komentāru