2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Aizvadīta svinīga Pļaviņu novada domes sēde, atzīmējot novada piecu gadu jubileju (FOTO)

Aizvadīta svinīga Pļaviņu novada domes sēde, atzīmējot novada piecu gadu jubileju (FOTO)

1. jūlijā Pļaviņu novada kultūras centrā notika Pļaviņu novada 2009. un 2013. gadu sasaukuma deputātu svinīga sēde, atzīmējot novada 5 gadu jubileju. Sapulcējušies deputāti analizēja piecu gadu laikā novadā realizētos projektus, pieņemtos lēmumus un to izpildi, izteica vīzijas nākotnes attīstībai.
 

Iesākot sēdi, Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde pateicās visiem tiem deputātiem, kuri bija ieradušies. Uzrunu teica 2009. gada sasaukuma deputāte Ilona Lazda un 2013. gada sasaukuma deputāte Silga Stučka. Tika atzīmēti un atgādināti 2009. gada deputātu mērķi uzsākot darbu, kad vienbalsīgi tika ievēlēta šī brīža domes priekšsēdētāja Gunta Žilde, kā arī galveno problēmjautājumu un mērķu sasaiste ar 2013. gada deputātu izvirzītiem mērķiem, iezīmējot eksistējošo problēmu risināšanas iespējas ilgtermiņā.
 

Ievadam noslēdzoties, priekšsēdētāja piedāvāja atskatīties uz piecos gados paveikto novada pagastos un pilsētā. Tika atzīmēti galvenie paveiktie darbi Klintaines, Vietalvas un Aiviekstes pagastos, kā arī Pļaviņu pilsētā. Kopumā 5 gadu laikā novadā ir sakārtota ūdenssaimniecība, veikti nozīmīgi ieguldījumi pašvaldības objektu siltināšanā un renovācijā, slēgtas atkritumu izgāztuves Klintaines un Vietalvas pagastos, kā arī sakoptas trenažieru zāles Stukmaņos un Pļaviņās, izveidots aizsargdambis un citi nozīmīgi objekti. Noslēdzot prezentāciju, priekšsēdētāja aicināja deputātus izteikt savu viedokli par realizētajiem projektiem un viņu vīzijām par novada tālākās attīstības virzieniem, kā pirmo aicinot Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieku Aigaru Luksu.
 

Aigars Lukss izteicās pozitīvi par novada attīstību pēdējos piecos gados, sakot, ka tas izskatās daudz sakoptāts un kā vienu no nozīmīgākajiem īstenotajiem projektiem minot Pļaviņu aizsargdambi. Par nākotnes prognozēm A. Lukss izteicās optimistiski un reālistiski, sakot, ka tālu lūkoties nevajag, vajag apsvērt katra lēmuma „par" un „pret" un tikai tad nonākt pie gala secinājumiem.
 

Ainārs Arnītis, kā pirmā sasaukuma laikā, tā arī tagad, par galveno problēmu uzskata ceļu problēmu Pļaviņu novadā, sevišķi pagastos. A. Arnītis aicināja risināt jautājumu par Raiņa ielas asfaltēšanu visā tās garumā, jo jaunās kanalizācijas sistēmas iepirkums Raiņa ielas ierīkošanai jau ir procesā. Esošajiem deputātiem Ainārs Arnītis novēlēja turpināt veikt savus pienākumus tādā pašā virzienā un vienmēr pieņemt pareizos lēmumus.
 

Deputāte Silga Stučka pozitīvi atsaucās par 2009. gada deputātu sasaukuma laikā izveidoto bibliotēku, kurā ir ļoti liels apmeklētāju skaits. Kā nākamo mērķi S. Stučka izvirza šīs bibliotēkas sakārtošanu.
 

Andris Kačkāns bija nedaudz kritisks par pieņemtajiem lēmumiem, sakot, ka ne visi no tiem bija labi pārdomāti. Deputāts uzsvēra uzņemējdarbības lomu novada attīstībā. Kā galveno problēmu A. Kačkāns minēja Daugavas ielas stāvokli, sakot, ka tā ir mūsu vizītkarte un ar tās nesakoptību mēs parādām, kādi esam paši. Deputāta viedoklim piekrita arī Valdis Āboliņš, uzsverot, ka Raiņa ielas un Stacijas laukuma vizuālais stāvoklis nav atbilstošs attīstītai un progresējošai pilsētai. Sociālās veselības komisijas priekšsēdētāja Alita Kluša uzskata, ka novada attīstība būs iespējama tikai pie savstarpēja novada iedzīvotāju un ievēlēto deputātu dialoga un, lai to panāktu, ir jābūt atvērtiem jauniem izaicinājumiem. Tāpat A. Kluša uzsvēra 2013. gada sasaukuma deputātu pozitīvo sadarbību ar sociālo dienestu.
 

Ilona Lazda izteica prieku par realizētajiem projektiem, jo tie ir padarījuši novadu skaistāku. Taču I. Lazda bija arī kritiska pret neekonomisku līdzekļu izmantošanu, minot Odzienas skolas un Daugavas ielas 50 siltināšanas darbus. Pirms trīs gadiem Daugavas 50 sporta zāles remontēto fasādi nu paredzēts siltināt. Ilona Lazda uzsver pozitīvas attieksmes un reputācijas nozīmi, kas izriet no katra deputāta profesionalitātes un kompetences. Atzīmēja arī pastāvošo harmoniju 2013. gada sasaukumā starp deputātiem.
 

Tika atzīmēts jaunais tirgus laukums, par kuru priecīgs bija bijušais deputāts Māris Pilskalns, kā arī jaunais futbola stadions Gostiņos. Tika izteikts viedoklis arī par bēdīgo Gostiņu pieturas stāvokli un uzdots jautājums par makšķerēšanas vietu neesamību pie Pļaviņu aizsargdambja. M. Pilskalns novēlēja deputātiem stipru veselību un pildīt savus pienākumus tikpat apzinīgi arī turpmāk.
 

Tika runāts arī par sporta jautājumiem. Imants Kravalis uzsvēra dāsno finansējumu, kas tiek izsniegts novada sportistiem. Faktiski nevienam iesniegumam domei sporta jomā nav atteikts, atbilstoši esošajam finansējumam tie tiek atbalstīti. Kā prioritāti darbā I. Kravalis izvirza sporta bāzu „Jankas" un „Jaujas" apvienošanu. Tāpat 2013. gada sasaukuma deputāts stāstīja par Pļaviņu novada ģimnāzijas stadiona rekonstrukciju, kas nav tikusi veikta jau vairākus desmitus gadu. Sporta joma interesē arī deputātu Pēteri Kalniņu, kurš uzskata, ka vajadzētu vairāk domāt par organizatoriskām lietām, tas ir, sporta skolas izveidošanu Pļaviņās, kas, kā uzsver deputāts, nav nemaz tik darbietilpīgs uzdevums.
 

Ansis Saliņš uzsvēra pozitīvu darbību domes darbā ES finansējuma piesaistīšanā projektu realizēšanai. Tāpat A. Saliņš pateicās domes attīstības nodaļas darbiniecēm par neatlaidību un turpmākajai attīstībai uzsver sadarbību ar akciju sabiedrībām un valsts pārvaldes institūcijām.
 

Mihails Hohlovs izteica pateicību priekšsēdētājai Guntai Žildei un deputātiem par ieguldīto darbu novada attīstībā. Tomēr M. Hohlovs aicināja arī pievērsteis meža stāvoklim novadā, jo tie esot izpostīti. Tāpat M. Hohlovs aicināja deputātus aizdomāties par demogrāfisko situāciju Pļaviņu novadā.
Juris Ikaunieks izteica viedokli par pieņemtajiem lēmumiem – daži bija labi, daži ne visai, tie bija ļoti daudzveidīgi, kas parādīja deputātu plašo redzesloku un profesionalitāti dažādās jomās. Tomēr Juris Ikaunieks uzskata, ka iesāktos darbus ir arī jāpabeidz laicīgi, ja jau tas tiek darīts, tad jāpabeidz. Kā konkrētus piemērus minot kultūras centra laukuma attīstīšanu daudzās kārtās, kas vēl nav noslēgušās.
 

Jānis Daģis uzskata, ka gadi nav pagājuši stagnācijā – visi projekti tika veiksmīgi īstenoti, savukārt, pastāvošo problēmjautajumu atrisināšanai traucē finansiālais stāvoklis. Kopumā J. Daģis uzskata, ka pilsēta un novads ir progresējis un attīstījies. Pēc Jāņa Daģa domām, nepieciešams laiks, un viss nostāsies savās vietās.
 

Ivans Burikins izteica viedokli, ka pabalsti būtu jāsāk maksāt jau no 16 gadiem, nevis 18, kā tas ir tagad. Tāpat I. Burikins uzskata, ka bezdarbniekiem, kuriem nav darba vairāk 6 mēnešus, ir jārada jaunas darba vietas laukos.
 

Vladimirs Samohins teica paldies 2009. gada un 2013. gada deputātiem par sadarbību un sapratni darba pienākumu veikšanā. Deputāts Samohins izteica pozitīvas emocijas par uzņēmējdarbības attīstību Pļaviņās. Tāpat V. Samohinu uzrunā jaunais tirgus, lai gan pats pret to bija skeptisks, kā arī jaunā maksas tualete, uzsverot iedzīvotāju pozitīvu attieksmi pret to, ka tas tiek darīts iedzīvotāju labā – nekas netiek demolēts, izjaukts. „Cilvēki pierod pie labām lietām, un tas priecē", saka V. Samohins. Tika izteikts viedoklis par pamestajām ēkām Pļaviņās, kas rada pamestības sajūtu. Deputāts Samohins novēlēja pārējiem meklēt sadarbību caur diskusiju un kompromisiem.
 

Aldis Lazda izteica prognozes par Pļaviņu novada Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, kura tiks realizēta līdz 2035. gadam. A. Lazda uzskata, ja puse no visa tiks realizēta, tad tas būtu ievērojams sasniegums novada attīstībā.
 

Tad domes priekšsēdētāja veica kopsavilkumu par deputātu izteiktajiem viedokļiem, priekšlikumiem, sakot ka visas minētās problēmas ir jau domes redzeslokā. Taču šo problēmu atrisināšanai trūkst līdzekļu, tāpēc arī tiek izmantotas ES finanšu instrumenti, kas ir teju vienīgais attīstības paņēmiens, jo novada budžets ir tikai tik liels, lai uzturētu novada struktūrvienības un iestādes. Ja kāds objekts netiek sakārtots, iemesls tam ir pagaidām „neatvērts" Eiropas Savienības projekts.
 

Gunta Žilde pieminēja arī novada pašreizējos sadarbības partnerus – horvātus, kā arī minēja tālākos sadarbības partnerus Krievijā – Pļusas pilsētā.
Jautājumā par pamestajām ēkām priekšsēdētāja izsakās, ka tie ir privātīpāšumi – īpašniekiem trūkst līdzekļu, lai tos koptu. Un atbildot uz Ivana Burikina izteikto priekšlikumu par darbu laukos un bezdarbnieku piesaisti, Gunta Žilde minēja uzņēmējus, ar kuriem notiks sarunas par iespējamu koka un metālapstrādes rūpnīcas atvēršanu Pļaviņās.
 

Pēc sarunas deputāti apmeklēja novada muzeju un Rokišķu bērnu darbu izstādi, kas tapusi projekta „Baltu saknes" ietvaros. Tad deputāti ciemojās bērnu centrā „Pepija", JIC „Ideja" un apskatīja sakopto Vārpas līci pie Daugavas Klintaines pagastā, tāpat arī jauniegādāto un renovācijas procesā esošo Aiviekstes bibliotēku. Vēlāk deputāti apmeklēja nesen izveidotos uzņēmumus Pļaviņu novadā: Buršu alus darītavu, Odzienas muižas krogu, apskatīja arī kultūrvēsturisko objektu - Vietalvas baznīcu un izteica priekšlikumu par iespēju tai piesaistīt finansējumu.

Atstājiet komentāru