2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Tikšanās ar Finanšu ministru Jāni Reiru

Tikšanās ar Finanšu ministru Jāni Reiru

2015. gada 19. martā bijušo Aizkraukles un Jēkabpils rajonu priekšsēdētāji tikās ar Finanšu ministru Jāni Reiru, lai pārrunātu jauno pašvaldību finansēšanas izlīdzināšanas modeli (PFI). Ministrs atzina, ka VARAM 5 gadu laikā nav spējusi šo uzdevumu izpildīt, bet Finanšu ministrija J. Reira vadībā sadarbībā ar konsultatīvo komisiju, kurā ietilpst lielo pilsētu, attīstības centru un novadu pārstāvji, to ir paveikusi un tagad notiek diskusijas par modeļa plusiem un mīnusiem. Lielu iebildumu no pašvaldību puses nav. Ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka PFI nevar atrisināt visas pašvaldību vajadzības, bet tas ir pamats, lai nodrošinātu pamatfunkcijas. Ministrs cer, ka jaunais modelis mudinās pašvaldības attīstīt saimniecisko darbību savā teritorijā.
Atbalstu jauno modeli, jo kopumā Latvijā un reģionos izlīdzinās pašvaldību finanšu nepieciešamība, kas, savukārt, rada reģionu sabalansētu attīstību. Kopumā tuvākās pašvaldības, izņemot Pļaviņas un Salas novadu, ir ieguvējas. Diemžēl migrācijas dēļ Pļaviņu novada iedzīvotāju skaits ar katru gadu samazinās, it īpaši skolas vecuma bērnu skaits, kas būtiski ietekmē mūsu novada finanšu nepieciešamību.
Ministrs uzsvēra, ka tām pašvaldībām, kuras saviem spēkiem nespēj tikt galā ar funkciju veikšanu un attīstību, būtu jāapvienojas.
Plānots, ka PFI jaunais modelis sāks darboties 2016. gadā.

Gunta Žilde, Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja

Atstājiet komentāru