2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Otrās Lieldienas Aiviekstes pagastā

Otrās Lieldienas Aiviekstes pagastā

Pļaviņu novads šogad Lieldienās iedzīvotājiem piedāvāja īpaši plašu kultūras pasākumu klāstu. Lieldienu ticējums vēsta „Lieldienas rītā caur zīdu skatoties, varot Laimu redzēt”. Otrajās Lieldienās šo ticējumu varēja pārbaudīt, jo Aiviekstes pagasta pārvaldes tradīciju zālē tika atklāta Aizkraukles Mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde – apgleznots zīds. Darbus darinājuši ne tikai jaunieši, bet arī tautskolas pārstāvji. Izstādes apmeklētājus priecēja gan apgleznots lietussargs, gan apgaismojuma instalācijas, gan smalkas zīda šalles, kurās atainoti ķīniešu, spāņu un dabas motīvi. Atsevišķi darbi radīti abstraktā un batikotā stilā. Šo izstādi varēs aplūkot visu aprīli. Laipni aicināti!


Lustīgie „Aizezeres muzikanti” - kapella no Kokneses, iepriecināja, kuplā pulkā sanākušos klausītājus, ar pavasarīgi dzirkstošu muzikālu priekšnesumu, kurā savijās dzeja ar dziesmu un kopumā radīja zaļumballes noskaņu.
Otrās Lieldienas mūs lutināja ar patīkamiem laika apstākļiem. Kurš nebija paguvis izšūpojies pirmajās Lieldienās, to varēja pagūt vēl izdarīt pagasta Lieldienu šūpolēs. Gan lieli, gan mazi varēja iejusties Lieldienu zaķa lomā un „pasēdēt” Lielajā Lieldienu ligzdā. Šī diena bija kā radīta, lai dotos nelielā pārgājienā ar vai bez nūjām, pa Lieldienu zaķa taku uz Aiviekstes pagasta sakoptāko sētu „Dzeņi”, kur bija paredzētas dažādas Lieldienu aktivitātes. Šīs sētas saimniece Irēna Spūle - Vilcāne laipni uzņēma ciemiņus, iepazīstinot ar Zaķu ģimeni, kura patreiz mitinās viņas pagalmā, cienājot ar īpašo Lieldienu zupu, un izrādot īpašās vietas savā sētā – tiltiņu pār dīķi un kalniņu, kurā mīt divi brāļi – akmeņi ar saviem noslēpumiem. Aizraujoša izvērtās olu ripināšana – par līderi olu ripināšanā tālumā izvirzījās Lilita Petkūne, Marija Jakimova un Irēna Spūle – Vilcāne. Savukārt „trāpīgākā” ripinātāja tituls tika Dzintrai Balodei, kura savā grozā „savāca” gandrīz pusi no kopējā olu skaita.
Ievērojot senās latviešu tradīcijas, ejot Lieldienu rotaļās, piesaucām svētību un auglību,lai visiem veicās, lai laba veselība un darbaprieks ir līdzsvarā ar patīkamu atpūtu.

Atstājiet komentāru