2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Grāmatu diena

Grāmatu diena

23. aprīlī svin Jura dienu, taču nedēļa aprīļa mēneša nogalē nāk arī ar jaunām tradīcijām – jau 20 gadu pēc kārtas šajā dienā tiek atzīmēta arī Starptautiskā grāmatu un autortiesību diena. Latvijā pēc Bibliotekāru biedrības ierosinājuma šo dienu atzīmē no 1997.gada un visa nedēļa nu jau pēc tradīcijas ir Bibliotēku nedēļa, kad bibliotēkas organizē visdažādākos sarīkojumus un aktivitātes, lai ne tikai popularizētu grāmatu un lasīšanu, bet arī lai stāstītu par sevi, savu darbu un piedāvātajām iespējām vietējai sabiedrībai. Šogad bibliotēku nedēļa noritēs ar devīzi „Pastāvēs, kas pārvērtīsies”.
Skaties kā gribi, taču Svētais Juris ir un paliek viens no iemesliem, kāpēc pasaulē arvien plašāk tiek atzīmēta Starptautiskā grāmatu diena: atceramies seno leģendu par Juri, kurš cīnījās un uzvarēja pūķi, aizstāvēdams nevainīgo jaunavu. Svētais Juris jau no 15. gadsimta ir Katalonijas aizbildnis un tāpēc Barselonā šī diena tiek svinēta jau kopš viduslaikiem, kad kā mīlestības simbols tika dāvinātas rozes. 1926. gadā, pateicoties grāmattirgotājiem, Spānija šo dienu pasludināja par grāmatu dienu, tādā veidā godinot arī izcilā spāņu rakstnieka Servantesa piemiņu. Šajā pašā dienā ir piemiņas diena vēl kādai pasaules kultūras izcilībai – Šekspīram; tāpēc, ņemot vērā, ka grāmatas nozīme zināšanu izplatīšanā ir nepārvērtējama, 1995. gadā JUNESCO šo dienu pasludināja par Starptautisko grāmatu dienu, aicinot popularizēt lasīšanu un grāmatu. Barselona 23. aprīlī ik gadu kļūstot par milzīgu grāmatu un rožu tirgu, kur reliģiskais un kultūras aspekts savienojas. Arī pārējās zemēs – Vācijā, Austrijā, Šveicē, Lielbritānijā, Īrijā, ASV, 23. aprīlī klajā nāk un tiek pirmoreiz svinīgi atvērtas daudzas jaunas grāmatas, kuru autori tiekas ar lasītājiem un dāvina autogrāfus. Grāmatas tiek piedāvāts iegādāties ar lielām atlaidēm, tāpēc tās tiek gan pirktas, gan dāvinātas.
Kā mūsu novadā šogad atzīmēsim Starptautisko grāmatu un autortiesību dienu, kādas aktivitātes tiks piedāvātas mūsu bibliotēku apmeklētājiem Bibliotēku nedēļā?
Pļaviņu novada bibliotēka 25. aprīlī plkst.15:00 aicina visus uz tikšanos ar Pēteri Sakalauru, grāmatas „Mana Seces vēsture” (2015) autoru. Bibliotēkas lasītāji liela daļa jau ir pamanījuši un paspējuši izlasīt šī autora asprātīgās sentences un domu graudus pantos („Četrrindes iz dzīves”, „Manas mazās sentences” u.c.). P.Sakalaurs ir jurists, kādreizējais Policijas akadēmijas pasniedzējs, kurš pievērsies rakstīšanai. Jaunā grāmata „Mana Seces vēsture” uzrunās daudzus ar etnogrāfisku precīzu Latvijas lauku dzīves un darbu tēlojumu maza zēna atmiņās, paliks atmiņā ar savu labestīgo un gaišo humoru un cieņpilno attieksmi pret katru dzīvu radību. Grāmata jau ir pieejama Pļaviņu novada bibliotēkās.
Tāpat bibliotēka ir ieplānojumi veidot virtuālu izstādi „Mūsu novada rakstnieki”, kurā iepazīstināsim ar Pļaviņu novadā savulaik dzīvojošajiem vārda mākslas meistariem un viņu darbiem.

Aicinām arī visus novada bibliotēku lasītājus iesaistīties virtuālas galerijas „Kopā ar labu grāmatu” veidošanā – jums ir vajadzīgs tikai foto, kur esat redzams kopā ar kādu labu, nesen lasītu grāmatu, kuru gribat ieteikt izlasīt arī citiem. Un vēl – dažos teikumos par to, kāpēc jums šī grāmata šķiet lasīšanas vērta. To visu lūgums sūtīt Pļaviņu novada bibliotēkai uz e-pastu: plavinu.biblioteka1@inbox.lv.

Atstājiet komentāru