2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

14. – 30 aprīlim Pļaviņu novada kultūras centrā apskatāma Ritas Andiņas gleznu izstāde „Mūža sapnis”

14. – 30 aprīlim Pļaviņu novada kultūras centrā apskatāma Ritas Andiņas gleznu izstāde „Mūža sapnis”

Rita Andiņa dzimusi 1934. gadā Odzienas „Siljāņos”. Gleznošanu apguvusi pašmācības ceļā. Zīmējusi jau kopš mazotnes. Pirmās prasmes apgūtas zīmēšanas stundās Pērses septiņgadīgajā skolā. Skolā zīmējusi sienas avīzes. Skolotāja Ritai ieteikusi mācīties mākslas jomā, bet kara un pēckara gadu dzīves materiālās grūtības liegušas tālākas izglītošanās iespējas. Meitenei vienmēr bijusi laba redzes atmiņa, bet sākumā ne vienmēr izdevies precīzi attēlot dabā redzēto. Zīmējumus vērtējis krusttēvs, kurš tad arī mudinājis vēlreiz labi apskatīt konkrēto vietu vai lietu un zīmēt vēlreiz.
Dzīves un darba gadi Ritai aizritējuši Pļaviņās. Paralēli kasieres darbam dzelzceļa stacijā darbojusies arī kā noformētāja. Gleznošanai vairāk pievērsusies 70. gadu beigās, kad bijis vairāk brīva laika. Lai trenētos, mēģinājusi zīmēt no mākslinieku darbiem, kas arī labi izdevies.
Ritas Andiņas gleznu pūrā ir portreti, klusās dabas ar krāšņām ziedu vāzēm, dabasskati, arī daži reliģiska satura darbi. Darbi tapuši no skicēm, fotogrāfijām un atmiņām.
Izstādē „Mūža sapnis” ir darbi, kas tapuši galvenokārt pēdējā gada laikā. Kā ierosme iedzīvināt mūža sapni – savu gleznu personālizstādi, kalpojusi mazdēla dāvana: krāsas un molberts. Darbs sācies ar ziedu arku Daugavas malā. Māksliniecei ļoti gribējies saglabāt skaisto objektu, jo dzirdējusi runas par krastmalas rekonstrukciju. Tālāk jau viss ritējis nepārtrauktā secībā: vienu zīmē, bet prātā jau nākošais. Zirgs gleznā „iekāpis” no TV reklāmas. Māksliniece smej, ka reklāmā zirgs esot zaglēns, bet šis kulturāls ciemiņš. „Slīkstošās Kokneses pilsdrupas” atgādinot kuģi, kas gatavojas tālam ceļam.
Rita Andiņa glezno ne tikai ar otu. Pie mums jau ir bijušas skatāmas glezniņas, kas izšūtas krustdūrienā. Šinī izstādē ir skatāms arī gobelēns „Audēja”.
Skaisti, ja izdodas piepildīt savu mūža sapni. Vēlam māksliniecei vēl daudz krāsainu ieceru!

Atstājiet komentāru