2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Atveram jaunu grāmatu

Atveram jaunu grāmatu

27. jūnijā Pļaviņu Kultūras centra Mazajā zālē notika grāmatas atvēršanas svētki – kopīgi ieskatījāmies Lindas Šmites jaunā biogrāfiskā romāna „Āmurbrālis, akmens cietais: Mezglā sietās dvēseles” lappusēs, kas ir vēstījums esejās un miniatūrās par vienu no mūsu novadniekiem – tēlnieku, skolotāju un sportistu Voldemāru Jākobsonu. Laikā no 1931. gada līdz 1944. gadam viņš dzīvoja Pļaviņās un ģimnāzijā strādāja par zīmēšanas skolotāju. Šis dzīves periods izvērtās par garīgi un emocionāli piesātinātāko un bagātāko viņa mūža posmu, pateicoties personībām, kas šajā laikā dzīvoja Pļaviņās: J.Jaunsudrabiņam, Kārlim un Aleksandram Štrāliem, Emīlijai Prūsai, Arnoldam Tiginam, Laumai Reinholdei, Jānim Norvilim, Elmāram Vikmanim. Kā viņu paši sevi sauca – Pļaviņu mākslinieku kolonija.

Rakstniece Linda Šmite stāstīja par romāna tapšanu, vairāku gadu garumā mēģinot restaurēt V.Jākobsona dzīvi un personību, pētot literatūras avotus un tēlnieka muzejā - Bebru „Galdiņos” glabājamos materiālus – vēstules, dienasgrāmatas, piezīmes, atmiņas, fotogrāfijas. Autore atzina, ka viņa ir pateicīga ilggadējai muzeja vadītājai Sarmītei Rodei, kura devusi lielu ieguldījumu darba tapšanā.

Pļaviņu amatierteātris bija sagatavojis ieskatu jaunājā grāmatā – Jura Ikaunieka, Ingas Baginskas, Vitas Silvestrovas un Silvijas Liniņas lasījumā dzirdējām, ar kādu mīlestības pilnu skatienu V.Jākobsons raudzījies uz Pļaviņām, Daugavu, Bebruleju. Tas viss jaunās grāmatas lappusēs. Arī par viņa mūža mīlestību – Pļaviņu slimnīcas ārsti Elzu Egli.

Darbs iznācis apgādā „Jumava” sērijā „Dzimtas romāns” un aizvadītajā gadā bija šī apgāda un Latvijas pašvaldību savienības izsludinātā darbu konkursa „Mūsu stiprās dzimtas” uzvarētājs. Par šo konkursu, kurš joprojām ir atvērts, pastāstīja viešņa no apgāda „Jumava”.

Pļaviņu novada muzeja pārzinātāja Iveta Krastiņa stāstīja, kas glabājas viņas krājumā – saglabājusies skolotāja Voldemāra Jākobsona personas lieta no ģimnāzijas arhīva, kas sniedz daudzas interesantas dokumentālas liecības.

Ritai Neimanei savukārt bija interesants personisks stāsts par to, kādu viņa atceras Voldemāru Jākobsonu – savu sporta treneri.

Apmeklētāji sarīkojuma laikā apgāda „Jumava” grāmatgaldā varēja iegādāties gan jauno grāmatu „Āmurbrālis, akmens cietais”, gan arī citas grāmatas.

Paldies rakstniecei Lindai Šmitei, kura no aizmirstības cēlusi spilgtu un daudzšķautņainu personību, mēģinot restaurēt mūsu novadnieka Voldemāra Jākobsona dzīvi!
Vizuāls ieskats grāmatas atvēršanas svētku norisēs Pļaviņu novada bibliotēkas lapā portālā draugiem.lv.

Atstājiet komentāru