2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

PAZIŅOJUMS par īres maksas noteikšanu no 2016. gada 1. februāra

PAZIŅOJUMS par īres maksas noteikšanu no 2016. gada 1. februāra

2015. gada 25. jūnijā Pļaviņu novada pašvaldības dome pieņēma lēmumu Nr. 10, lēmums nr. 13 ”Par īres maksas noteikšanu pašvaldības dzīvokļos”.

Papildu dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļai līdz šim nebija noteikta Pļaviņu novada pašvaldības noteiktā īres maksas daļa, ko īrnieks maksā par dzīvojamās telpas lietošanu atbilstoši dzīvojamo telpu labiekārtošanas līmenim. Civillikuma 2120. pants paredz, ka īres maksai jābūt patiesai atlīdzībai par lietas lietošanu, tāpēc tās apmērs nedrīkst tikt noteikts, neievērojot šo prasību. Savukārt likuma „Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” 5. panta pirmā daļa nosaka, ka pašvaldības mantu aizliegts nodot citām personām bezatlīdzības lietošanā.

Lai iegūtu nepieciešamos līdzekļus Pļaviņu novada pašvaldības valdījumā un īpašumā esošo dzīvokļu uzturēšanai un saglabāšanai lietošanai derīgā stāvoklī un saņemtu atlīdzību par to lietošanu, ir nosakāma īres maksas daļa, ko īrnieks maksā par dzīvojamās telpas lietošanu, nodrošinot vienādus īres maksas aprēķināšanas un piemērošanas nosacījumus visiem dzīvojamo telpu īrniekiem Pļaviņu novadā.

Ar 2015. gada 25. jūniju Pļaviņu novada domes lēmumu nolemts:

1. Apstiprināt Pļaviņu novada teritorijā daudzdzīvokļu mājās sekojošu dzīvokļu klasifikāciju:

1.1. „Labiekārtots dzīvoklis” - ir dzīvoklis/dzīvojamā telpa, kurš nodrošināts ar šādiem pamatpakalpojumiem – centrālā siltumapgāde, ūdens apgāde un kanalizācija;

1.2. „Daļēji labiekārtots dzīvoklis” – ir dzīvoklis/dzīvojamā telpa, kas nodrošināts ar šādiem pamatpakalpojumiem – krāsns apkuri, centralizētu ūdens apgādi dzīvoklī, kanalizācijas notekūdeņu novadīšanu dzīvoklī vai ārpus tā,

1.3. „dzīvoklis bez ērtībām” – ir dzīvoklis/dzīvojamā telpa, kas nodrošināts ar šādiem pamatpakalpojumiem – krāsns apkuri, ūdensapgādi un kanalizācijas notekūdeņu novadīšanu ārpus dzīvokļa.

2. Noteikt, ka Pļaviņu novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu īres maksa mēnesī tiek aprēķināta, izmantojot šādu formulu:

ĪM = (īres maksas daļa par dzīvojamās telpas lietošanu + Apsaimniekošana) × Platība

ĪM – īres maksas apmērs (eiro mēnesī par dzīvojamās telpas kopējo platību)

Apsaimniekošana – dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumi (eiro mēnesī par dzīvojamās telpas kopējās platības kvadrātmetru)

Platība – dzīvojamās mājas platība (kvadrātmetri).

3. Noteikt, ka pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu īres maksas daļa, ko īrnieks maksā par dzīvojamās telpas lietošanu, ir:

3.1. Labiekārtotam dzīvoklim - 0,12 EUR/m2 mēnesī;

3.2. Daļēji labiekārtotam dzīvoklim – 0,08 EUR/m2 mēnesī;

3.3. Dzīvoklim bez ērtībām – 0,04 EUR/m2 mēnesī.

4. Noteikt, ka apsaimniekošanas izdevumi sakrīt ar dzīvokļu īpašnieku kopības noteikto dzīvojamās mājas kopīpašuma daļas pārvaldīšanas maksu, bet mājās, kuru dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona ar nodošanas un pieņemšanas aktu nav pārņēmusi pārvaldīšanā un apsaimniekošanā un kurās dzīvokļu īpašnieku likumā noteiktajā kārtībā nav lēmuši par pārvaldīšanas un apsaimniekošanas kārtību un noteikuši maksu par to, apsaimniekošanas izdevumi tiek noteikti atbilstoši Ministru kabineta 2008. gada 9. decembra MK noteikumiem Nr.1014 „Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.”

5. Noteikt, ka izīrētajām dzīvojamām telpām, kuru īres maksa ir mazāka par šajā lēmumā noteikto, paaugstināto īres maksu piemēro no brīža, kad beidzies likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 13. panta otrajā daļā noteiktais brīdināšanas termiņš.

6. Par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamo telpu lietošanu, īrnieks maksā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

7. Uzdot SIA „Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” un novada pašvaldības pagastu pārvaldēm savlaicīgi likumā noteiktajā kārtībā brīdināt iedzīvotājus par izmaiņām īres maksā.

8. Līgumus par dzīvojamo telpu īri slēdz un īres maksu iekasē SIA „Pļaviņu Komunālie pakalpojumi”, dzīvojamo māju pārvaldnieki pēc savstarpējās vienošanās un novada pašvaldība. Par īres maksas iekasēšanu ar SIA „Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” tiek noslēgts līgums, paredzot, ka iekasētā īres maksa tiks izmantota pašvaldības dzīvokļu remontam.

9. Veicot ieguldījumus pašvaldībai piederošā dzīvoklī, īres maksas apmērs tiek pārskatīts.

10. Īres maksa piemērojama ar 2016. gada 1. februāri.

Pamatojoties uz augstāk minēto, informējam, ka pēc šī lēmuma stāšanās spēkā t.i. 01.02.2016.,maksājumi nemainīsies iedzīvotājiem, kuri dzīvo privatizētajos dzīvokļos. Savukārt iedzīvotājiem, kuri dzīvo pašvaldības dzīvokļos, maksājumi palielināsies par īres maksas tiesu. Neskaidrības un jautājumu gadījumā zvanīt Pļaviņu novada domes izpilddirektoram Aivaram Bardovskim pa tālruni 65133860.

Atstājiet komentāru