2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Jaunieši izgaršo iespēju asortus

Jaunieši izgaršo iespēju asortus

Pļaviņu novada NVO “Jauniešu biedrība - CENTRS” realizē projektu “Iespēju asorti”, kura ietvaros jaunieši strādā trīs virzienos:

1.informācijas par iespējām (fizisko un kultūras aktivitāšu infrastruktūra, pasākumi) jauniešiem Pļaviņu novadā savākšana, apkopošana un izplatīšana; Pļaviņu novada jaunatnes aptauja par ieteikumiem jauniešu dzīves kvalitātes uzlabošanai novadā;

2.neformālā izglītība (mācīšanās) par jaunatnes darbības iespējām vietējā, nacionālā un Eiropas līmenī (divi neformālās izglītības semināri);

3.savas pieredzes popularizēšana un Zemgales plānošanas reģiona jauniešu pieredzes pārņemšana darbības jomā “Jaunatne”.

Esam aktīvi vākuši informāciju Pļaviņu novadā, apbraukājām visu novadu, fotografējot infrastruktūru, ko jaunieši var izmantot savas dzīves kvalitātes uzlabošanā. Tā rezultātā top INFO lapas, ko uzticēsim bibliotēku, Tūrisma informācijas centra , jauniešu iniciatīvu centra “Ideja” apmeklētājiem. Tikāmies ar Pļaviņu novada speciālistiem un aptaujājām novada jauniešus, lai noskaidrotu, kādas ir jauniešu intereses un vēlmes tieši jaunatnes dzīves pilnveidošanai. Aptauja parādīja, ka jauniešu izvirzītās prioritātes ir jauniešu darbs vasarā, kultūras pasākumi jauniešiem novadā un sporta aktivitāšu infrastruktūras uzlabošana (kvalitatīvs skolas stadions, hokeja laukums).

Viena no projekta aktivitātēm mūs aizveda uz Jelgavas novadu (skat. FOTO). Iepazināmies ar Jelgavas novada jauniešiem, apskatījām Elejas jauniešu iniciatīvu centru, kas arī tapis Latvijas – Šveices sadarbības programmas ietvaros, pētījām, fotografējām, salīdzinājām infrastruktūru sporta aktivitātēm Jelgavas novadā. Iepazināmies ar Jelgavas novada jauniešu domes darbību un darbības jomu “Jaunatne” Jelgavas novadā, ieguvām jaunus draugus un sadarbības partnerus! Liels paldies Kristīnei Kodei par organizatorisko atbalstu!

Neformālās izglītības ietvaros noorganizējām divus seminārus. Atvedām uz Pļaviņām Vietalvas pagasta jauniešus un iepazīstinājām ar iespējām, ko mācību procesa ietvaros un ārpusstundu laikā sniedz Pļaviņu novada ģimnāzija, parādījām arī Pļaviņu mākslas skolu un Pļaviņu Mūzikas skolu, uzklausījām direktoru stāstījumu, apskatījām telpas un novērtējām audzēkņu radošo sniegumu. Plašāko informāciju jaunieši saņēma jauniešu iniciatīvu centrā “Ideja”: informācija par novada jaunatnes projekta konkursu, par novada brīvprātīgā darba Apliecinājuma saņemšanas kārtību, par projektiem jauniešiem programmā ERASMUS+, par darbības iespējām novadā, par iniciatīvas grupām jauniešu centrā, par skolēnu pašpārvaldi Pļaviņu novada ģimnāzijā, par spēļu galdiem un citām atpūtas aktivitātēm jauniešu centā.

Otrs seminārs “Iespēju asorti – garšo labi!” (skat FOTO) tika organizēts kā izbraukuma diennakts seminārs ar mērķi, iepazīties ar citu jauniešu pieredzi, ko viņi guvuši darbojoties dažādās dzīves sfērās un uzzināt jaunu informāciju par dažādām ikdienas dzīves jomām. Mūsu iespēju asortus baudīja jaunieši no Jēkabpils pilsētas, Salas novada, Madonas pilsētas un novada, Jaunjelgavas novada.

Jēkabpils NVO resursu centrā iepazināmies ar jaunietēm - Eiropas brīvprātīgā darba pārstāvēm (Aleksandra Medrea no Rumānijas un Liāna Hosepiana no Armēnijas) un NVA piedāvāto aktīvo pasākumu dalībniekiem (Leonīds, Egīls, Artūrs). Uzzinājām par šo jauniešu ikdienas gaitām, izaicinājumiem un sasniegumiem. Liels paldies par atsaucību mūsu projekta aktivitātei un sirsnīgo uzņemšanu Agitai Pleiko un Lāsmai Zēbergai.

Pļaviņu novada jauniešu iniciatīvu centrs “Ideja” dalījās pieredzē par iniciatīvām, ko jaunieši var realizēt bez lieliem materiāliem ieguldījumiem, vien balstoties uz gribasspēku, mērķtiecību un godprātīgu attieksmi pret darbu – dažādas akcijas “Vizinām svētkus!”, “Mainām cigareti pret…” un zibakcijas “Popularizējam novadu”, “Dzīvo vesels!”, projektu izstrāde un realizācija (“Iededz nakti, uzlādē dienu!”, “ideja.LV”) un darbs nevalstiskajās organizācijās (NVO “Jauniešu biedrība – CENTRS” un NVO “Kopsolis” realizētie projekti jauniešiem).

Koknesē savā pieredzē ar mums dalījās Dāvis Kalniņš, kas būdams jauns, zinošs un sportisks jaunietis, jau savos gados ieņem augsto direktora amatu PA “Kokneses sporta centrs”. Dāvis stāstījumu papildināja ar ieteikumiem jauniešiem un ekskursiju sporta centrā.

Aizkrauklē apmeklējām Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) un vienkāršā, bet izsmeļošā stāstījumā iepazināmies ar tiem pakalpojumiem, ko jaunieši var saņemt šajā aģentūrā. Mūsu biedrība saņēma uzslavu par to, ka regulāri piedāvājam jauniešiem darbu savā biedrībā dažādos NVA projektos. Paldies Škutānes kundzei, kas vienmēr ir atbalstījusi mūsu projektu aktivitātes un Britānes kundzei par novadīto tikšanos.

Plašāko programmu un pieredzes stāstus ieplānojām vienā no jaunākajiem jauniešu iniciatīvu centriem Latvijā, kas atrodas Jaunjelgavā. Uzzinājām par brīvprātīgā darba sistēmu Madonā un salīdzinājām to ar Pļaviņu novadā esošo. Par saviem iespēju asortiem stāstīja un rādīja jaunietes no Madonas Jauniešu domes un jaunieši, kas aktīvi darbojas AWARD kustībā Jaunjelgavā. Interesanta tendence vērojama visās pašvaldībās– vieni un tie paši jaunieši piedalās gan sporta, gan kultūras aktivitātēs, gan uzspēj organizēt pasākumus un darboties mākslinieciskajā pašdarbībā; ir liela daļa jauniešu, kas daudz kritizē, bet nevēlas piedalīties sabiedriskajā dzīve; ir jaunieši, kam viss ir vienaldzīgi. Protams, neformālās izglītības seminārs neiztika bez “ledus laušanas” un enerdžaizeriem, kas zināšanu uztveršanas procesu atvieglo un padara aizraujošu. Liels paldies Jaunjelgavas iniciatīvu centra vadītājai Annai un jauniešiem par jauko uzņemšanu savās “mājās”!

Jauniešiem piedāvājām arī apskatīt trīs Dzimtsarakstu zāles (Jēkabpilī, Pļaviņu novadā, Aizkrauklē) un noklausīties stāstījumu par to, kā savu dzīvi iesākt, pavadīt un atvadīties no tās likumīgi. Par šo jautājumu mūs izglītoja un uz mūsu jautājumiem atbildēja Jēkabpils Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Silvija Leikuma.

Tā kā mūsu seminārs risinājās svētku laikā (29.12.2015), tad katrā pieturas vietā parādījām mūsu dalībniekiem vēl vienu kolosālu iespēju – radīt cilvēkiem prieku. Tika izlozēti trīs dzejoļi un pārējie semināra dalībnieki saņēma dziesmu vārdus… Uz vietas (pie mūsu atvestās mazās eglītes) tapa neliels koncerts par prieku sev un apkārtējiem. Tik daudz dziedājuši nebijām sen! NVA darbinieces pat uzaicināja mūs ar koncertu nākamajos Ziemassvētkos.

Projekts mums deva iespēju daudz strādāt, plānot, sadarboties, priecāties un, dažkārt, vilties, bet gandarījums par paveikto ir! Jauniešu vērtējumā Iespēju asorti garšo labi!

Ar lielu pateicību projekta darba grupai un tās vadītājai Zanei Čipānei projekta vadītāja Ināra Upeniece

Atstājiet komentāru