2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Pļaviņās lemj par plūdu situācijas bīstamību un testē ledus zāģi „Marta”

Pļaviņās lemj par plūdu situācijas bīstamību un testē ledus zāģi „Marta”

08.03.2017. notika Pļaviņu novada Civilās komisijas sēde, kuru vadīja Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde, piedalījās Valsts policijas, VUGD, Zemessardzes u.c. dienestu pārstāvji. Tika lemts par vairākiem jautājumiem, t. sk., par ūdens līmeni Daugavā un plūdu situācijas bīstamību. Situācija Pļaviņās šobrīd ir stabila, ledus ir līdzens vienā monolītā, vižņu nav. Ledus biezums no 20 līdz 45 cm, ledus upē nekustas, novēroti vien izskalojumi Daugavas krastos.

Atbildīgie dienesti vajadzības gadījumā gatavi reaģēt, VUGD gatavībā ir laivas un hidrotērpi, tāpat arī VUGD dienests veiks Daugavas upes monitoringu Pļaviņu teritorijā diennakts tumšajā laikā. Savukārt diennakts gaišajā laikā izmaiņām Daugavas un Aiviekstes upju sateces vietā Zviedru skanstīs tiek sekots līdzi tiešraidē, tur darbojas Latvenergo uzstādītā videokamera. Savukārt Pļaviņu novada pašvaldības policija informēja, ka applūstošajā teritorijā atrodas 92 mājas, no tām 10 ir neapdzīvotas. Visi iedzīvotāji ir brīdināti par veicamajām darbībām plūdu situācijā. Plūdu gadījumā Valsts policija slēgs ceļus un tiks ieslēgts trauksmes signāls, policijas rīcībā ir arī to cilvēku kontakti, kuri vajadzības gadījumā sniegtu palīdzību, piemēram, ļautu izmantot privātās laivas. Arī AS „Sadales tīkls” Pļaviņu nodaļas brigāde ir gatava novērst bojājumus, kā arī operatīvi pieslēgt ģeneratorus, piemēram Pļaviņu sociālās aprūpes centram, kas atrodas applūstošajā teritorijā. Tāpat arī zemessargi ir gatavi mobilizēties, ja situācija pēkšņi mainīsies un pastāvēs plūdu draudi.

Pēc sēdes tika veikta testa režīmā ledus zāģēšana Bebrulejas līcī, kur ledus biezums šobrīd ir ~ 40 cm. Pļaviņu novada pašvaldības ledus zāģis „Marta” ir izgatavots pēc speciāla pasūtījuma, izstrādāts pēc Ogres ledus zāģa prototipa, bet ar vairākiem uzlabojumiem. Zāģis paredzēts, lai iekustinātu upes ledu un izvairītos no ledus sablīvējumiem. Salīdzinoši ar iepriekš pielietotajām metodēm - kūdras kaisīšanu no lidaparāta vai ledus spridzināšanu, ledus zāģis videi nenodara kaitējumu, jo tiek izmantota bioeļļa.

Pļaviņu pilsētas iedzīvotāji lūgti sekot līdzi informācijai. Plūdu draudi pagaidām nepastāv. Atbildīgie dienesti vajadzības gadījumā gatavi reaģēt!

Atstājiet komentāru