2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Viesītes iedzīvotājiem ir iespēja mācīties angļu valodu

Viesītes iedzīvotājiem ir iespēja mācīties angļu valodu

Biedrības „Sēļu zīle” īstenotā Mūžizglītības programmas Grundtvig projekta ietvaros kopš aizvadītā gada oktobra Viesītes novada iedzīvotāji reizi mēnesī apgūst angļu valodu, tautiskās dejas un kora dziedāšanu tautiskā noskaņā.
Angļu valodas klubiņa apmeklētājas atklāj, ka šo mēnešu laikā apgūtas pamatzināšanas komunikācijā angļu valodā, nostiprinot prasmes teikumu veidošanā un gatavot prezentācijas par projekta partnervalstīm, tostarp mācoties izmantot interneta resursus angļu valodā. Nodarbību apmeklētāji uzskata, ka dalība šajā projektā ir viena no retajām iespējām mazpilsētā apgūt angļu valodas zināšanas.
Angļu valodas klubiņa nodarbības vada Gunta Dimitrijeva, kura pauž lepnumu par to, ka biedrība „Sēļu zīle” dod iespēju vietējiem iedzīvotājiem piedalīties nodarbībās, kuras ne tikai dod jaunas zināšanas un prasmes, bet arī paplašina redzesloku un paaugstina cilvēku pašapziņu.Dejotāju nodarbību koordinatore Daina Vītola stāsta, ka tautas deju nodarbībās tiek apgūtas tautas rotaļdejas, kas ir mūsu latviešu etniskais mantojums.
Pirmo nodarbību vadīja Vita Talla ar folkloras kopu. Viņas vadībā apgūti pamati etnogrāfiskajās dejās un rotaļdejās. Mēģinājumus deju soļu apguvē ik vienam interesentam šobrīd turpina vadīt Viesītes tautisko deju kolektīva Augšzeme vadītājs Andris Kivlenieks un dejotāja Daina Vītola.
Savukārt pieaugušie, kuri vēlas dziedāt savam priekam, gūt pozitīvas emocijas, apmeklē dziedāšanas nodarbības. Visiem zināmu un pazīstamu tautas dziesmu dziedāšana kopā ar Viesītes jauktā kora dalībniekiem, nu jau daudziem projekta dalībniekiem ir neatņemams ik mēneša pasākums.
Kora nodarbību koordinatore Aija Butāne dziedāšanas nodarbībām gatavo dziesmas par katra mēneša aktuālām tēmām. Decembrī tika dziedātas ar Ziemassvētkiem saistītas dziesmas, janvāra nodarbība bija veltīta Raimonda Paula dziesmām, februārī visu dalībnieku sirdis pildīja mīlestības Projekta vietējie partneri - Viesītes muzejs „Sēlija” un Viesītes Kultūras pils savos darba plānos ir iekļāvuši arī projekta aktivitātes.
Sadarbības rezultātā projekta ietvaros ir īstenoti projektā plānoti pasākumi, piemēram, festivāls – sadancis „Klaberjakts”, kā arī ir veikts izpētes darbs par tautas mākslu partneru valstīs un Latvijā, kas lieliski papildina apmācību dalībnieku veikto izpētes darbu par partneru valstu kultūru un tradīcijām. Īpaša uzmanība ir pievērsta tautas tērpiem.
Viesītes muzejā „Sēlija” ir apskatāma ekspozīcija, kurā ikviens var iepazīties ar Sēlijas tautas tērpu un to elementu krāšņumu. Laikā no 13.-17.maijam Ungārijā notiks otrā projekta sanāksme, uz kuru no Viesītes dosies divdesmit cilvēki.
Pašlaik notiek aktīvs sagatavošanās darbs – dalībnieku apzināšana, prezentāciju gatavošana, sazināšanās ar starptautiskajiem partneriem. Projekta īstenošanu finansē Mūžizglītības programma ar budžeta piešķīrumu 21000 eiro apjomā. Biedrības „Sēļu zīle” valdes priekšsēdētāja G. Dimitrijeva atzīmē, ka projekta īstenošana paaugstina biedrības kapacitāti, aktivizē brīvprātīgo darbu, iesaista iedzīvotājus izglītošanās procesā. Mācīties darot - tāds ir viņasprāt svarīgākais uzstādījums projekta mērķa sasniegšanā.
Viesītes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste L.Liepiņa
Foto: G.Dimitrijeva

Atstājiet komentāru