2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Tiešsaaistē ir iespēja vērot zivjērgļu ligzdu Viesītes apkārtnē

Tiešsaaistē ir iespēja vērot zivjērgļu ligzdu Viesītes apkārtnē

Latvijas Dabas fonds šajā pavasarī ir uzstādījis video kameras pie trim aizsargājamu putnu – jūras ērgļa, zivjērgļa un melnā stārķa ligzdām, lai interneta tiešraidē ļautu sekot līdzi putnu ikdienai. Datu pārraidi kvalitatīvai tiešraidei ar savu torņu palīdzību nodrošina VAS „Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” un eParaksts, bet putnu gaitām interesenti var sekot līdzi portālā www.dabasdati.lv.

 

Jūras ērglis (Haliaeetus albicilla) ir lielākais no Latvijā ligzdojošajiem plēsīgajiem putniem – tā spārnu izpletums var sasniegt pat 2,5 metrus. Savukārt, zivjērglis jeb zivju ērglis (Pandion haliaetus) ir vidēja lieluma plēsīgais putns ar gariem spārniem. Kā rāda sugas nosaukums – šis putns pārtiek galvenokārt no zivīm, ko noskata lidojumā.

 

Melnais stārķis (Ciconia nigra) augumā ir mazliet mazāks par balto stārķi, no kura labi atšķirams pēc melnā apspalvojuma. Eiropā šī suga ir reti sastopama un tiek īpaši aizsargāta. Latvijā pēdējos divdesmit gados melno stārķu skaits ir samazinājies vairāk nekā uz pusi.

 

Jūras ērgļa ligzda atrodas pie Lubāna ezera, zivjērgļi mājo Viesītes apkārtnē, bet melno stārķu ligzda atrodas Kurzemes pusē. Patlaban jūras ērgļu ligzdā tiek perētas divas olas, no kurām pirmajai pēc ornitologu aplēsēm būtu jāšķiļas maija sākumā. Ar kameras palīdzību iespējams sekot līdzi jūras ērgļu ģimenes rosībai - mātīte galvenokārt perē, tēviņš viņai pienes zivis - šobrīd lielākoties līdakas.

 

Savukārt zivjērgļi ligzdā aktīvi gatavojas pēcnācēju radīšanai, bet melno stārķu ligzdā patlaban nav redzams neviens putns. Līdz šim tēviņš kamerās tur manīts divas reizes – 5. un 6.aprīlī.

Atstājiet komentāru