2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Viesītē aizvadīts VII Sēlijas kongress

Viesītē aizvadīts VII Sēlijas kongress

 

30.maijā Viesītē notika VII Sēlijas kongress, kuru rīkoja Viesītes novada pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, Daugavpils Universitāti un Sēļu klubu. Kongresa pirmajā daļā dalībnieki savos priekšlasījumos piedāvāja ielūkoties tādās tēmās kā Sēļi, Sēlijas kultūrvēsture, Šodienas un rītdienas Sēlija, Personības. 

VII Sēlijas kongresa otrajā daļā paneļdiskusijas tika aizvadītas trīs darba grupās – Sēlijas kultūrvēsture (grupu vadīja Zanda Zībiņa, mākslas zinātniece, VEF vestures muzeja vadītāja), Sēlijas aktualitātes (grupu vadīja Jānis Dimitrijevs, Viesītes novada domes priekšsēdētājs) un paaudžu pēctecība (grupu vadīja Edgars Plētiens, VKPAI Arheoloģijas un vēstures daļas speciālists).

Uzsakot organizatoru darbu, akadēmiķis Jānis Stradiņš norāda : “Vienota Sēlija nav nereāla un kongress varētu kļūt par pagriezienu, īpaši saimnieciskās dzīves sakārtošanā.”

Sēlijas novadu apvienības priekšsēdētājs, Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks savā lasījumā uzsvēra, ka vietējo varu uzdevums ir pārņemt Sēlijas idejas tālāku nešanu.

Kongresā piedalījās un referēja arī VARAM parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis. Savā uzrunā viņš informēja par novadu pašvaldību iespējām finansējuma saņemšanā  2014.-2020. gada plānošanas periodam.

Uzstājās arī žurnālists Dainis Īvāns (Daugava-Pārsēlijas un Sēlijas vienotāja), Daugavpils Universitātes profesore Vilma Šaudiņa (Sēlija lingvistiskā skatījumā: pastāvīgais un mainīgais), Daugavpils Universitātes lektors  Andris Kupšāns un docente Ingrīda Kupšāne (Paula Sukatnieka mantojums), vēsturniece Regīna Valtenberga (Laika ritums sēļu pasaules redzējumā),  J.Jaunsudrabiņa muzeja vadītāja Ilze Līduma (J.Jaunsudrabiņa literārie līdzgaitnieki no Neretas), fotovēsturnieks Pēteris Korsaks (Mārtiņš Buclers un Sēlija), Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis (Parastie un neparastie kukaiņi: krāsu un formu harmonija Sēlijas dabā).

Kongresa izskaņā tika pasniegti Zinātņu Akadēmijas atzinības raksti par paveikto darbu Sēlijas kongresa sagatavošanā, lielāko paldies sakot Viesītes muzeja “Sēlija” krājumu glabātājai Ilmai Svilānei.Tā pat tika sveikti skolēni un pedagogi, kas piedalījās Zinātniski pētniecisko darbu  lasījumos, un pasniegta Kasinska balva Salas vidusskolas 5.klases audzēknim Rodrigo Tučam un pateicība Viesītes vidusskolas 11. kases skolniecei Baibai Ažušelei. Kongresa dalībnieki vienojās, ka VIII Sēlijas kongress pēc diviem gadiem notiks Jaunjelgavas novadā.

 

Atstājiet komentāru