2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Aicina izveidot Sēlijas plānošanas reģionu

Aicina izveidot Sēlijas plānošanas reģionu

Viesītē notikušā VII Sēlijas kongresa dalībnieki pieņēmuši rezolūciju, kurā aicina atteikties no diskriminējošas attieksmes pret Sēlijas kultūrvēsturisko novadu un izveidot Sēlijas plānošanas reģionu, nosakot attīstības centrus Sēlijā, Radio1.lv informēja Viesītes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Liepiņa.
 
 
Kongresa pirmais referents akadēmiķis Jānis Stradiņš, uzrunājot auditoriju, akcentēja sēļu kustības pirmsākumus, asociācijas izveidošanos, kā arī nākotnes redzējumu, kontekstā ar izveidoto Sēlijas novadu apvienību. "Vienota Sēlija nav nereāla un kongress varētu kļūt par pagriezienu, īpaši saimnieciskās dzīves sakārtošanā," norādīja Stradiņš.
 
 
Viens no rezolūcijas autoriem, Sēlijas novadu apvienības priekšsēdētājs, Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks savā lasījumā uzsvēra, ka viens no vietējo varu uzdevumiem ir pārņemt Sēlijas idejas tālāku nešanu.
 
 
Savā prezentācijā "Sēlijas novadu kopdarbība izaugsmei un attīstībai" Libeks bija apkopojis informāciju par dažādiem ekonomiskajiem un finanšu rādītājiem uz vienu iedzīvotāju, salīdzinot ar kaimiņu un citu reģionu novadiem.
 
 
Savukārt Viesītes novada domes priekšsēdētājs Jānis Dimitrijevs uzsvēra, ka svarīgi ir panākt, lai kongresā pieņemtās rezolūcijas nonāk līdz politiķiem un lielāka uzmanība tiek veltīta pierobežas pašvaldību problēmjautājumiem.
 
 
Kongresa gaitā tā dalībnieki savos priekšlasījumos piedāvāja ielūkoties arī tādās tēmās kā "Sēļi", "Sēlijas kultūrvēsture", "Šodienas un rītdienas Sēlija", "Personības". Kongresa paneļdiskusija tika aizvadīta trīs darba grupā - "Sēlijas kultūrvēsture", "Sēlijas aktualitātes" un "Paaudžu pēctecība".
 
 
Pasākumā tika akcentēts arī Vecā Stendera atstātais mantojums, tostarp klātesošie tika informēti par jaunizveidoto pirmās veļas mašīnas prototipu, kas kongresa gaitā bija skatāms Kultūras pilī.
 
 
Kongresā piedalījās un referēja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis. Savā uzrunā viņš informēja par novadu pašvaldību iespējām finansējuma saņemšanā 2014.-2020.gada plānošanas periodam. Viņaprāt, ir jādomā par sadarbības mehānismiem starp VARAM un pašvaldībām.
 
 
VII Sēlijas kongresu rīkoja Viesītes novada pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, Daugavpils Universitāti un "Sēļu klubu". VIII Sēlijas kongress pēc diviem gadiem notiks Jaunjelgavas novadā.

Komentāri (0-1/1)

  • silvija
    02.07.2018 18:16
    Prieks, ka beidzot ari valdiba "atzist" un atceras Seliju. :D

Atstājiet komentāru