2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Viesītes jaunieši tikko atgriezušies no Ukrainas

Viesītes jaunieši tikko atgriezušies no Ukrainas

No 27. jūlija līdz 4. augustam jaunā izaicinājumā uz Ukrainu devās viens Krustpils un trīs Viesītes jaunieši. Šis bija šovasar jau otrais jauniešu apmaiņas projekts sadarbībā ar jauniegūtajiem partneriem Ukrainā. Viesītes novadu Ļvovā pārstāvēja Viktorija Capa, Ilze Kalnieša un Mārtiņš Liepkalns, Krustpils novadu – Linda Miezīte.
 

Kaut projekta piedāvājums Viesītes pašvaldībai bija pēkšņs, sadarbojoties ar Krustpils pašvaldību tika rasts risinājums transporta jautājumam, un Latvijas delegācijai tika nodrošināts drošs ceļojums projekta laikā ar Krustpils pašvaldības sarūpētu transportu.
 

Projektā „BEE Active" tika pārstāvētas sešas valstis – Ukraina, Baltkrievija, Gruzija, Itālija, Rumānija un Latvija. Jauniešu apmaiņas projekta mērķis bija aktīvā un izglītojošā veidā runāt par EKO problēmjautājumiem, meklējot risinājumus.
 

Ilze Kalnieša: „Pirmajās trijās dienās spēlējām dažādas iepazīšanās spēles, caur kurām arī stāstījām par savu valsti un tās EKO problēmām. Formulējām risinājumus ko darīt, lai vairāk cilvēkus pievērstu dzīvot ekoloģiski un ekonomiski, taupot dabas resursus. Pamatā bija saprotams, ka viss sākas ar sevi pašu, mēs katrs ar savu uzvedību esam piemērs citiem. Stāstījām arī par Latvijā organizēto "Lielo talku". Šajā projektā bija interesanti piedalīties citu valstu sagatavotajās spēlēs un aktivitātēs. Nācās arī aizdomāties, cik liela nozīme ir valodu zināšanām. Tuvojoties projekta noslēgumam bija jāizdomā pasākums, ko rīkot Ļvovas teritorijā pie kādas skolas. Mēs vienojāmies par talku un dažādu spēļu spēlēšanu. Šim pasākumam speciāli arī zīmējām un rakstījām plakātus ar uzrakstu ukraiņu valodā – "Rūpējies par savu pilsētu". Pēc atkritumu savākšanas, spēlējām futbolu un citas spēles ar vietējiem bērniem."
 

Linda Miezīte: „Ukraina, Ļvova – šai pilsētai piemīt sava romantika, jo tā ir tūristu pilsēta, turklāt naktī šīs pilsētas centrs izskatās vēl vilinošāks, līdz ar to priecājos, ka varējām apskatīt pilsētu gan dienā, gan naktī. Mums bija arī gids, kurš pastāstīja šo to par pilsētas vēsturi,tās galvenajām ēkām. Visa projekta laikā visaizraujošākais bija tieši interkulturālais vakars, kad katra komanda prezentēja savu valsti, jo tādējādi varēja uzzināt daudz jaunas un aizraujošas informācijas par šīm valstīm, kā arī nobaudīt konkrēto valstu ēdienus. Ļoti patika tēma par ekoloģiskajām problēmām valstīs, kur pēc to prezentēšanas, visi kopā meklējām risinājums tām, jo videi draudzīgs dzīvesveids, kas sevī ietver daudzas jomas, man pašai ir ļoti tuva tēma. Protams, nevar aizmirst arī eko-somu apgleznošanu, kur katram dalībniekam bija iespēja izveidot dizainu savai somiņai.
 
Kopumā laiku šajā projektā vērtēju kā lielu ieguvumu sev gan jaunu zināšanu – informācijas iegūšanā par projektā iesaistītajām valstīm, par videi draudzīgu dzīvesveidu un aktīvu līdzdalību, kā arī savu angļu valodas zināšanu uzlabošanu tieši sarunvalodas līmenī. Un, protams, projekta laikā ieguvu daudz jaunas paziņas no pārstāvētajām valstīm un ir skaidrs, ka nākošā valsts ko apciemošu ir Gruzija! Paldies Krustpils novada domei un Laurai Liepiņai par iespēju piedalīties šajā projektā!"
 

Viktorija Capa: „Brauciens uz Ukrainu bija fantastisks. Tas ļāva man iepazīt jaunu vietu, valsti, cilvēkus. Ukraina ir skaista un man tuva zeme. Bija interesanti komunicēt ar citiem šī projekta pārstāvjiem, piepildīt idejas, sastrādāties, diskutēt. No visa iemācās kaut ko jaunu. Atradu arī to, ko paņemt sev līdzi un paturēt prātā. Projekts „Bee Active" mani iedrošināja kam jaunam. Tikai vēl nezinu kam, bet to rādīs laiks. Radās vēlme sevi vairāk pilnveidot valodu pārzināšanā, jo komunicēt svešā mēlē ir gan grūti gan interesanti, gan sevis attīstoši. Liels prieks par jaunatrastajiem draugiem, ar kuriem vēl sazināsimies un, ļoti cerams, arī tiksimies vēlreiz. Šāda pieredze tikai bagātina un labprāt iesaistītos vēl kādā projektā. Prieks par iespēju, kuru izmantoju!"
 

Laura Liepiņa, Viesītes novada pašvaldības  jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste

FOTO: no projekta dalībnieku personīgā arhīva
 
 

Atstājiet komentāru