2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Fotoreportāža: Viesītes novadā piemin Brīvības cīņās kritušos

Fotoreportāža: Viesītes novadā piemin Brīvības cīņās kritušos

Šogad aprit 95 gadi kopš nozīmīgās uzvaras pār Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas jeb Lāčplēša diena Viesītes novadā pieminēta ar lāpu un svecīšu gājienu un ziedu nolikšanu piemiņas vietās.
 
Viesītē jau par tradīciju Lāčplēša dienā kļuvis lāpu gājiens uz Viesītes Brīvības pieminekli.

„Rētas sadzīst, ieraukumi aizaug, bet paliek pieminekļi. Lai vienmēr pie šiem pieminekļiem tiktu aizdegtas lāpas, noliktas svecītes un ziedi, un lai mēs vienmēr būtu lepni, ka dzīvojam Latvijā, Viesītē." Ar šādiem vārdiem, piemiņas brīdī pie Viesītes Brīvības pieminekļa, klātesošos uzrunāja Viesītes novada domes priekšsēdētājs Jānis Dimitrijevs.

Viesītes vidusskolas direktors Andris Baldunčiks savā uzrunā uzsvēra, ka Viesītes kauja ir viena no nedaudzajām epizodēm atbrīvošanas cīņās, kurās bez regulārajām karaspēka vienībām cīņās pret Latvijas ienaidniekiem piedalījās arī vietējie brīvprātīgie iedzīvotāji (Viesītes un apkārtnes aizsargi). Tā ir lielākā kauja Augškurzemē (Sēlijā) atbrīvošanas cīņu laikā.

Viesītes kauja norisinājās 1919.gada 14.oktobrī starp bermontiešiem no vienas puses un Latvijas armijas 3.Jelgavas kājnieku pulka vienībām un Viesītes aizsargu nodaļu no otras puses. Šajā dienā bermontieši uzbruka Latvijas armijas 3.Jelgavas pulka vienībām un Viesītes komandanta komandai, taču bija spiesti atkāpties. Uzvaras rezultātā tika apturēta bermontiešu vienību virzīšanās Augškurzemē un Latgales virzienā.
Arī Viesītes novada pagastos aizdegtas svecītes un pieminēti kritušie – Lāčplēša dienai veltīts pasākums Rites pagastā un Smiltaines kapos Saukas pagastā.

Atstājiet komentāru