2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Viesītes uzņēmējs saņem konkursa „Latvijas Labākais tirgotājs 2014” Atzinības rakstu (FOTO)

Viesītes uzņēmējs saņem konkursa „Latvijas Labākais tirgotājs 2014” Atzinības rakstu (FOTO)

Kļuvuši zināmi Latvijas Tirgotāju asociācijas konkursa "Latvijas labākais tirgotājs 2014" uzvarētāji. To vidū ir Viktors Ļahtiņins no Viesītes novada. Viņš saņēmis Atzinības rakstu.
 
"Paldies konkursa rīkotājiem, kas atzinuši, ka zemnieku saimniecībai "Assi" ir lielākais autoveikalu tīkls, kas savā veidā nodrošina arī sociālā darbinieka funkcijas, iebraucot gandrīz katrā sētā visos apkārtējos novados un piegādājot lauku cilvēkiem pirmās nepieciešamības preces," sarunā ar "Ceturtdiena" saka Viktors Lahtiņins.
 
Viņs piebilst, ka z/s "Assi" ne tikai nodrošina autoveikalu tīklu, bet arī nelielā ciematā Lonē sniedz plašu klāstu citu pakalpojumu, kas tik mazā apdzīvotā vietā nav nekur citur Latvijā.
 
Kopš 1991. gada Lones ciema centrā strādā veikals „Krogs pie Viktora", stāsta Viesītes novada Attīstības un plānošanas nodalas vadītāja Inese Vītola. Tā saimnieks Viktors Ļahtiņins šo gadu laikā ne vien veiksmīgi noturējis savus veikalus skarbajā krīzes un konkurences laikā, bet arī turpina attīstīt z/s „Assi" pakalpojumu klāstu un kvalitāti Viesītes un kaimiņu novados.
 

Lones ciemā iedzīvotāju skaits ir zem 300. Viktora z/s „Assi” pastāvīgi tiek nodarbināti vairāk kā 50 darbinieki, kā saka Viktors, Lonē bezdarba nav. Tā pat pastāvīgas darba vietas ir Viesītes, Neretas un Aknīstes veikalos. Piemēram, regulāri seši darbinieki strādā kulinārijā un konditorijā, kur tiek cepta maize, bulciņas, gatavoti zivju un gaļas izstrādājumi, kas tiek realizēti uzņēmuma veikalos. Blakus virtuvei izveidots arī licenzētais kāpostu skābēšanas cehs. Pašreiz gan vasarā tirdzniecība apstājusies, jo nav aktuāla, tomēr sākoties rudens, ziemas sezonai, cehs atsāks savu darbu.

 

Pakalpojumu klāsts z/s „Assi” ir gana plašs - katru dienu var paēst garšīgas brokastis, pusdienas, vakariņas pa demokrātisku cenu, pirts, baseins, naktsmītnes, bezvada internets, konferenču apkalpošana līdz 120 cilvēkiem, galdu klāšana pie klientiem un izbraukuma tirdzniecība.

 

Pa grantētiem, putekļainiem lauku ceļiem vēl aizvien kā vecajos, labajos laikos krustām šķērsām braukā sīkpreču tirgotāji. Vairāk kā 20 gadus dienas uz vairāk kā 50 pagastiem veic 4 auto veikali. No pirmdienas līdz sestdienai trīs automašīnas katru dienu dodas reisos, kopumā autoveikalu tīklam ir deviņi maršruti – sākot no Bauskas robežas līdz pat Ilūkstei.

 

Ceļmalās autoveikalus pacietīgi gaida lauku pircēji, kuri pie šoferiem pasūta ne tikai pārtikas produktus, bet arī saimniecības preces, laikrakstus un pat lūdz atgādāt medikamentus, tādējādi autoveikalu tīkls veic arī sociālu funkciju. Daudzām viensētām lauku reģionos autoveikali ir vienīgais pārtikas, saimniecības un medicīnas produktu sagādnieks.

 

Lielāko konkurenci šobrīd sagādā neoficiālie autoveikali, jo birokrātijas slogs pēc Viktora vārdiem ir gana apgrūtinošs un sarežģī tirdzniecības darbu. Likumdošanā autoveikali tiekot pielīdzināti izbraukuma tirdzniecībai, tas nozīmējot, ka katram novadam ir tiesības prasīt samaksu par tirdzniecības atļauju. Viņaprāt ir nepareizi auto veikalu salīdzināt ar izbraukuma tirdzniecību, jo tas nav vienreizējs un neregulārs pasākums. Neatkarībā no tā klients ir vai nav, sniegs vai lietus, autoveikals tik un tā veic savu maršrutu. Viktora neatlaidība viņu ir novedusi līdz sarunām Saeimā par izmaiņām likumdošanā.

 

Daudzu stacionāru un ceļojošu veikalu saimnieks Viktors sovhozā bijis direktora vietnieks, Latvijā viņš ir kopš 1949.gada, pēc izcelsmes karēlis: "Krievu ierēdņiem Lahtinens bija grūti izrunājams, un tā es kļuvu par Ļahtiņinu."

 


Šogad Viesītes novads atzina Viktoru Ļahtiņinu par 1. kārtas uzvarētāju konkursā „Latvijas Labākais tirgotājs 2014" un izvirzīja uz 2. - nacionālo kārtu, kur z/s "Assi" saņēma Atzinības diplomu.
 
 
Attēlos: Konkursa "Latvijas labākais tirgotājs 2014" Atzinības raksta pasniegšana Viktoram Lahtiņinam.
Foto no privāta arhīva
 

Atstājiet komentāru