2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Piemiņas brīži Viesītes novadā

Piemiņas brīži Viesītes novadā

 Šogad aprit 66 gadi, kad no Latvijas 1949. gada 25. martā izsūtīti vairāk kā 44 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Pieminot traģisko deportāciju dienu, pie piemiņas vietām Viesītes novadā aizvadīti klusuma un atmiņu brīži, piedaloties bijušajiem represētajiem, viņu tuviniekiem, un arī skolēniem.

Ar tolaik izsūtītu jauniešu atmiņu stāstiem piemiņas brīdī Viesītē dalījās Viesītes vidusskolas audzēkņi. Todien uz skolu neatnāca daudzi. Balstoties uz Latvijas Valsts arhīvā glabāto izsūtīto ģimeņu lietu dokumentiem, ir izdota liela grāmata „Aizvestie. 1949. gada 25. marts” 2 sējumos, kurā ir uzskaitīti visi cilvēki, kuri izsūtīti uz tālo Sibīriju. Pēc šīs grāmatas datiem no Viesītes pilsētas ir izvesti – 10 cilvēki; no Elkšņu pagasta – 47 cilvēki un Rites pagasta - 35 cilvēki; no Saukas pagasta – 150 cilvēki un Viesītes pagasta – 81 cilvēks. Kopumā no tagadējā Viesītes novada – 323 cilvēki.

Šogad novada kopīgais piemiņas pasākums aizvadīts Smiltaines kapsētā ar atceres brīdi pie Induļa Damberga personīgi veidotā un uzstādītā krusta „Kam atdusas vieta svešumā.”

Piemiņas dienas pasākumi Viesītes novadā noslēdzās ar atmiņu pēcpusdienu Lones Tautas namā, kur ar sevi iepazīstināja un tā laika atmiņām, kuras piedzīvotas bērna acīm, stāstīja Viesītes novada represētie: Ērika Zīle Bērziņa, Zelma Graviņa, Vilma Kovnacka, Aija Malnača, Elma Grīnvalde, Indulis Dambergs, Aija Vija Rasmane, Elizabete Ratiņa, Ēriks Lukstenieks, Velta Ļahtiņina, Natālija Karziņina.

Viesītes novada pašvaldības Jaunatnes lietu un Sabiedrisko attiec. spec. L. Liepiņa

Atstājiet komentāru