2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

„Satiec savu meistaru! 2015” norise Viesītes muzejā „Sēlija”

„Satiec savu meistaru! 2015” norise Viesītes muzejā „Sēlija”

 „Satiec savu meistaru!” pasākuma būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par cilvēku, par viņa zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē. „Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas pasākums „Satiec savu meistaru” 2015. gadā notika jau septīto reizi. Šogad bija pieteicies 141 dalībnieks, tai skaitā, Viesītes muzejs „Sēlija”, kas šajā pasākumā piedalījās pirmo reizi. Muzeja mērķis bija parādīt plašākai sabiedrībai, ka muzejs ir aktīva, sabiedrībai pieejama un draudzīga iestāde.

Prieks par to, ka lielākā daļa apmeklētāju bija skolēni un ģimenes ar bērniem, kuri aktīvi piedalījās piedāvātajās aktivitātes. Jaunieši ar lielāko prieku gan taisīja puzurus, gan piedalījās kafejas "Alīda" tapšanas procesā un baudīšanā. Puiši ar lielu interesi vēroja kā top RixWood veidotie koka smokingi iPhoniem. Taču ne tikai bērni un jaunieši piedalījās šajās aktivitātes, arī citu paaudžu cilvēki piedalījās gan aušanā, gan Viesītes simbola – Zīles tamborēšanā, gan citās aktivitātēs, ko nodrošināja biedrība „Zīle”. Arī amatnieks Inārs Dreijeris bija sagatavojis dažādas aktivitātes.

Biedrības „Zīle” pārstāve Vija Liepkalne teic, ka ar pasākumu ir apmierināta. „Apmeklētāji bija gan no tuvākas, gan no tālākas apkārtnes. Bija ciemiņi gan no Rīgas, gan Jelgavas, Ogres un citām vietām. Kāda sieviete no Salas bija speciāli braukusi, lai vairāk iemācītos par aušanu,” tā teic V. Liepkalne.

Kopā pasākumu apmeklēja apmēram 70 apmeklētāju. Tālākais ciemiņš bija pat no Krievijas - kāda sieviete, kurā tajā laikā ciemojās Viesītes novadā. Viņa ar lielu interesi baudīja kafeju „Alīda” un to iegādājas, lai varētu aizvest līdzi uz Krieviju.

Muzeja darbiniece Valija Fišere par pasākumu izsakās pozitīvi: „Bērni ar lielu interesi piedalījās aktivitātēs, viņi uzdeva dažādus jautājumus. Interesējās par kafeju, un viņus saistīja tās pagatavošanas process. Liels prieks par to, ka šie jaunieši izteicās, ka sapratuši to, ka muzejs ir interesanta vieta un tajā var iegūt daudz jaunas, vērtīgas zināšanas. Viņi pat teica, ka nāks biežāk.”

Var teikt, ka muzeja mērķis ir piepildījies. Cilvēki bija aktīvi, un daļa no viņiem pat mainīja priekšstatu par muzeju. Tā kā šī bija pirmā reize, kad Viesītes muzejs „Sēlija” piedalījās šajā akcijā, ir kur augt. Pasākuma dalībnieki kopumā ir apmierināti, un jau tiek ģenerētas idejas nākošajam gadam. Paldies dalībniekiem un tiem, kas apmeklēja un iesaistījās aktivitātēs!

Izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste

A. Mutule

Atstājiet komentāru