2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Septembris –radošu atklāsmju un interesantu tikšanos laiks Viesītē!

Septembris –radošu atklāsmju un interesantu tikšanos laiks Viesītē!

Aicinām apmeklēt pasākumus!

Radošas atklāsmes un interesantas tikšanās viesītiešiem un arī pārējiem novada iedzīvotājiem solās sniegt septembris. Mēnesī, kas mūsu apziņā jau tradicionāli saistās ar Dzejas dienām, piedāvājam vairākus pasākumus, kuri varētu patikt cilvēkiem ar ļoti dažādām interesēm.

Mēneša sākumā aicinām uz Paula Stradiņa skolu, kur 5. septembrī notiks viesītietim Alfredam Godiņam (18.03.1924. – 26.02.2014.) veltītās piemiņas izstādes atklāšanas pasākums „Kā pašķirt to aizkaru…” Ideja par šādas izstādes veidošanu radās jau neilgi pēc viņa nāves, apzinot meistara mūža radošo veikumu. Domāju, ka tie viesītieši, kas pazina un atceras Alfredu, piekritīs, ka viņš bija kluss darbarūķis, kura rokas spēja radīt brīnišķīgas lietas, kuram piemita radošā dzirksts – Dieva dots talants. Pēc profesijas virpotājs, metinātājs, bet pēc sava sirds aicinājuma – metālkalējs, kokgriezējs, kamīnmeistars un arī gleznotājs. Metāls un koks bija tie materiāli, kas viņam bija vistuvāk sirdij - iepazīti un iemīļoti. Meistarīgie metāla darinājumi vēl joprojām redzami daudzviet – atpūtas bāzē „Pērlīte”, A. Žilinska dzimtajās mājās „Lejas Arendzānos”, Viesītes Brīvības baznīcā, pie paša meistara mājas u.c. Brīvajā laikā no koka, metāla, dzintara tapuši dažādi mākslas priekšmeti. Viņa metālkalumi un koka svečturi, šķīvji un dažādi suvenīri, kā arī gleznas, ko Alfreds gleznoja gan akvarelī, gan ar eļļas krāsām, laika gaitā aizceļojuši pa visu Latviju, gan arī raduši mājvietu pie viesītiešiem tepat, Viesītē. Daļa darbu kā mīļas atmiņas palikuši viņa pašiem tuvākajiem cilvēkiem.

Par Alfreda personības daudzpusīgumu liecina arī viņa aizraušanās ar sportu. Jaunībā viņš nodarbojās ar svarcelšanu un kļuva par Viesītes svarcelšanas sekcijas dibinātāju un treneri. Kopā ar puišiem no depo un vidusskolas pelnīti diplomi ne tikai Latvijā, bet arī Brestā un Lietuvā.

Izstāde piedāvā ieskatu A. Godiņa radošajā veikumā, kā arī atspoguļo viņa dzīvi un personību.

Izstādes atklāšana– plkst. 15.00. Kopā ar Alfreda pašiem tuvākajiem cilvēkiem atcerēsimies viņu un godināsim viņa piemiņu. Laipni aicināts ikviens!

28

28a

Savukārt 10. septembrī plkst. 13.00 visus interesentus uz tikšanos Viesītes kultūras pils Kino un konferenču zālē aicina vides aizsardzības entuziasts, dabas pētnieks Guntis Eniņš. Viņš jau kopš 1975. gada pēta Latvijas dabas pieminekļus. Ir apzinājis un aprakstījis vairāk nekā 900 dižkokus. PSRS laikā G. Eniņš panāca, ka tiek aizliegta dižkoku spridzināšana. Nodarbojies ar dižakmeņu, kultakmeņu, alu, pazemes ezeru pētīšanu. Ir vairāku pilskalnu atklājējs. Publicējis vairāk nekā 600 rakstu, ir vairāku grāmatu autors un līdzautors.

Izdevniecība „Lauku Avīze” šogad laidusi klajā viņa grāmatu „Nezināmā Latvija”, kurā ir aprakstīti vairāk nekā 70 pārsteidzoši dabas veidojumi un objekti Latvijā. Autors tajā rāda Latviju tās skaistumā un bagātībā. Vēstures elpa un dabas spēks ir radījis vietas, kas liek aizrauties cilvēka elpai – kā brīnums un atklāsme. Mūsu zemē ir ne vien peldošas salas, bet arī Eiropā resnākais kadiķis, Baltijā vislielākā ala, dižākā liepa, dziļākais un salām bagātākais ezers un vēl neskaitāmas skaistas un aizraujošas vietas. G. Eniņš saka: „Šī grāmata ir ne tikai ceļvedis tūristiem, bet arī ceļvedis domāšanā un meklēšanā, ceļvedis Latvijas saprašanā, izprašanā, novērtēšanā, ceļvedis Latvijas mīlestībā. Gribētos, lai šo grāmatu varētu saukt arī par jaunu atklāsmju grāmatu. Es ceru, ka izdosies nosargāt mūsu latvisko ainavu, skaistāko Eiropā, un latviskās vērtības: vietvārdus, dižkokus, lauku mājas un saimniecības, dabas pieminekļus, klinšu rakstus ar buramburtiem, alas, akmeņus, ezerus, upes, avotus, zemi, latvisko kultūru.”

Gribas vēl piebilst, ka G. Eniņš ir arī ļoti interesanta personība, kas savos 82 gados ir jauneklīgas degsmes pilns. Atnāciet uz tikšanos un jūs noteikti uzzināsiet daudz jauna un interesanta!

29

Septembra nogalē pie mums Viesītē atkal viesosies rakstniece Dace Judina. Pirmo reizi ar rakstnieci tikāmies 2013. gada rudenī, kad iepazinām viņu kā aizraujošu detektīvu autori. Šoreiz kopā ar rakstnieci būs arī mūziķis Arturs Nīmanis. Dialogā par kopdarbu – dzejas un eseju izlasi „Divi. Pusnakts sarunas” - mūsu viesi rosinās aizdomāties par dzīvi, laiku, savstarpējām attiecībām, mīlestību, kā arī - par intelekta, emociju un gribas harmoniju. Noskaņu kaleidoskopu papildinās elektroniskā mūzika un ģitārbalādes. Neizpaliks arī sarunas par D. Judinas jaunākajiem detektīvromāniem, tāpēc rakstnieces daiļrades cienītājus aicinām apmeklēt pasākumu, kas notiks 25. septembrī plkst. 16.00 Viesītes kultūras pils Kino un konferenču zālē, un gūt iedvesmojošus mirkļus!

Tik daudzkrāsains – gluži kā koku lapas, kas septembrī nemanot iekrāsojas visās varavīksnes krāsās – pasākumu ziņā būs septembris. Ļoti ceram, ka būsiet šo pasākumu aktīvi līdzdalībnieki!

30

Pasākumu rīkotāju vārdā – L. Griškena.

 

Atstājiet komentāru