2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Sveču diena muzejā „Sēlija”

Sveču diena muzejā „Sēlija”

2. februārī muzejā „Sēlija” notika Sveču dienas svinības atbilstoši latviskajām tradīcijām. Sveču diena saukta arī par Ziemas Māras dienu, tāpat par Svecaini, Grabenīcu, Groninicu, Vēja vai Govju dienu. Šī diena ir ziemas vidus, kad jau arvien vairāk tuvojas pavasaris. Sveču dienā jāsmejas, jāiet ciemos, jālīksmo, jātērē nauda, jāmin mīklas un jāēd dzērvenes. Tieši šajā dienā agrāk tika lietas sveces nākamajam gadam, jo tad sveces dega taupīgi un gaiši.

Muzeja darbinieces iepazīstināja ar informāciju par sveču liešanu jau 3. gadu tūkstotī pirms mūsu ēras, par sveču veidiem Ķīnā, Japānā, Indijā, Aļaskā un Ēģiptē. Viņas atgādināja, kā latvieši dzīvoja agrāk pie skalu gaismas, kā rijas apgaismoja krāsns bedres un šķūņos ierīkotie ceplīši uz akmens mūra pamata. Brīnišķīgi pavadījām pēcpusdienu ar tautasdziesmām, mīklām, ticējumiem un filozofisku pasaku par trīs tēva dēliem un viņu prasmi piepildīt istabu. Klausoties ticējumos, secinājām, ka pavasaris būs agrs un jauks, bites spietos un būs daudz medus, kā arī sagaidāms labs ražas gads. Aktualizējām iespēju meditēt iedegtas sveces klātbūtnē, jo sveces liesma palīdz atbrīvoties no depresīvām domām, tikai jākoncentrējas un jālūdz, lai svece uzņem sevī sliktās emocijas un negācijas. Apmeklētāji ar interesi klausījās arī katra horoskopa vēlamajai sveču krāsai, bet konstatējām, ka sveču krāsas izvēle ir katra subjektīvs lēmums, jo vienmēr jājūt harmoniskā saikne ar konkrēto sveces krāsu.

Biškopis Dainis Gedušs pastāstīja par savu amatu, kurā darbojas jau desmit gadus, un par pirmo komunikāciju ar bitēm, par savu darbu, piedāvāto produkciju un plašo medus sortimentu. Viņš atklāja noslēpumus, kā saprasties ar bitēm un kā izprast viņu uzvedību. Dainis labprāt atbildēja uz visiem jautājumiem. Apmeklētāji iegādājās gan sveces, gan dažādu ziedu medu. Visi kopā lējām vaska sveces dažādās formās un no vaska plāksnēm tinām sveces. Lekcija un meistarklase bija patiesi interesanta un aizraujoša, tādēļ žēl, ka atsaucība bija neliela; atnāca paši aktīvākie Viesītes novada cilvēki, kuri lielākoties apmeklē pasākumus, tāpēc liels paldies viņiem un arī vienai skolniecei, kura ieradās. Šī nodarbība bērniem būtu sevišķi saistoša – dzirdēt, kādos apstākļos agrāk latvieši dzīvojuši, bet galvenais – iesaistīties un uzzināt ko jaunu.

Noslēgumā degustējām liepu ziedu, gārsu un kļavu medu, kā arī šokolādes un medus miksējumu. Sakām lielu, lielu paldies Dainis Gedušam par viņa entuziasmu un noteikti nākotnē viņu vēl aicināsim ciemos!

Tiekamies nākamajos latviskajos svētkos muzejā „Sēlija”! Esiet aktīvi, lasiet informāciju sociālajos tīklos, mājas lapās, avīzē un afišās! Nāciet ciemos!

Izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Ligita Levinska

Foto: Ilma Svilāne un Līvija Levinska

Atstājiet komentāru