2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Viesītes novads pārstāvēts izstādē „Balttour 2016”

Viesītes novads pārstāvēts izstādē „Balttour 2016”

No 5. līdz 7. februārim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notika 23. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus „Balttour 2016”, kas ir plašākā un nozīmīgākā tūrisma izstāde Baltijā. Tajā varēja apskatīt vairāk nekā 470 stendus, kuros savus piedāvājumus prezentēja ap 850 tūrisma uzņēmumu no 41 pasaules valstīm. „Balttour 2016” vienkopus pulcēja vairāk nekā 26 tūkstošus ceļotāju un tūrisma profesionāļu. Arī šogad izstādē „Balttour 2016” tika pārstāvēts Viesītes novads, aicinot tūristus no Latvijas, Baltijas un citām valstīm iepazīt Viesītes novadu, Sēliju, tās dabu, kultūrvēsturi, personības.

Informatīvo stendu pārstāvēja Ligita Levinska (Viesītes TIP) un Inita Liepiņa (kempings „Pērlīte”), savukārt amatniecības stendu pārstāvēja rokdarbnieces Līvija Levinska un Rita Ratniece. Rokdarbnieču adītie mauči jeb pulsu sildītāji guva plašu atsaucību un interesi, izstādes apmeklētājiem patika pulciņa „Savam priekam” veidotais buklets; noteikti, ka viņām nākotnē būs iespēja kādā no Latvijas novadiem vadīt meistarklases. Sēlijas pudura apmeklētāji nobaudīja arī vietējo ražotāju produkciju. Jolanta Kovnacka piedāvāja degustēt savu kafeju „Alīda”, „Paulīne” „Sēlija” un sukādes. Viņas produkciju Latvijā pazīst jau kā konkurētspējīgu produktu.

Informatīvajā stendā lielākā interese bija par Sēliju kopumā, tāpēc lielākais bija pieprasījums pēc Sēlijas kopējā bukleta, to pašu var teikt par Viesītes muzeja „Sēlija” jauno bukletu. No ārvalstu tūristiem lielākā interese bija tieši vāciešiem, jo viņi zina mūsu Viesītes bānīti un izjūt šo saikni ar Viesītes dzelzceļu, jo šaursliežu dzelzceļu Viesītes teritorijā 1915. – 1916. g. uzbūvēja vācieši. Mazā bānīša lokomotīve uzbūvēta 1918. g. Berlīnes firmā „Schwarzkopf”.

Tūrisma speciālistiem lielākoties bija jāatbild uz jautājumiem „Kas ir Sēlija?” un „Ko redzēt Sēlijā?” Jāsecina, ka joprojām cilvēki nezina tādu jēdzienu kā Sēlija un mūsu reģionu lielākoties iekļauj Latgales sastāvā, bet daļa tūristu zina, ka Sēlija piedzīvo savu renesansi, ir to apmeklējuši un jau vaicā, kādas novitātes ir ieviestas gada laikā. Apmeklētājus Sēlijas pudurī kopumā interesēja aktīvais tūrisms, pastaigu takas, parki, spa piedāvājumi un velotūrisms. Ja runā konkrēti par Viesītes novadu, tad labākās atsauksmes un interese bija par prof. Paulu Stradiņu un Mazo Bānīti. Daži interesējās par pilskalnu maršrutu, kuru līdz tūrisma sezonai aktīvi veidojam. Viesītes novadam ir tūrisma perspektīvas, tās ir jāierauga un efektīvi jāizmanto, kā arī jāatrod iespējas projektos finansiālajam segumam.

Izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Ligita Levinska

Foto: Ligita un Līvija Levinskas

Atstājiet komentāru